Madencilik Zorluğu Nedir?

Başlangıç Seviyesi
Madencilik Zorluğu Nedir?

Kripto para madenciliği, blok zincir dünyasının en önemli parçalarından. Bilindiği üzere, Bitcoin (BTC) gibi Proof-of-Work (İş Kanıtı - PoW) konsensüs mekanizmasıyla çalışan blok zincirlerde işlemler, donanımlarının hesaplama güçlerini kullanan madenciler tarafından gerçekleştirilir. Buna kripto para madenciliği denir.

Madencilik zorluğu ise kripto para madenciliğinin temel terimlerinden biridir. Bu makalede “Madencilik zorluğu nedir?” sorusuna cevap vereceğiz.

Madencilik zorluğu nedir?

Madencilik zorluğu ya da kripto para birimi zorluğu, madencilik işleminin ne kadar zor ve zaman alıcı olduğunu ifade eder. Kripto para madenciliğinde madenciler, donanımlarının hesaplama gücüyle her blok için matematiksel bir problemi çözer ve doğru hash’i bulmaya çalışırlar. Bu, her blok zincir ve kripto para birimi için farklı zaman alabilir. Madencilik zorluğu, işte bu zamanı ve o kripto para biriminin madenciliği, yani üretimi için harcanması gereken hesaplama gücünü açıklar. 

Madencilik zorluğu, karmaşık bir kriptografik problemi çözmenin ne kadar zor olduğunun ölçüsü olarak da adlandırılabilir. Bu zorluk, ağdaki madencilerin sayısına bağlı olarak zaman zaman artar zaman zaman azalır. Hedef blok süresini korumak için zorluktaki artışlar ise gereklidir.

Hash gücü ile madencilik zorluğu ilişkisi

Kişiler ve kuruluşlar, verileri işlemek için madencilik donanımları aracılığıyla ağa hesaplama gücü katkısında bulunur. Bir kripto para ağının hash gücü, tüm madencilik donanımlarının toplam hash oranını temsil eder. Hash oranı, saniyede hesaplanabilen hash sayısıdır.

Her hash rastgele oluşturulduğundan, hedef hash gereksiniminin karşılanması ve başarılı madencinin yeni coinlerle ödüllendirilmesi milyonlarca tahmin veya hash gerektirebilir. Ancak ondan sonra işlemler blok zincirine yeni bir blok olarak eklenir. Bu bir bakıma piyango sistemine benzer. Sonuçta, bu madencilik faaliyetinin neticesinde yeni coinler üretilir.

Bir hash’in karşılaması gereken gereksinim ise madencilik zorluğuna karşılık gelir. Geçerli bir hash, kripto para birimi protokolü tarafından otomatik olarak belirlenen ve periyodik olarak ayarlanan belirli bir hedef değerin altında olmalıdır. Hedef değer ne kadar düşükse, kabul edilebilir bir sonuç elde etmek için madencinin geçmesi gereken hash fonksiyonu tekrarı da o kadar fazla olur. Aynı oranda madencilik zorluğu da artar.

Bitcoin (BTC) ve madencilik zorluğu

En yaygın kripto para birimi Bitcoin (BTC) olduğu için madencilik zorluğu da en çok Bitcoin blok zincirinde gündeme geliyor.

Bitcoin’in popülerliğinin artması sonucunda ağa madenci olarak katılan bilgisayarların sayısı da artıyor. Madenciler, sınırlı blok ödülleri için birbirleriyle rekabet ediyor. Daha fazla katılımcı ve daha fazla hesaplama gücü, rekabeti kızıştırıyor. Madencilik zorluğunun artması, Bitcoin blok zincirini olası saldırılara karşı da daha güvenli hale getiriyor. Çünkü Bitcoin blok zincirini ele geçirebilmek için ağdaki düğümlerin çoğunluğuna sahip olmak gerekiyor ancak madencilik zorluğu arttıkça bu daha maliyetli ve daha güç oluyor.

Bitcoin ağındaki madencilik zorluğu, ağda çıkarılan her 2 bin 16 blokta bir otomatik olarak ayarlanır. Zorluğun yukarı doğru mu yoksa aşağı doğru ayarlanacağı ise ağdaki madenci sayısına ve toplam hash gücüne bağlıdır.

Madenciliği yapılan kripto para birimleri ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.