Turtle Trade (Kaplumbağa Trade) Nedir?

Orta Seviye
Turtle Trade (Kaplumbağa Trade) Nedir?

Yatırımcılar yüzyıllardır kendi trade kararlarını yönlendirmek için yeni stratejiler geliştirmektedir. Zamanla geliştirilen yeni stratejilerle, yatırımcıların ilgisini çekerek piyasayı köşeye sıkıştırmalarını ve yüksek getiri elde etmelerini sağlayacak doğru aracı aramaktadırlar. Bu stratejilerden biri “turtle trading” dediğimiz yöntemi kapsamaktadır. İlk olarak 1980’lerin başlarında geliştirilmiş olan bu strateji o dönemden itibaren her seviyeden yatırımcılar arasında popüler hale gelmiştir.

Turtle Trade Nedir? / Kaplumbağa Trade Nedir?

Turtle Trade türkçe adıyla ‘kaplumbağa trade’ diyebileceğimiz bu strateji, yatırımcıların finansal piyasalarda sürekli momentumdan yararlanmak için kullanabilecekleri bir stratejidir. Amaç, karar verme süreciniz sırasında duyguların rolünü sınırlayan alım satım yapma konusunda belirlenmiş kurallara uymaktır.

Birçok çok çeşitli finansal piyasalar bu stratejiyi kullanmaktadır. Turtle Trade stratejisini kullanan yatırımcılar fiyat hareketinden (yukarı ya da aşağı) bağımsız olarak çeşitli varlıklar arasında kırılma noktaları bulmaya çalışırlar. Kaplumbağa alım-satım deneyi ilk olarak Richard Dennis tarafından William Eckhardt’ın yardımıyla geliştirilmiştir. Dennis 14 ayrı “kaplumbağayı” karar verirken “iç güdülerini” kullanmak yerine kurallara nasıl uyacakları konusunda eğitti. Bu deneyin arkasındaki ana düşünce ve ortaya çıkan sonuçlar kaplumbağa alım-satım stratejisi için meşru bir karar verme stratejisinin gelişimine yön verecektir.

Turtle Trade Deneyi

Kaplumbağa trade için kapsamlı deneyler 1980’lerin başında başladı. Daha etkili bir vadeli işlem piyasaları alım-satım stratejisi isteyen iki emtia yatırımcısı tarafından oluşturuldu. ‘Kaplumbağa trade’’ deneyinin temellerine ve deneyin nasıl sona erdiğine daha yakından bakalım.

Turtle Trade Deneyi Nasıl Başladı?

Turtle Trade Deneyi Nasıl Başladı?Richard Dennis, 1980'lerin başında emtia alım-satım işlemlerinde önemli bir başarı elde etmiş, tanınmış bir yatırımcıydı. Yatırım işlerine ilk başladığında 1.600$ borç aldığı ve sadece 6 yıl içinde 350milyon$ kazandığı söyleniyor. Dennis ve yatırım ortağı William Eckhardt, emtia ticaretindeki başarılarını ve bunu nasıl geliştirebileceklerini düzenli olarak tartışırlardı. Dennis, herhangi bir kişiye vadeli işlem piyasalarında nasıl alım-satım yapılabileceğinin etkili bir şekilde öğretilebileceğine inanıyordu. Diğer yandan Eckhardt, Dennis'in bir emtia yatırımcısı olarak başarılı olmasını ve mesleğinden kâr elde etmesini sağlayan bir yeteneği olduğuna inanıyordu. Dennis bu hipotezini kanıtlamak için bir deney oluşturarak kanıtlamaya karar verdi.

Turtle Trade Deneyi / Kaplumbağa Trade Deneyi

‘Kaplumbağa deneyi’ adını Dennis'in öğrencilerinden "kaplumbağa" olarak bahsetmesinden almıştır. Öğrencilerine ticaret sistemiyle ilgili kuralları öğrettiği iki haftalık bir eğitim döneminden sonra, katılımcılara kendi parasını verdi. Kaplumbağa Deneyi’nin amacı, yeni yatırımcılara yatırım yapmaları için tamamen mekanik işleyen bir teknik kazandırmaktı.

Dennis'in kuralları, yatırımcıların kararlarını duygularından arındırmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Hem deney hem de metodolojinin altında yatan kavram, yatırımcıların kararlarını başka hiçbir faktörü dikkate almadan yalnızca önceden belirlenmiş kurallara dayandırmalarını sağlamaktı. Dennis tüm bu kuralları bir gazete makalesi olarak paylaşabileceğini bilse de, bunlara gerçekten dikkat edecek yatırımcının çok az olacağının da farkındaydı.

Sektördeki uzun yıllara dayanan deneyimi ona, yatırımcıların çoğunluğunun alım-satım kurallarını yalnızca bazı temel yapıları sağlamak için kullandığını ve gerekli gördüklerinde "doğaçlama" yaptıklarını göstermişti. Ancak Dennis, bu kurallara katı bir şekilde uyulmamasının düşük yatırım performansı getireceğine inanıyordu. Deney iki hafta sürecek şekilde ayarlandı. Dennis, Singapur'dayken kaplumbağa çiftliklerini ziyaret ettiği bir gezisinden dolayı öğrencilerine "kaplumbağalar" adını verdi. Tıpkı kaplumbağalar gibi yatırımcıların da hızlı ve verimli bir şekilde yetiştirilebileceğine inanıyordu.

Turtle Trade Deneyinin Sonuçları

5 Yıl boyunca süren bu deneyin resmi sonuçları yayınlanmadı. Ancak, 2019 yılında hayatını kaybeden Russell Sands adlı eski bir "kaplumbağa", Bu deneyde eğitim alan iki ayrı ‘kaplumbağa’ sınıfının beş yıllık bir süre içinde 175 milyon doların üzerinde para kazandığını belirtmişti. Buradan çıkarılacak sonuç, daha önce piyasayla ilgili hiçbir deneyimi olmayan ilk kez yatırım yapanların bile etkili bir şekilde nasıl alım satım yapılacağını öğrenebileceği ve nihayetinde başarılı traderlar olabileceğidir. “Kaplumbağaların” bazılarından deneyi terk etmeleri istendi, ancak öngörülen stratejileri titizlikle takip edebilenler arasında kayda değer başarılar elde edildi.

Şu anda bile sistemin ilkelerini uygulayan bir "kaplumbağa" olan Jerry Parker, 30 yılı aşkın bir süre önce kurduğu Chesapeake Capital'i hala yönetiyor. Modern yatırımcılara Dennis tarafından kişisel eğitim verilemese de (bu arada kendisi hala aktif olarak görev almaktadır ve Dennis Trading Group Inc. şirketinin başkanıdır), belirlediği kurallar alım satım yaparken uygulanabilir. Ana hedef yine kırılımlarda satın almak ve fiyatlar düşmeye ya da yükselmeye başladığında işlemleri kapatmaktır. Kaplumbağa alım-satım stratejisi, deneyin bir parçası olan yatırımcılar için bazı başarılarla sonuçlanmış olsa da, kripto alım satımları için bu stratejiyi kullanmaya başlamadan önce bilmeniz gereken bazı sorunlar var. Bunlardan birincisi, bu alım satım stratejisini kullanırken büyük düşüşlerin yaygın olmasıdır. Yatırımcıların paralarını yatırdıkları kırılımlaların çoğu aslında gerçek kırılımlar değildir ve bu da yatırımcıların çok sayıda işlemde zarar etmelerine yol açabilir. Düşüşlerin gerçekleşeceğini anlayan yatırımcılar için yüksek getiri potansiyeli hala mümkündür.

Turtle Trading Nasıl Çalışıyor?

TURTLE TRADING (KAPLUMBAĞA TRADE) YÖNTEMİ NEDİR?

‘Turtle trade’ tekniğini kullanırken mutlaka uyulması gereken bir dizi kural vardır. Bununla beraber orijinal turtle trade kuralları zaman içinde değiştirilmiştir. Olası kırılmaları belirlemeye yönelik ilk strateji hala biraz etkili olsa da, modern yatırımcılar trendleri daha etkili bir şekilde belirlemek için bu kuralları değiştirmiştir. Örneğin, önceki kurallar bir yatırımcının yalnızca fiyat 20 günlük grafikte en yüksek seviyenin üzerine çıktığında işleme  girmesi gerektiğini belirtiyordu.

Değiştirilen kurallar, fiyat 200 günlük en yüksek seviyenin üzerine çıktığında alım yapılmasını öngörüyordu. Kaplumbağa alım satım stratejisi hisse senetleri, tahviller ve vadeli işlemlere kıyasla kripto alım satımları ve yatırım işlemleri yapmak için kullanıldığında çok da farklı çalışmaz. Kaplumbağalar yalnızca likiditesi yüksek piyasalarda işlem yapar, bu da riskleri ve potansiyel kayıpları azaltmak için daha fazla piyasa derinliği sağlar. Kaplumbağa alım satım stratejisini kullanırken, dikkatinizi en popüler kripto varlıklarına odakladığınızdan emin olun. Aşağıdaki bölüm, kaplumbağa ticaretinin arkasındaki kuralları ayrıntılı olarak açıklamaktadır.

Piyasalara Yatırım

Deney sırasında kaplumbağalar, likiditesi yüksek piyasalarda işlem yapmak amacıyla çeşitli vadeli işlem sözleşmelerinde işlem yaptı. Bu yaklaşım, yatırımcılara büyük bir emir vermek zorunda kalmadan piyasayı hareket ettirme yeteneği sağlamayı amaçlıyordu. Kaplumbağalar emtiaların yanı sıra metaller, tahviller, S&P 500, döviz ve enerji ticareti yaptı.

Pozisyon Boyutlandırma (Position Sizing)

Pozisyon boyutlandırma, mevcut piyasa volatilitesine bağlı olarak işlem hacminin boyutunu değiştirerek belirlenen pozisyonun değişkenliğini etkili bir şekilde normalleştiren bir algoritmadır. Bu sistemin amacı, piyasalardaki her pozisyonun tam olarak aynı boyutta olmasını sağlayarak çeşitlendirmeyi artırmaktır. Likiditesi yüksek olan piyasalarda daha az sayıda kontrat işlem görecektir. Aynı zamanda, daha az likit olan piyasalarda çok daha fazla kontrat işlem görecektir. Piyasanın şu anda ne kadar değişken olduğunu belirlemek amacıyla; pozisyon boyutlandırma sistemi, range için 20 günlük moving average da diyebileceğimiz hareketli ortalamayı değerlendirir.

İşlem Girişleri

Kaplumbağalar işlem yaparken tamamen farklı iki giriş sistemi kullanmaya başladı. Daha önce de belirtildiği gibi, bu sistemler yıllar içinde değiştirilmiştir. İki giriş sisteminden ilki, temel olarak 20 günlük bir kırılma kullanmayı içeriyordu. İkinci sistemde 55 günlük bir kırılma kullanıldı. Kazanan pozisyonlar en fazla dört giriş seviyesi eklenerek oluşturuldu. Kaplumbağalara Dennis tarafından doğrudan sunulan tüm sinyalleri almaları söylendi, çünkü sadece bir sinyali kaçırmanın büyük bir kazananın gözden kaçmasına neden olabileceği biliniyordu. Büyük kazananı birini kaçırmak toplam getiriyi önemli ölçüde azaltabilir.

Zarar Durdurmalar (Stop-Loss)

Kaplumbağalara, kayıpların asla çok yüksek olmadığından emin olmak için gerektiğinde zarar durdurma emirlerinden (stop-loss'lardan) yararlanmaları söylendi. Zararı durdurma stratejisinin önemli bir yönü, kaplumbağaların bir pozisyona girmeden önce tam olarak zararı durdurma oranlarının ne olduğunu belirlemeleri gerektiğiydi. Buradaki amaç, bir işleme girmeden önce riskin tanımlanması ve kaplumbağaların kayıpları azaltmasına izin vermekti. (Kripto gibi daha değişken piyasalara yapılan yatırımlar daha geniş stop emirleri içerir).

İşlemden Çıkış Stratejileri

Çıkış stratejilerine gelince, turtle trade kuralları, bir pozisyonu normalden daha erken bırakmanın alım-satım işleminden elde edilecek potansiyel getirileri sınırlayabileceğini belirtir; bu, diğer trend takip sistemlerinde düzenli olarak meydana gelen bir hatadır. Kaplumbağalar iki ayrı alım-satım sistemi kullandı ve bunun sonucunda işlemden çıkarken kullanılacak iki kural oluştu. İlk çıkış (exit) kuralı, uzun pozisyonlar için 10 günlük düşük bir seviye ve herhangi bir kısa pozisyon için 20 günlük bir yüksek değer içeriyordu. Buna karşılık, ikinci sistem standart bir 20 günlük düşük seviye veya yüksek değer kullanmıştır. İkinci sistemde, Durdurma - çıkış / Stop-exit emirleri kullanmak yerine fiyat gerçek zamanlı olarak izlendi.

Taktikler

Kaplumbağalara Dennis tarafından hızlı hareket eden piyasalarla uğraşırken limit emirlerinin nasıl kullanılacağı da öğretildi. Bir başka taktik de, birçok yeni yatırımcının yaptığı bir hata olan en iyi fiyatı hızlı bir şekilde elde etmeye çalışmak yerine, yeni bir emir vermeden önce piyasada nispeten sakin bir ortamın oluşmasını beklemekti.

Turtle Trade’den Çıkardığımız Dersler

Yıllar içinde, tüm deneyim seviyelerinden yatırımcılar kaplumbağa trade stratejisinin inceliklerini öğrendi ve bu da yatırımcıların bazı önemli dersleri çıkarmasına olanak sağladı. İlk kaplumbağa trade kuralları mevcut alım-satım işlem standartlarını hesaba katmak için değiştirilmiş olsa da, yatırımcılar işlem kararları verirken hala kaplumbağa trade stratejisinin arkasındaki ilkeleri kullanmaktadır.

Stratejinizi Oluştururken Nedenlerinizi Bilin

İster kripto piyasasında kaplumbağa alım satım stratejisini kullanın ister tamamen farklı bir strateji kullanmaya karar verin, stratejinin arkasındaki konseptin her yönünü ve dayandığı kuralların mantığını anlamanız çok önemlidir. Kavramı gerçekten anladıktan sonra, riski çeşitlendirmeye yardımcı olan birden fazla alım satım stratejisi uygulayabilmeniz gerekir. Alım satım stratejisinin gerçekte ne anlama geldiğini bilmeden, bu sorunu nasıl düzelteceğinizi bilemeyeceğiniz için muhtemelen ilk düşüş gerçekleştikten sonra onu kullanmayı bırakacaksınız.

Turtle Trade Risk Yönetimi

Kaplumbağa alım satım stratejisi kripto alım satımı yaparken işinize yarasa bile, bir risk yönetimi stratejisi geliştirmezseniz yine de yüksek kayıplar yaşayabilirsiniz. Diyelim ki %32'den fazla getiri ve %41,50'den fazla düşüş sağlayan değiştirilmiş kaplumbağa stratejisini kullanıyorsunuz. İşlem başına risk yalnızca %1 ise, nispeten yönetilebilir bir konumdasınız demektir.

Risk yönetimi stratejisi kullanmayan yatırımcılar riski yaklaşık %4'e çıkarmaya karar verebilirler. Bu senaryoda yıllık getiri %76'nın biraz altında olacaktır. Ancak, maksimum düşüş yaklaşık %97 olacaktır. Bu düşüş gerçekleşirse, bundan kurtulmanız neredeyse imkansız olacaktır. Buradaki çıkarım, herhangi bir alım satım stratejisinin risk yönetimi teknikleriyle eşleştirilmesi gerektiğidir.

Piyasanın Hareketliliğine Ayak Uydurun

Kripto sektöründe piyasa koşulları her zaman düzenli olarak değişir, bu da her zaman aynı alım satım stratejisini kullanarak başarılı olamayabileceğiniz anlamına gelir. Sonunda, bu strateji muhtemelen uzun bir düşüş dönemiyle sonuçlanacaktır. Bir alım satım stratejisinin artık hiç işe yaramaması da mümkündür ve bu da sizi zor bir duruma sokabilir. Alım-satım stratejinizin artık işe yaramadığını fark ederseniz, atabileceğiniz birkaç adım vardır. Öncelikle:

  • Stratejinizin arkasındaki konseptin mi başarısız olduğunu yoksa gerçek stratejinin mi artık işe yaramadığını belirleyin. Başarısız olan tek şeyin strateji olması durumunda, ticarete daha iyi bir yaklaşım için stratejinizi bu konsept etrafında yeniden düzenleyebilirsiniz.
  • Stratejinizin arkasındaki konseptin artık sonuç vermediğini fark ederseniz, şu anda kullandığınız konsepti kurtarmaya çalışmak yerine tamamen yeni bir alım-satım konseptine geçmek isteyeceksiniz. Başka bir konsepte geçtikten sonra, bu konsept etrafında yeni stratejiler oluşturmaya başlayın.

Turtle Trade Kripto Piyasasında İşe Yarıyor Mu?

Tıpkı işleme ilk girişinizi planladığınız gibi çıkışınızı da planlayın. Kârınızla ne zaman çıkacağınızı ya da zararınızı ne zaman durduracağınızı tam olarak bilin. Yıllar boyunca, birçok yatırımcı kripto piyasalarında kaplumbağa trade stratejisini kullandı. Başlangıçta onuçlar pek de iyi olmadı. 1980'lerin başındaki ilk kaplumbağa alım satım sistemini takip ederken, yüksek kar elde etmek zordu. Bununla birlikte, daha önce bahsedilen değiştirilmiş kurallar, alım satımlar daha az sıklıkta yapıldığı için daha fazla karla sonuçlanmıştır. Önceki sonuçlara bakıldığında, kısa pozisyonda işlem kripto para piyasalarında en iyi seçenek değildir. Kaplumbağa stratejisiyle alım-satım kuralları göz önünde bulundurulduğunda, kısa pozisyonda işlem yapmak çok fazla fayda sağlamaz ve bir boğa trendi boyunca çok sayıda stop-loss (zarar durdurma)  yapıldığında sermaye kaybına yol açabilir.

İlk kaplumbağa alım satım sisteminin kripto için mükemmel olmamasının bir nedeni, gevşek korelasyonlu piyasalarda kullanılmak üzere tasarlanmış olmasıdır. Kripto para varlıkları fiyat açısından nispeten yüksek korelasyona sahiptir. Kripto alım satımları yaparken kaplumbağa alım satım stratejisini kullanmak istiyorsanız, uygulamanız gereken değişiklikler aşağıdakileri içerir:

  • İşlemlere giriş ve çıkışlarınız için hareketli ortalama yaklaşımını (moving avarage)  kullanın.
  • Çeşitli zaman aralıkları ile denemeler yapın. içereceği işlem verileri açısından 30 dakika, dört saat veya altı saat aralığında.
  • Uzun bir pozisyon için girişin üç üstüne veya altına stoplar yerleştirmeyi içeren çeşitli stop seviyeleri yerleşimleri ile denemeler yapın.
  • Kullandığınız kaplumbağa ticaret stratejileriyle öz sermayeyi nasıl tahsis ettiğinizi deneyin.

Turtle Trade Kuralları Denemeye Değer Mi?

Her kripto yatırımcısı, kripto ticareti yaparken kendilerine yüksek getiri sağlayacak mükemmel stratejiyi bulmak ister. Doğru zamanlarda doğru alım satımları yapabilseniz de, daha önce bahsedilen kaplumbağa alım satım kuralları herkes için mükemmel olmak zorunda değildir. Hem yeni başlayanlar hem de uzmanlar, kaplumbağa trade stratejisini çok fazla sorun yaşamadan kullanabilmelidir.

Ancak, sonuçlar yaklaşımınıza ve üstlendiğiniz risk düzeyine bağlı olarak değişebilir, bu da kaplumbağa ticaretinin sizin için doğru olup olmadığını belirlemenizin zaman alacağı anlamına gelir. Kaplumbağa ticareti deneyine ilk katılan "kaplumbağaların" birçoğunun büyük miktarda başarı elde ettiği doğrudur.

Öte yandan, Dennis'in kendisi de 1987'deki borsa çöküşünde son derece yüksek kayıplara uğramıştır, bu da bunun yanılmaz bir strateji olmadığı anlamına gelir. Kullanmaya karar verdiğiniz alım satım sistemi ne olursa olsun, sonunda vereceğiniz her alım satım kararı için güçlü bir temele sahip olmanız şiddetle tavsiye edilir.

Kaplumbağa ticareti, yatırımcılara kararlarına herhangi bir duygu katmadan yatırım kararları almayı keşfetme fırsatı veren benzersiz bir stratejidir ve bu da alım-satım işlemlerinde başarılı bir yaklaşımla sonuçlanabilir. ‘Turtle trade’ deneyi 1980'lerin başında gerçekleştiğinden beri, bu stratejinin arkasındaki kurallar değiştirilmiştir. Bu stratejiyi alım satım işlemlerinizde uygulamaya karar vermeden önce bu gerçeği göz önünde bulundurmanız önemlidir..