Bencil Madencilik Nedir?

Orta Seviye
Bencil Madencilik Nedir?

Bencil madencilik, kripto para madenciliği söz konusu olduğunda en sık kullanılan kavramlardandır. Kripto para madenciliğini önceki makalelerimizde detaylıca ele almıştık. Ancak kısaca yeniden bahsetmekte fayda var: Kripto para madenciliği, Bitcoin (BTC) gibi bir Proof-of-Work ağını güvende tutmak ve işlemleri doğrulamakla yükümlü düğümlerin, yani madencilerin, kripto parayla ödüllendirildiği süreçtir. Bu süreç sonunda madenci, blokzincire yeni bir blok ekler ve karşılığında belirli miktarda coin kazanır.

Bununla beraber, kimi madenciler kendi çıkarları için madencilik sistemini hileli kullanabilir. Bencil madencilik de sistemin hileli, kötü niyetli kullanımlarındandır. Bencil madencilik yöntemi, temelde, bir blokzincir çatalı oluşturmaya ve bunu yeni zinciri dürüst blokzincirin önüne geçirmeye dayanır. 

Bencil madencilik nasıl çalışır?

Madencilik, bir blokzincir ağındaki düğümlerin işlemleri doğruladığı ve onayladığı süreçtir. Madenciler, bu süreçte, işlemleri doğrulamak için birtakım kriptografik problemi çözmelidir ve bunun için bilgisayarlarının ya da madencilik donanımlarının hesaplama güçlerini kullanırlar. İşlemleri doğrulamaları karşılığında ise belirli miktarda kripto parayla ödüllendirilirler. Madencilik süreci sonunda yeni bir blok oluşturulur ve blokzincirin sonuna eklenir. 

Bencil madencilik yönteminde ise kötü niyetli bir kişi ya da grup, yeni oluşturulan blokları daha sonra ortaya çıkarmak üzere ana zincirden gizler. Böylece, aslında, gizlice bir blokzincir çatalı oluştururlar. 

Başlangıçta, çatallı blok zinciri, genel blokzincirden daha kısa olur. Bu özel zincir, kendi havuzunda yeni bloklar çıkarır ve yeni oluşturulan blokları gizler… Ta ki özel blokzincir, genel blokzincirden daha yüksek bir blok yüksekliğine ulaşana kadar.

Bencil madencilik yönteminin başarıya ulaşması için kötü niyetli kişi ya da grup, gizli oluşturulan blokları doğru zamanda genel blokzincire tanıtmalıdır. Bu durumda, çatallanmış zincirin blok yüksekliği genel blokzincirin yüksekliğini geçmiş olduğundan, genel zincir bu yeni ortaya çıkan zincire katılır. Böylece genel ağdaki madenciler yeni blokzincirde madencilik yapmaya başlar. Bencil madenciler ise yeni kabul edilen blokları için kripto para birimi ödüllerini ve işlem ücretlerini alırlar.

Bencil madencilik örneği

Bencil madencilik sürecini bir örnekle açıklayalım. 

Toplam hash oranı, her birine yüzde 25 düşecek şekilde 4 madenci arasında bölünmüş olsun. Bu 4 madenciye Onur, Erdem, Tolga ve Kadir diyelim. Onur, Erdem ve Tolga kurallara uyarken Kadir, bir bencil madencidir. 

Kurallara göre, bir madenci madencilik işlemi sonucunda oluşturduğu bloğu hemen zincire eklemelidir. Onur, Erdem ve Tolga böyle yaparlar. Ancak Kadir, blok bulduğunda blokzincire eklemez. Blok geçerlidir ama genel zincirde görünmez, gizlenmiştir. 

Peki bu durumda ne olur? Diyelim 200.000’inci blok kazılıyor. Onur, Erdem ve Tolga 200.001’inci bloğu bulmak için madenciliğe devam ederler. Halbuki Kadir, 200.001’inci bloğu bulmuş ama saklamıştır. Artık ağ üzerinde iki ayrı zincir bulunmaktadır: Genel zincir ve Kadir’in gizlediği zincir. Dürüst madenciler, genel zincirde 200.001’inci bloğu bulmak için çalışmaya devam eder. Fakat bu sırada Kadir, 200.002’inci bloğu kazmıştır bile. 

Böylece Kadir, diğer madencilere göre iki blok öne geçer. İki ayrı zincirdeki madencilik işlemleri, genel zincirin blok yüksekliğiyle Kadir’in zincirinin yüksekliği arasında bir blok kalana kadar devam eder. Genel zincir, arada bir blok kalacak şekilde Kadir’in zincirine yaklaştığında ise Kadir, kendi blokzincirini ortaya çıkarır. 

Kadir’in zinciri, genel zincirden daha uzundur. Bir düğüm, hangi zincir üstünde çalışmaların daha yoğun olduğunu tespit etmişse o zincire geçer. Bizim örneğimizde Kadir’in zinciri daha uzun olan zincirdir ve daha yoğun zincir o gibi görünür. Böylece dürüst düğümler, madencilik güçlerini daha Kadir’in zinciri için kullanmaya başlar. 

Artık Kadir’in zinciri, güncel zincir haline gelmiştir.