Madenciliği Yapılamayan Kripto Para Birimleri Nelerdir?

Başlangıç Seviyesi
Madenciliği Yapılamayan Kripto Para Birimleri Nelerdir?

Kripto para madenciliği, bir kripto para birimini üretmenin en yaygın yöntemlerindendir. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) gibi Proof-of-Work (İş Kanıtı - PoW) konsensüs mekanizmasını kullanan birçok blok zincirinde işlemleri doğrulayan ve ağın güvenliğini sağlayan madenciler ilgili blok zincirin kripto para birimiyle ödüllendirilir. Bu ödüllere “blok ödülleri” denir. Blok ödülü olarak verilen ve kripto madenciliği ile üretilen kripto para birimleri madenciliği yapılabilen kripto para birimleridir. Ancak bir de madenciliği yapılamayan, yani kripto para madenciliği ile üretilmeyen kripto paralar vardır.

Bu makalemizde madenciliği yapılamayan kripto para birimlerine değineceğiz. 

Madenciliği yapılamayan kripto para birimleri

Madenciliği yapılamayan kripto para birimleri, adı üstünde, kripto para madenciliği ile üretilmeyen kripto paraları tanımlar. Kripto para madenciliği, madencilerin hesaplama güçleri ile işlemleri doğrulayarak yeni blok ödülleri elde etmesi ve böylece coinleri dolaşıma sokmasıdır.

Madenciliği yapılamayan kripto para birimlerinin ise genelde büyük kısmı zaten dolaşımdadır ya da şirket tarafından arz edilecektir. Kullanıcılar, zaten dolaşımda olan bu kripto para birimlerini satın alarak elde edebilirler. İlk defa arz edilecek madenciliği yapılamayan kripto para birimlerini ise ilk coin arzı (ICO) ile satın alabilirler.

Madenciliği yapılamayan kripto para birimi türleri

Temelde iki tip madenciliği yapılamayan kripto para birimi vardır: Maksimum arzına ulaşmış olanlar ve ulaşmamış olanlar. 

Maksimum arzına ulaşmış madenciliği yapılamayan kripto para birimleri, zaten tamamı üretilmiş şekilde piyasaya çıkar. Bu tip kripto para birimlerinin tamamı ICO ile satışa sunulur. Kullanıcılar, bu kripto paraları ICO ile ya da daha sonra kripto para borsaları üzerinden satın alabilirler.

Maksimum arzına ulaşmamış madenciliği yapılamayan kripto para birimlerinin ise tamamı en baştan arz edilmez. Bunlar genelde Proof-of-Stake (Hisse Kanıtı - PoS) konsensüs mekanizmasını kullanan kripto paralardır. Bu mekanizmada işlemler, doğrulayıcı düğümler tarafından doğrulanır ve blok zincire eklenir. Ağda doğrulayıcı olmak içinse ilgili blok zincirin kripto parasını stake etmek gereklidir. Henüz arz edilmemiş kripto paralar, böylece staking karşılığında blok ödülü olarak doğrulayıcılara verilir. 

Madenciliği yapılamayan kripto para birimleri hangileridir?

Blok zincir ve kripto para sektöründe birçok madenciliği yapılamayan kripto para birimi vardır. Bunlar arasında öne çıkanlar ise Ripple (XRP), Solana (SOL), Terra (LUNA), Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX) sayılabilir.  

Madenciliği yapılamayan kripto para birimleri, kripto para borsaları üzerinden satın alınabilir. Türkiye’de Bitlo.com üzerinden Türk lirası ile madenciliği yapılayaman kripto para birimlerini alıp satabilirsiniz.