En çok ilgi çeken kripto para birimlerinin başında Dogecoin (DOGE) geliyor. Bir internet meminden esinlenerek yaratılan bu altcoinin ünü aslında kripto para sektörünü de aşmış durumda.
Dogecoin’in kültürel etkisini “Dogecoin (DOGE): Bir Şaka Coininden Kültürel Fenomene” başlıklı makalemizde değinmiştik. Bu makalemizde ise Dogecoin’in ne olduğunu ve DOGE ekosistemini 5 maddede anlatacağız.
Dogecoin nedir?
Dogecoin (DOGE), Shiba Inu cinsi bir köpeğin çizgi karakter temsilini içeren ve “Doge” olarak bilinen popüler bir internet memine dayanır.
2013’te ortaya çıkan Dogecoin’in ağı, bir Litecoin (LTC) çatalıdır. Aslen bir altcoin parodisi, yani bir şaka coini olarak yaratılsa da Dogecoin (DOGE) yıllar içinde bunun ötesine geçmiştir. Özellikle sosyal medyadaki etkinliği ve Elon Musk başta olmak üzere ünlü isimlerin gösterdiği ilgi sayesinde topluluğunu devasa ölçülerde büyüten DOGE, aktif bir ekosistem halini almış ve piyasa değerini kanıtlamıştır.
Dogecoin madenciliği
Dogecoin (DOGE) kripto ağı, yeni DOGE coinler oluşturmak ve ağın güvenliğini sağlamak için İş Kanıtı (PoW) konsensüs mekanizmasını kullanıyor. Ancak PoW mekanizmasını kullanan diğer popüler kripto paralar Bitcoin (BTC) ve Litecoin (LTC)'den farklı olarak DOGE, enflasyonist bir coin. Yani Dogecoin arzı sınırsızdır. Dogecoin madenciliği ile her dakika yeni bir blok üretilir, böylece yeni DOGE coinler arz edilir.
Dogecoin protokolü aslen Litecoin protokolünden çatallanmıştır ama Bitcoin protokolü tarafından kullanılan SHA-256 madencilik algoritmasından farklı olarak Litecoin’in Scrypt madencilik algoritmasını kullanır.
Dogecoin’in kullanım alanları ve DOGE topluluğu
Şaka coini olarak doğmasına rağmen, Dogecoin internette epey taraftar topladı ve önemli bir piyasa değeri geliştirdi. Kendisini “eğlenceli ve arkadaş canlısı” kripto para birimi olarak sunan DOGE, kripto portföylerine alışılmadık bir coin eklemek isteyenler tarafından kripto para borsalarında giderek daha fazla alınıp satıldı. Piyasaya sürülmesinin ilk aylarında patlayıcı bir büyüme yaşadı. Öyle ki, toplam işlem hacmi Ocak 2014'te Bitcoin (BTC) dahil diğer tüm kripto para birimlerinin toplam işlem hacmini kısa süreliğine de olsa aştı. Olasılıklara meydan okumaya devam eden Dogecoin, bir şekilde milyar dolarlık bir pazar elde etmeyi başardı. Bütün bunlar olurken ortada ne bir whitepaper vardı ne de kullanım alanı!
Zaman içinde Dogecoin bir kullanım alanı kazandı: O, bir değer saklama aracı veya blok zinciri tabanlı uygulamalar oluşturmak için bir platform olarak kullanılmıyordu ama arzının sınırsız, topluluğunun ise çok geniş oluşu onu mikro bahşişler ve bağış kampanyaları için elverişli bir kripto para birimi yaptı. DOGE topluluğu mikro Dogecoin bahşişleri ile çevrimiçi içerik üreticilerini desteklerken, birçok bağış kampanyasında toplamda milyonlarca dolar değerinde DOGE toplandı. Bu bağış kampanyalarının ardında ise kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Dogecoin Vakfı vardı.
Dogecoin, piyasa değerinin artması ile çeşitli şirketler tarafından ödeme aracı olarak da kullanılmaya başlandı. Örneğin, dünyanın en büyük sinema zinciri AMC şu an DOGE ile bilet satışı gerçekleştiriyor.
Medyada Dogecoin
Dogecoin, internet kültüründen esinlenerek oluşturuldu ve sosyal medya etkisiyle refleksif bir ilişki sürdürmeye devam ediyor. Örneğin, Nisan 2019'da Elon Musk, Twitter'da Dogecoin'in “favori kripto para birimi” olduğunu söyledi. Musk’ın bu açıklamasının ardından DOGE fiyatı aniden yükseldi. Birçok kişi, DOGE fiyatının önemli ölçüde artmasına bu açıklamanın neden olduğuna inanıyor. Benzer şekilde, Dogecoin sahiplerinin ve destekçilerinin sosyal medya platformu TikTok'ta yoğun şekilde DOGE paylaşımları yaptıkları Mayıs 2020 ile Temmuz 2020 arasında Dogecoin'in fiyatı yaklaşık yüzde 200 arttı. Şubat 2021'de ise milyarder yatırımcı Mark Cuban, küçük oğluna kripto ve yatırım ilkelerini eğlenceli ve erişilebilir bir şekilde öğretmek için bir miktar DOGE satın aldığını belirtti.
Dogecoin’in geleceği
Dogecoin (DOGE) bir şaka coini olarak başlamış olabilir ancak zaman içinde topluluğu çok büyüdü, piyasa değeri arttı ve yerini sağlamlaştırdı. Daha da önemlisi, DOGE, kripto para dünyasına giren yeni yatırımcılar için popüler bir sıçrama tahtası görevi görüyor. Üstelik onun popülerliği, internet kültüründen ilham alan başka şaka coinlerinin ortaya çıkmasına da önayak oldu. Bu süreçte yeni kullanım alanları da geliştiren Dogecoin, kripto para sektöründe daha uzun yıllar özgün bir yere sahip olacak gibi duruyor.
Bitlo üzerinden TRY/DOGE paritesinde işlem yapmak için tıklayın.