Madencilik Havuzu Nedir? Madencilik Havuzu Nasıl Çalışır?

Başlangıç Seviyesi
Madencilik Havuzu Nedir? Madencilik Havuzu Nasıl Çalışır?

Bitcoin (BTC) başta olmak üzere birçok kripto para birimi kripto para madenciliği ile üretilir. Proof-of-Work (PoW) olarak bilinen konsensüs mekanizmasını kullanan blok zincirlerde işlemleri doğrulamaları ve ağın güvenliğini sağlamakla yükümlü düğümler, madencilerdir. Madenciler, bilgisayarlarının hesaplama güçlerini kullanarak çeşitli kriptografik problemleri çözer ve bir işlemi doğrulayıp zincire yeni bir blok eklemek için birbiriyle yarışırlar. Bunun karşılığında, işlemi doğrulayan ilk madenci belirli sayıda kripto para ile ödüllendirilir. Madencilik ödülü olarak verilen bu kripto paralar, yeni üretilen kripto paralardır. 

Bu, Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından tasarlanmış bir sistemdir. Nakamoto, herkesin Bitcoin madencisi olabileceği bir dünya hayal ediyordu. Daha çok Bitcoin madencisi, daha merkeziyetsiz ve doğal olarak daha güvenli bir ağ anlamına gelecekti. Hemen herkes de ağa katkı sunarak BTC coin sahibi olabilecekti. Ancak işler böyle ilerlemedi. Herkes Bitcoin madenciliği yapamadı çünkü ağdaki kullanıcısı sayısı arttıkça madencilik çok maliyetli bir iş haline geldi. Madenci sayısı arttıkça rekabet de arttı ve işlemleri daha hızlı doğrulayacak güçlü donanımlar gerekti. Bu soruna bir çözüm olarak madencilik havuzu denilen yapılar ortaya çıktı. 

Bu makalemizde “Madencilik havuzu nedir?” sorusuna cevap verecek ve madencilik havuzlarının nasıl çalıştığını anlatacağız.

Madencilik havuzu nedir?

Madencilik havuzu, kripto para madenciliği yapmak üzere hesaplama güçlerini bir ağ üzerinde birleştiren ortak bir kripto para madencileri grubudur. Madencilik havuzunun katılımcıları, bir bloğu ilk yaratan olmak için birlikte çalışır ve havuza adadıkları hesaplama gücü oranında madencilik ödülünü paylaşırlar.

Madencilik havuzu nasıl çalışır?

Bugün herhangi bir bilgisayar ile kârlı Bitcoin madenciliği yapmak mümkün değil. Bitcoin madenciliği için üretilmiş özel ASIC cihazlarının kullanılması gerekiyor. Ancak bunlar da pahalı donanımlar. Üstelik Bitcoin halving işlemiyle BTC madencilik ödülü belirli aralıklarla yarı yarıya azaltıldığından, tek başına madencilik yaparak kazanç elde etmek giderek zorlaşıyor. Bu nedenle, artık birçok Bitcoin madencisi uygun buldukları madencilik havuzlarına katılarak madencilik yapıyor. 

Madencilik havuzu, bir kürek yarışı örneğiyle açıklanabilir. Bir tarafta tek başına kürek çeken bir sporcu, bir tarafta ise dört kişi kürek çeken bir takım düşünün. Dört kişilik takım doğal olarak bitiş çizgisine daha hızlı varacaktır. Madencilik havuzu da işte buna benzer. Havuz katılımcıları, hesaplama güçlerini birleştirerek tek başlarına elde edebileceklerinden daha yüksek bir hesaplama gücü elde ederler. Bu da işlemlerin doğrulanması ve zincire yeni bir blok eklenmesi için çözülmesi gereken kriptografik problemlerin daha hızlı çözülebilmesi anlamına gelir. 

PoW mekanizmasında madencilik ödülü, bu problemi ilk çözene verildiğinden, bir madencilik havuzuna katılmak çok kazançlı olabilir. 

Madencilik havuzu nasıl ortaya çıktı?

Madencilik havuzları aslında epey uzun zamandır var olan yapılardır. İlk madencilik havuzu 27 Kasım 2010’da kurulan Bitcoin.cz Mining ya da diğer adıyla Slush Pool’dur. Bu havuz, ünlü Bitcointalk forumunun kullanıcılarından Slush tarafından kurulmuştur. Slush, Bitcoin madenciliğinin giderek maliyetli hale geleceğini epey erken bir dönemde öngörmüş ve sadece ilk BTC madencilik havuzunun değil, aslında koca bir endüstrinin kurucusu olmuştur. Bugün madencilik havuzları, başlı başına bir endüstri sayılabilir.

Sonuç

İlk defa 2010’da ortaya çıkan madencilik havuzları, kripto para madenciliği için önemli bir alternatif sunmuştur. Özellikle Bitcoin gibi madenciliğin giderek daha maliyetli hale geldiği blok zincirlerde madencilik havuzları, madencilerin bir araya gelerek çalışabilmesini sağlar. Madencilik havuzu sayesinde daha büyük bir hesaplama gücünün parçası olur ve sonunda payınıza düşeni alırsınız. Böylece daha az maliyetle, daha kârlı biçimde kripto para madenciliği yapabilirsiniz.