Madenciliği Yapılan Kripto Para Birimleri Nelerdir?

Başlangıç Seviyesi
Madenciliği Yapılan Kripto Para Birimleri Nelerdir?

Kripto para birimleri üretmenin en yaygın yolu kripto para madenciliğidir. Bitcoin (BTC) gibi Proof-of-Work (İş Kanıtı - PoW) konsensüs mekanizmasını kullanan birçok blok zincirinde işlemlerin doğrulanması işlemine madencilik adı verilir. Kripto para madenciliği, madenci düğümler tarafından yapılır. Kripto para madencileri, blok zincire gönderilen işlemleri doğrulamaları ve zincire yeni bir blok olarak eklemeleri karşılığında kripto para ile ödüllendirilir. Bu ödüllere “blok ödülü” denir. Madenciliği yapılan kripto para birimleri, blok ödülü olarak üretilir ve verilir. 

Bu makalemizde madenciliği yapılan kripto para birimlerine değineceğiz. 

Madenciliği yapılan kripto para birimleri

En basit tanımıyla madenciliği yapılan kripto para birimleri, kripto para madenciliği ile üretilen kripto paraları ifade eder. Kripto para madenciliği, madencilerin bilgisayarlarının hesaplama güçleri ile blok zincirdeki işlemleri doğrulayarak blok ödülü olarak verilen coinleri dolaşıma sokmasıdır.

Madenciliği yapılan kripto para birimleri, madencilik ödülleri (blok ödülleri) olarak dolaşıma sokulur. Bir başka deyişle, bu kripto paraları dolaşıma sokan kripto para madencileridir. Madencilik ile üretilen ve dolaşıma giren kripto paralar, daha sonra kripto para borsaları gibi platformlardan alınıp satılabilir. 

Madenciliği yapılan kripto para birimlerinin çoğu, en başta da Bitcoin (BTC), Proof-of-Work (İş Kanıtı - PoW) konsensüs algoritmasını kullanır.

Proof-of-Work ve madenciliği yapılan kripto para birimler

Proof-of-Work, blok zincir dünyasında en yaygın kullanılan konsensüs mekanizmasıdır. Madenciliğe dayanan bu konsensüs mekanizmasında madenciler, bilgisayarlarının hesaplama gücünü kullanarak çeşitli matematiksel problemleri çözerler. Problemi çözen ilk madenci işlemi doğrulamış olur ve zincire yeni bir blok ekler. Bunun karşılığında ise kripto para birimi ile ödüllendirilir. Böylece blok zincirdeki işlemler gerçekleşir; blok zincirin güvenliği ve merkeziyetsizliği sağlanırken yeni kripto paralar üretilip dolaşıma sokulmuş olur. 

Madenciliği yapılan ve yapılamayan kripto paraların farkları

Hem madenciliği yapılan hem de madenciliği yapılamayan kripto para birimlerinin amaçları aynıdır: Blok zincirdeki işlemleri doğrulamak ve topluluğun blok zincirin yönetişimine katılımını sağlamak. Çoğu kripto para biriminin arkasındaki temel fikir merkeziyetsizlik olduğundan, ağda gerçekleşen işlemin birileri tarafından bir şekilde doğrulanması gerekir. Bu doğrulama, token ya da coinlerin iki kez harcanmadığından ya da kötü niyetli işlemlerin gerçekleştirilmediğinden emin olmak için gereklidir. İşlemleri doğrulamak veya blok üretimini ele almak söz konusu olduğunda, hem madenciliği yapılan hem de madenciliği yapılamayan kripto para birimlerinin bir benzerliği vardır: Ağ konsensüsünü sağlamak.

Madenciliği yapılan kripto para birimleri ile yapılamayan kripto para birimleri arasındaki temel fark, bu konsensüsü sağlamak yöntemleridir. Bir başka deyişle, bu iki tür kripto para birimi farklı konsensüs mekanizmaları kullanır. Madenciliği yapılan kripto para birimleri, yukarıda değindiğimiz gibi Proof-of-Work mekanizmasını kullanırken; madenciliği yapılamayan kripto para birimleri genelde Proof-of-Stake konsensüs mekanizmasını kullanmaktadır. 

Madenciliği yapılamayan kripto para birimleri ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın

Madenciliği yapılan kripto para birimleri hangileridir?

Blok zincir ve kripto para sektöründe birçok madenciliği yapılan kripto para birimi vardır. Bunlar arasında öne çıkanlar ise Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Dogecoin (DOGE) ve Litecoin (LTC) olarak sayılabilir.  

Madenciliği yapılan kripto para birimleri, kripto para borsaları üzerinden satın alınabilir. Türkiye’de Bitlo.com üzerinden Türk lirası ile madenciliği yapılan kripto para birimlerini alıp satabilirsiniz. 

Bitcoin (BTC)

Madenciliği Yapılan Kripto Paralar

2009 yılının Ocak ayında, Satoshi Nakamoto adında kişi veya kişiler tarafından piyasaya sürülen Bitcoin kripto dünyasının lider kripto para birimidir.Bitcoin’in oluşturulma amacı, bankalar veya hükümetler gibi arabuluculara ihtiyaç duyulmadan finansal işlemlerin sınırsız bir şekilde gerçekleşmesine izin verecek benzersiz bir dijital ödeme sistemi oluşturmaktır.

Litecoin (LTC)

Madenciliği yapılan kripto paralardan birisi olan Litecoin eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından 2011 yılında geliştirilmiştir. Temelinde Bitcoin ile aynı çalışma şekline sahip olan bu kripto para birimi bazı farklılıkları ile ön plana çıkmıştır. Litecoin, Bitcoin sisteminde bulunan bazı hataların giderilmesi amacıyla ortaya çıkmış ve bu alanda oldukça başarılı olmuştur.

Bitcoin Cash (BCH)

2017 yılında Bitcoin blok zincirinden ayrılarak oluşturulmuş bir kripto para birimi olan Bitcoin Cash, kısaca BCH olarak gösterilmektedir, BCH Madenciliği yapılan kripto paralar arasında yer alır. En çok işlem gören kripto para değerleri arasında bulunmaktadır. Bitcoin sisteminde yer alan blok kaydedebilen işlemlerin limit kısıtlanması işlemlerin yavaşlamasına sebep olmaktadır. Bitcoin Cash ile bu sorunun önüne geçilmiş ve para gönderip alma işlemlerindeki zorlukların aşılması amaçlanmıştır.

Dogecoin (DOGE)

Madenciliği Yapılan Kripto Paralar

2013 yılının Aralık ayında ortaya çıkan Dogecoin, Jackson Palmer ve Billy Markus tarafından üretilmiştir. 2014 yılının Ocak ayında ise bu para birimi ulaştığı toplam işlem hacmi ile Bitcoin de dahil olmak üzere çok sayıda kripto para birimini geride bırakmıştır. 

Ravencoin (RVN)

31 Ekim 2017’de tanıtılan ve 3 Ocak 2018 yılında, yani Bitcoin’in 9. yıldönümünde yayınlanan Ravencoin (RVN), Bitcoin kodunun çatalına dayanarak oluşturulmuş bir kripto para birimidir. Varlıkların eşler arasında verimli bir şekilde transferini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur ve Raven da Madenciliği yapılan kripto paralardandır.