Bugün kripto para birimi dendiğinde akla hemen Bitcoin (BTC) ya da Ethereum (ETH) geliyor. Ancak özellikle Elon Musk’ın kripto para sektörüne ilgisi ve sosyal medyanın gücü sayesinde adı en az onlar kadar bilinen bir kripto para birimi daha var: Dogecoin (DOGE).
Bir şaka coini olarak ortaya çıksa da DOGE, kısa zamanda devasa bir topluluğa erişti ve bir kültürel fenomene dönüştü. Bu makalede önce Dogecoin’in nasıl ortaya çıktığına değinecek, ardından kültürel fenomene dönüşme sürecini ele alacağız.
Dogecoin (DOGE) nasıl ortaya çıktı?
Dogecoin (DOGE), 2013 yılında yazılım mühendisleri Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından geleneksel kripto para birimlerine eğlenceli bir alternatif olarak yaratıldı. DOGE, ismini ve logosundaki Shiba Inu cinsi köpeği bir internet meminden alıyordu ve görünürde eşler arası gönderilebilmesi dışında bir işlevi yoktu. Ancak DOGE, Bitcoin’den farklı olarak arzı sınırsız bir kripto para birimiydi. Üstelik bilerek bol olacak şekilde tasarlanmıştı. Öyle ki bugün dakikada 10 bin yeni DOGE üretilmektedir.
Peki, DOGE’un arzı sürekli artıyorsa arz-talep dengesi nasıl sağlanmaktadır? Aslında bunun cevabı basit: Talebi sürekli yüksek tutarak. Talebi yüksek tutan ise devasa Dogecoin topluluğu ve onların sosyal medya gücü! DOGE, bir internet meminden doğduğu için aslında doğrudan topluluğunun desteğiyle ortaya çıktığı söylenebilir. Elon Musk’ın DOGE’a ilgi göstermesiyle ve sosyal medyadaki DOGE çılgınlığıyla beraber bu topluluk kısa sürede daha da büyüdü. Böylece Dogecoin daima kamuoyunun gündeminde olan bir kripto para birimine dönüştü.
Elbette Dogecoin’in değeri yalnızca spekülasyondan ya da geniş topluluğundan ileri gelmiyor. DOGE, ün kazandıkça yeni kullanım alanları da elde etti. Elon Musk’ın şirketi SpaceX, 9 Mayıs 2021’de DOGE tarafından finanse edilen bir Ay'a yolculuk görevi duyurdu. Dünyanın en büyük sinema salonları zinciri olan AMC de DOGE ile bilet satışı gerçekleştirmeye başladı. Dogecoin topluluğu, düzenlediği bağış kampanyalarıyla da DOGE’u işlevsel bir kripto para birimi haline getirdi.
Bunlar DOGE’un kripto para sektöründe yerini sağlamlaştırdı. Bugün DOGE artık alelade bir şaka coini olmaktan çıkmış durumda. Dogecoin artık bir kültürel fenomen.
Dogecoin (DOGE) ve kültürel etkileri
Dogecoin (DOGE), yukarıda da bahsettiğimiz üzere, sosyal medyanın gelgitlerinden epey etkilenir. DOGE, özellikle Twitter’da ünlülerin epey ilgisini çekti. Bu ünlülerin başında ise Elon Musk geliyor.
Bir defasında Musk, bir Twitter anketi sonucunda, şaka olarak DOGE CEO’su olarak atanmayı kabul ettiğini söyledi. Temmuz 2020'de ise TikTok'ta Dogecoin temalı bir sosyal medya kampanyası düzenlendi. Kampanya, milyonlarca kullanıcıyı DOGE fiyatını 1 dolara çıkarmak için 25 ABD Doları değerinde DOGE token satın almaya davet ediyordu. İstenilen fiyata ulaşılamasa da o dönem DOGE'nin fiyatını %600'den fazla arttı.
Bu, bize, Dogecoin’in sosyal medyada sahip olduğu etkiyi gösteriyor. DOGE, bu yönüyle kripto para birimlerinin geniş kesimlere ulaşmasında önemli bir rol oynuyor.
Dogecoin, Shiba Inu köpeği temalı internet memleriyle sürekli sosyal medyada viral de oluyor. Bu açıdan DOGE, sosyal medya ve internet kültürünün eğlenceli bir parçası haline geldi denebilir. Bu özelliği, elbette, DOGE topluluğunun büyümesini de sağlıyor.
Dogecoin’in kültürel etkileri sosyal medya ile sınırlı değil. Dogeminer oyununu duydunuz mu? Bu, bir Dogecoin (DOGE) madenciliği simülasyonu. Oyunculara kripto para madenciliğinin temel lojistiğini eğlenceli şekilde öğreten bu oyun, Google Play mağazasında 500 binin üzerinde indirildi.
Hayırsever Dogecoin topluluğu
Dogecoin’in kültürel etkisinin önemli bir parçası da Dogecoin topluluğunun hayırseverliği! Ortaya çıktığından beri DOGE, birçok bağış kampanyasını desteklemekte kullanıldı.
Örneğin, Dogecoin topluluğu, sponsor bulamayan bir NASCAR sürücüsü için sponsorluk kampanyası düzenledi. Reddit’teki Dogecoin topluluğu üyeleri, NASCAR yarışçısı Josh Wise'ı “geleceği parlak ama sponsorsuz bir yarışçı” olarak tanımladı. Sekiz gün içinde Wise’ın ünlü Talladega Superspeedway'deki bir NASCAR yarışında yarışabilmesi için 55 bin DOGE bağış toplanmıştı. Wise, piste üzerinde Dogecoin’in maskotu Shiba Inu bulunan bir Chevrolet ile çıktı.
Dogecoin topluluğu çok daha hayati meselelere de el attı. Colorado (ABD) merkezli kâr amacı gütmeyen Dogecoin Vakfı aracılığıyla Dogecoin topluluğu aşağıdaki bağış kampanyalarını gerçekleştirdi:
- Engelli çocuklar ve gaziler için hizmet hayvanlarını eğiten 4 Paws For Ability kuruluşu için 25 bin dolar değerinde DOGE toplandı,
- Hindistan ve Afrika'dan sporcuların Rusya'daki 2014 Kış Olimpiyatlarına gidebilmeleri için 30 bin dolardan fazla değere sahip DOGE toplandı,
- Doge4Water adlı bir program aracılığıyla Kenya'da temiz içme suyuna erişim sağlamayı amaçlayan bir kampanyaya 30 bin doları aşan tutarda DOGE bağışlandı.