Dogecoin (DOGE) Madenciliği Nasıl Yapılır?

Orta Seviye
Dogecoin (DOGE) Madenciliği Nasıl Yapılır?

2013 yılında bir şaka coini olarak yaratılsa da Dogecoin (DOGE), kısa sürede en popüler kripto para birimleri arasına adını yazdırmayı başardı. Buna devasa Dogecoin topluluğunun yanı sıra Elon Musk başta olmak üzere ünlü isimlerin açıkça DOGE’u desteklemesi de önemli rol oynadı. Dogecoin öyle büyüdü ki ünü kripto para sektörünü aştı, DOGE bir kültürel fenomene dönüştü. Dogecoin’in kültürel fenomene dönüşme öyküsünü “Dogecoin (DOGE): Bir Şaka Coininden Kültürel Fenomene” makalemizde anlatmıştık.

Dogecoin büyüdükçe yeni kullanım alanları da kazandı. Hem bir ödeme aracı olarak kullanılmaya başlandı hem de DOGE ile bağışlar toplandı. “5 Maddede Dogecoin (DOGE)” makalemizde de Dogecoin’in işlevlerinden bahsetmiştik. Yine aynı makalede, Dogecoin’in nasıl çalıştığına da kısaca değinmiştik.

Sahi, Dogecoin nasıl çalışıyor? Gelin önce Dogecoin’in nasıl çalıştığını kısaca anlatalım ve ardından “Dogecoin (DOGE) madenciliği nasıl yapılır?” sorusuna cevap verelim. 

Dogecoin (DOGE) nedir, nasıl çalışır?

Dogecoin (DOGE), 2013 yılında Litecoin (LTC) çatalı olarak ortaya çıkan bir kripto para projesidir. Shiba Inu cinsi bir köpeğin çizgi karakter temsilini içeren ve “Doge” olarak bilinen popüler bir internet memine dayanan Dogecoin, kendisini “eğlenceli ve arkadaş canlısı kripto para birimi” sunmaktadır. 

Dogecoin (DOGE), tıpkı Litecoin (LTC) ve Bitcoin (BTC) gibi İş Kanıtı (Proof-of-Work - PoW) konsensüs mekanizmasıyla çalışır. Yani Dogecoin, kripto para madenciliği ile üretilir. Ancak LTC ve BTC’nin aksine Dogecoin’de maksimum arz sınırı bulunmamaktadır. Bir başka deyişle sonsuz sayıda DOGE üretilebilir. Bu da Dogecoin’i enflasyonist bir kripto para birimi yapmaktadır. 

Dogecoin (DOGE) madenciliği 

Başlangıçta halkın kripto para sektörüne ilgisini artırmaya yardımcı olacak bir şaka coin projesi olarak tasarlanan Dogecoin (DOGE), artık multi-milyar dolarlık büyük bir kripto para birimi. Peki Dogecoin nasıl üretiliyor?

Diğer PoW coinleri gibi DOGE da kripto para madenciliği ile üretilmektedir. Üstelik Dogecoin’da blok üretimi yaklaşık bir dakika sürmektedir ki bu, Bitcoin’in 10 katı bir blok üretimi hızı anlamına gelmektedir. 

Dogecoin ağında işlemleri doğrulayan ve ağa yeni bloklar eklenmesini sağlayan madenciler, 10 bin DOGE değerinde madencilik ödülü ile ödüllendirilirler. Çoğu PoW blok zincirinin aksine Dogecoin’de madencilik ödülleri hiç azalmaz; yani halving uygulaması Dogecoin’de yoktur. Bu da Dogecoin arzının sınırsız olması demektir.

Dogecoin, DOGE madenciliği için tıpkı çatallandığı Litecoin gibi Scrypt algoritmasını kullanır. Dogecoin madenciliği hem CPU (işlemci) hem de GPU (grafik) gücüyle yapılabilir. Ancak Dogecoin madenciliği için en avantajlı araç, Scrypt algoritması için optimize edilmiş ASIC cihazlarıdır. ASIC madencileri, DOGE madenciliğini fiyat/performans bakımından en kârlı şekilde gerçekleştirebilirler. 

Bazı kurumsal madencilik şirketleri, aynı operasyonda hem DOGE madenciliği hem de LTC madenciliği yapmaya yönelik planlara da sahiptir. Bunlardan bazıları halihazırda uygulamaya geçmiştir.

Dogecoin madenciliği ödülleri

Dogecoin madencileri, ürettikleri her bir blok için 10 bin DOGE ile ödüllendirilir. Bitcoin madenciliği ödülü şu an 6.25 BTC’dir ve her 210 bin blokta bir BTC madencilik ödülleri yarı yarıya azaltılmaktadır. Buna karşın DOGE madenciliği ödülü hiçbir zaman azalmaz. 

Dogecoin (DOGE) madencilik zorluğu da Bitcoin (BTC) madencilik zorluğuna nazaran daha düşüktür. Bu, DOGE üretmenin daha kolay ve hızlı olduğu anlamına gelir.