Ethereum Merge Sonrası Madencilerin Odaklandığı 3 Coin

Başlangıç Seviyesi
Ethereum Merge Sonrası Madencilerin Odaklandığı 3 Coin

Ethereum Merge güncelleştirmesi ile birlikte Proof of Work algoritmasından Proof of Stake algoritmasına başarıyla geçiş yapmıştı. Ethereum, Proof of Work ile çalışırken ağın güvenliği ve yeni üretimi madenciler tarafından ekran kartları (GPU) ile sağlanmaktaydı. Ancak Proof of Stake’e geçiş ile Ethereum ana zinciri üzerinde madencilik sonlanmış ve birçok madenci farklı blok zincire geçmiş ya da cihazlarını kalıcı olarak kapatmıştır.

Bu makalemizde Ethereum Merge sonrası madencilerin odaklandığı 3 coin olan Ethereum Classic, Ravencoin ve Ethereum PoW’dan bahsedeceğiz.

Ethereum Classic

Ethereum Classic, akıllı sözleşmeler kullanarak yürütülen açık kaynaklı, merkezi olmayan, blok zinciri tabanlı dağıtılmış bir kripto para birimi platformu olarak bilinmektedir. Ethereum Classic, orjinal Ethereum ağının hacklenmesinin bir sonucu olarak 2016 yılında sert çatallanma ile ortaya çıkmıştır.

Ethereum Classic (ETC), Temmuz 2016'da piyasaya sürülen Ethereum (ETH)’un bir hard fork’u (sert çatallanma) olarak tanımlanmaktadır. Ethereum Classic, 3,6 milyon ETH'nin The DAO kontratından çalınmasına yol açan büyük bir hack olayının ardından bazı topluluk üyeleri tarafından oluşturulmuş bir blok zincirdir.

Ethereum Classic sert çatallanma öncesindeki Ethereum blok zincirini devam ettirmiştir. Ethereum Classic zincirinde Merge öncesindeki Ethereum blok zinciri gibi GPU destekli madencilik cihazları ile madencilik yapılabilmektedir. Ethereum Classic maksimum 210.700.000 adet arza sahiptir. Ethereum Classic halihazırda bir Ethereum forku olması ve GPU destekli madencilik yapılabiliyor olması Merge sonrası birçok madencinin ETC blok zincirini tercih etmesine sebep olmuştur.

Ethereum Classic tarafında Merge sonrası hashrate ciddi bir şekilde yükselmiştir.

Ravencoin

31 Ekim 2017’de tanıtılan ve Ocak 2018 tarihinde, yani Bitcoin’in 9. yıldönümünde yayınlanan Ravencoin (RVN),  Bitcoin blok zinciri temel alınarak oluşturulmuş bir kripto para birimidir. Ravencoin blok zinciri varlıkların eşler arasında Bitcoin’e kıyasla daha hızlı ve ucuz bir şekilde transferini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.

Ravencoin Proof of Work algoritmasını kullanarak blok zinciri üzerinde hem güvenliği sağlamakta hem de yeni coinlerin dolaşıma girmesine olanak sağlamaktadır. Raven blok zincirinde GPU yani ekran kartı destekli cihazlar ile madencilik yapmak mümkündür. Ethereum Merge sonrası, Ethereum üzerindeki birçok madenci Ravencoin gibi GPU destekli madencilik yapılabilen blok zincirlere geçiş yapmıştır.

Ravencoin blok zinciri üzerinde bloklar yaklaşık 1 dakikadır. Bulunan her blok karşılığı madenciler 2.500 adet RVN coin ile ödüllendirilmektedir. RVN coin maksimum 21 milyar adet arza sahiptir.

Ravencoin tarafında Merge sonrası hashrate bir bir şekilde yükselmiştir.

Ethereum PoW

Ethereum PoW ya da ETHW coin, Ethereum ana zincirinde gerçekleşen Merge sonrası sert çatallanma ile ortaya çıkan bir kripto para birimidir. Merge ile Proof of Work algoritmasından Proof of Stake algoritmasına geçen Ethereum blok zincirinde, kendisini ETHW Core olarak adlandıran bir grup, değişime karşı olduklarını belirterek, Merge sonrası 24 saat içinde hard fork gerçekleştireceklerini duyurmuştu.

Grup, 12 Eylül tarihli Twitter gönderisinde “ETHW mainnet'in Merge gerçekleştikten sonraki 24 saat içinde aktif olacağını duyurdu. Tam tarih, ETHW mainnet’in başlangıçtan 1 saat önce sayaç ile bildirilecek ve tüm teknik yönler kamu ile vakti gelince paylaşılacak," şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Başarılı bir şekilde gerçekleşen Merge sonrası ekip Ethereum ana zincirini sert bir şekilde çatallayarak Ethereum PoW zincirini hayata geçirdi. Ethereum PoW zinciri tıpkı Merge öncesi çalışan Ethereum ana zinciri gibi çalışmaktadır. Ancak halihazırdaki birçok uygulama ve projenin PoW zincirini desteklemeyecek olması ciddi bir soru işareti yaratmaktadır. Ethereum blok zinciri üzerinde fiyat hizmeti sağlayan Chainlink projesinin sadece PoS zincirini destekleyeceğini açıklaması sonrası zincir üzerinde özellikle likidite havuzlarında fiyatlamarda ciddi bir sıkıntı yaşanmaktadır. DAI, USDC ve USDT gibi stabilcoinlerinde sadece PoS zincirini desteklemiş olması bu varlıkların PoW zincirinde teorik olarak herhangi bir değerinin olmadığı anlamına gelmektedir. Ethereum PoW zinciri tıpkı Merge öncesindeki ana Ethereum blok zincirinde olduğu gibi GPU destekli cihazlar ile madencilik yapılabilmektedir.

Ethereum PoW tarafında Merge sonrası hashrate şu şekildedir: