Kripto para dünyasında madencilik blok zincirin devamlılığı ve güvenliği için önemli parçalarından birisidir. Bitcoin gibi Proof of Work (İş İspatı) konsensüs algoritması ile çalışan kripto para blok zincirlerinde blok üretimi ve güvenlik madenciler tarafından sağlanmaktadır. Blok zincirin algoritmasını, desteklenen fiziki ekipmanlar ile çalıştırıp, bulunan bloklardaki işlemlerinin doğruluğunun sağlanması ve ağa eklenmesi, kripto para madenciliği olarak adlandırılır.


Kripto para dünyasında Proof of Work algoritması ile çalışan her kripto para için madencilik mümkündür. Blok zincirin şifreleme diline uygun olarak işlemci ya da ekran kartı ile madencilik yapmak mümkündür. Madencilik ile hem blok zincirin güvenliği sağlanırken hem de madenciler blok ödülleri ve işlem ücretleri üzerinden ciddi gelirler elde edebilmektedirler.

Madencilik Zorluğu

Madencilik zorluğu, üzerinde madencilik yapılan blok zincirdeki toplam hash gücünü ifade eder. Hash gücü ne kadar yüksek ise madenciler için blok zincir üzerinde blok bulmak ve eklemek o kadar zorlaşmaktadır. Ağ üzerindeki madenci sayısının ve ekipman kalitesinin artması da madencilik zorluğunu artırmaktadır. En yaygın olarak bilinen kripto para birimi olan Bitcoin özelinde madencilik zorluğu oldukça yüksektir. Bitcoin’in popülaritesinin artması ile daha fazla kişi ya da kurumlar madencilik için cihaz almakta ve Bitcoin madenciliği yapmaktadır. Bitcoin ağında madencilik zorluğu her 2016 blokta bir ağ üzerindeki toplam madenci sayısına ve toplam hash gücüne göre yeniden ayarlanmaktadır.

Madenciliği Yapılan Coinler Nelerdir?

Kripto para dünyasında birçok coinin madenciliği yapılabilmektedir. Bir kripto para projesi üzerinde madencilik yapılmaya başlanmadan önce, hangi algoritmayı kullandığı ve hangi tür madencilik cihazına ihtiyaç olduğu araştırılmalıdır. Kripto para dünyasında madenciliği yapılan popüler kripto para birimlerinden bazıları şunlardır;

Bitcoin (BTC)

Bitcoin (BTC), kripto para birimleri arasında hem ilk hem de en büyük olmasının yanı sıra madenciliği de yapılan en büyük değere sahip kripto para birimidir. Bitcoin (BTC), merkeziyetsiz bir blok zincirde çalışan, kriptografi ile korunan bir dijital para birimidir. Bitcoin blok zincirine ait verileri kolayca indirip basit bir şekilde Bitcoin madenciliği yapılabilmekte ya da düğüm kurulabilmektedir. Dünya dört bir yanında 10 bin adetten fazla Bitcoin düğümü ve binlerce madenci mevcuttur.

Bitcoin madenciliği için SHA-256 teknolojisi ile çalışabilme yetisine sahip işlemci gücü (CPU) kullanan cihazlar kullanılmaktadır. Günümüzde Bitcoin madenciliği için sadece bu amaç için üretilmiş olan ASIC cihazlar kullanılmaktadır.

Ethereum (ETH)

Ethereum (ETH), hem teknolojisi hem de getirdiği yenilikler ile birlikte kripto para dünyasının köklü projelerindendir. Ethereum blok zinciri kullanıcıların ya da geliştiricilerin merkeziyetsiz uygulamalar geliştirebileceği açık kaynak kodlu merkeziyetsiz bir blok zincirdir. Ethereum blok zinciri üzerinde madenci olmak için bütün verileri indirip ekran kartı gücü (GPU) destekli cihazlar ile madencilik yapılabilmektedir. Ethereum, Bitcoin algoritmasından (SHA-256) farklı bir algoritma türü olan Equihash kullanmaktadır. Bu sebeple madencilik cihazları işlemci (CPU) yerine grafik işlemcileri (GPU) kullanmaktadır.

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin (DOGE), şaka coini olarak piyasaya çıkan ve herhangi bir maksimum arzı bulunmayan bir kripto paradır. Dogecoin madenciliği için birkaç farklı seçenek mevcuttur. Bunlar bilgisayar işlemcileri (CPU), grafik işlemcileri (GPU) ve ASIC madencilik cihazlarıdır. Bu seçenekler arasında hem teknolojik hem de karlılık anlamında en iyi seçenek ASIC cihazlardır. Scrypt algoritmasını kullanan Dogecoin, ASIC cihazlar ile kolayca ve diğer seçeneklere oldukça karlı bir şekilde madenciliği yapılabilmektedir.



Devamını gör...