Ethereum Madenciliği ve Geleceği

Orta Seviye
Ethereum Madenciliği ve Geleceği

Madencilik, blok zincirde yeni bir işlem bloğu yaratma ve işlemleri doğrulayıp dijital bir deftere kaydetme sürecine verilen isimdir. Madenciler tarafından yapılan iş, blok zincir ağının bütünlüğünü korumakta çok önemlidir. Madenciler, yaptıkları iş karşılığında kripto parayla ödüllendirilirler ve kripto paraların mint edilmesinden, yani ortaya çıkarılmasından da onlar sorumludur. 

Ethereum madenciliği nedir?

Ethereum madenciliği, Ethereum blok zincirine eklenecek bir işlem bloğu yaratma sürecidir.

Ethereum da konsensüs mekanizması olarak tıpkı Bitcoin gibi proof-of-work (iş ispatı - PoW) modelini kullanmaktadır. Madencilik, bu mekanizmanın kalbidir. Ethereum madencisi bilgisayarlar, zamanlarını ve hesaplama güçlerini kullanarak blok zincirdeki işlemleri gerçekleştirir ve bloklar üretirler. Bir blok üreten madenci, belirli miktar ETH ile ödüllendirilir. 

Ethereum madenciliği nasıl yapılır?

Ethereum madencileri, bilgisayarlarını ve bilgisayar donanımlarını zorlu kriptografik bulmacaları çözmek için kullanırlar. PoW modeline göre, bu bulmacaları çözerek blok zincirdeki işlemleri doğrulayan ve blok zincirde bir blok inşa eden madenciye ödül olarak ETH verilir. Ethereum blok zincirinde ortalama her 15 saniyede bir blok üretilmektedir. ETH ödülleri, madencilere, blok zincirin güvenliğini sağladıkları, işlemleri doğruladıkları ve blok zincire blok ekledikleri için verilir.

Ethereum madenciliği, bilgisayarların GPU’su (grafik işleme birimleri) kullanılarak yapılır. Ethereum madenciliği için en az 4 GB belleğe sahip bir ekran kartı kullanılması önerilir. Ethereum madenciliğinde en çok tercih edilen ekran kartı markalarının başında ise AMD gelir. 

Ethereum madenciliği yapabilmek için güçlü bir ekran kartının yanı sıra iyi bir işlemci ve RAM de gerekmektedir. Ayrıca, bu donanım madencilik sırasında çok ısınabileceğinden, bilgisayarınız yeterli soğutmaya sahip olması da çok önemlidir. 

Bu arada, Bitcoin madenciliğinde madencilik için özel olarak tasarlanmış cihazlar, yani ASIC’ler kullanılır. Ethereum madenciliği için de ASIC’ler üretilmiştir. 

Gerekli donanımı sağladıktan sonra Ethereum madenciliği yapabilmek için MetaMask ya da MyEtherWallet gibi bir Ethereum cüzdanı açmanız gereklidir. Bundan sonra tek yapmanız gereken GPU sürücüleriniz güncellemek ve madencilik faaliyetini gerçekleştireceğiniz yazılımı bilgisayarınıza indirip kurmaktır.

Ethereum madenciliği türleri nelerdir? 

Üç tür Ethereum madenciliği yöntemi vardır: Havuz madenciliği, solo madencilik ve bulut madenciliği. 

Havuz madenciliği (Pool mining)

Ethereum madenciliği yapmanın en kolay ve hızlı yolu havuz madenciliği, yani ortak bir havuzda madencilik yapmaktır. Havuz madenciliğinde madenci, diğer madencilerle işbirliği yapar. Tek bir havuzdaki madenciler, eğer aralarından biri kriptografik bulmacaları çözebilirse, havuza sağladıkları hash gücüne göre ödüllerin aralarında paylaştıracağı konusunda anlaşır. Hash gücüyle ölçülen havuzun boyutu, grubun ortalama kaç blok bulduğunu ve bu bloklardan beklenen ödülleri belirler.

Ancak, tüm havuzlar eşit yaratılmamıştır. Bu yüzden, hangi havuzda madencilik yapacağınızı seçerken havuz boyutunu, havuz yönetiminin havuzu çalıştırmak için aldığı pay olan havuz ücretini ve havuzdan çekebileceğiniz en küçük tutar olan minimum ödeme miktarını göz önünde bulundurmalısınız. 

Solo madencilik (Solo mining)

Solo madencilik, bir madencinin tek başına ve tamamen kendi imkanlarıyla yaptığı madencilik türüdür. Bir havuz ücreti ödemek gerekmediğinden ve madencilik ödülleri paylaşılmadığından, solo madencilik kulağa çok cazip gelebilir. Ancak bir madencinin tek başına kriptografik bulmacaları çözmesi için çok fazla zaman ve GPU harcaması gerekir. Yani, solo madencilik, ciddi bir donanım yatırımı ister. Bu yüzden, solo madencilik daha ziyade madencilik çiftlikleri olan profesyonel madenciler için kârlıdır. 

Bulut madenciliği (Cloud mining)

Bulut madenciliği, bulut madenciliği hizmet sağlayıcısı gibi üçüncü bir taraftan bilgi işlem gücü kiralayarak yapılan madencilik türüdür. Esasında bulut madenciliği, sizin yerinize madencilik yapması için bir başkasının bilgisayarını kiralamak gibidir. Ancak bulut madenciliğinin güvenlik bakımından zaafları vardır. Güvenli şekilde bulut madenciliği yapmak için uzun zamandır piyasada olan, kendini kanıtlamış bir bulut madenciliği platformu seçmek önemlidir.

Ethereum madenciliği ne zaman bitecek?

Aslında Ethereum’un maksimum arzı sınırsız olduğu için Ethereum madenciliği hep devam edebilirdi. Ancak Ethereum 2.0’a geçiş süreci kapsamında Ethereum blok zinciri, proof-of-work (PoW) mekanizmasını terk ediyor ve proof-of-stake (PoS) mekanizmasına geçiyor. 2022 yılında tamamlanması beklenen bu değişimle beraber Ethereum madenciliği sona erecek ve madencilerin yerini doğrulayıcılar alacak. Yani, artık blok zincirdeki işlemler madenciler tarafından değil, doğrulayıcılar tarafından gerçekleştirilecek. Doğrulayıcılar ise 

PoS mekanizması ile donanım gücü PoW’daki önemini yitirecek. Madencilerin yerini alacak olan doğrulayıcılara ödülleri, sisteme stake ettikleri ETH miktarına göre dağıtılacak. Proof-of-stake mekanizmasının getirdiği yeniliklere dair detaylı bilgiyi “Ethereum 2.0 Nedir?” makalemizde bulabilirsiniz.

Kimler Ethereum madencisi olabilir?

Teoride, bir bilgisayarı ve internet bağlantısı olan herkes Ethereum madenciliği yapabilir. Ancak Ethereum madenciliğinden kâr edebilmek için ortalama bir bilgisayardan daha iyi donanıma sahip olmak gerekir. Bu yüzden, Ethereum madenciliğine başlamak gerekli donanımı sağlamak için bir miktar sermaye ister. Ayrıca, Ethereum madenciliği yaparken sürekli elektrik harcanır. Bu da madencilik yapan kişinin elektrik maliyetinin normaldekinden yüksek olması demektir.

Bununla beraber, Ethereum 2.0 ile gelecek olan proof-of-stake mekanizması bu sorunu minimize edecek. Enerji tüketimi azalacağı gibi madencilerin yerini alacak doğrulayıcıların artık yüksek bilgisayar donanımlarına da ihtiyacı olmayacak. Ethereum Vakfı’nın hesaplamasına göre, Ethereum 2.0, Ethereum 1.0’dan yüzde 99,95 daha az enerji harcayacak. Ethereum 2.0’da doğrulayıcı olmak için ise en az 32 ETH stake etmek gerekecek.