Fiyatlar grafik üzerinde incelendiğinde birden çok şekil oluşturmaktadır. Analizlerde kullanıcılara fikir veren bu şekiller formasyon olarak adlandırılmaktadır. Formasyon kelime anlamıyla biçimlenme anlamına gelir ve tamamiyle insan psikolojisine göre şekillenir, bu nedenle istatistiksel ve matematiksel herhangi bir veri içermezler. Grafik formasyonları genel olarak trend dönüş formasyonları ve trend devam formasyonları olarak ikiye ayrılmaktadır.
Trend Dönüş Formasyonları
Grafik formasyonları içerisinde yer alan Trend Dönüş Formasyonları, yükselen ya da düşen bir trendin sonlanmakta olduğunu ve fiyatların destek ya da direnç seviyesini aşması halinde, hareketin mevcut trendin tam tersi yönünde gerçekleşeceğini gösterir. Trend Dönüş Formasyonları oluştuğu sırada trend yönünün tam tersi olarak değişeceğine yönelik sinyaller vermektedir. Sinyallerin doğru olarak görüntülenebilmesi için kırılım noktaları çok önemli referanstır.
- Omuz Baş Omuz Formasyonu
- Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu
- İkili Tepe Formasyonu
- İkili Dip Formasyonu
Trend dönüş formasyonlarına örnek olaca Grafik formasyonlarıdır. Bu grafik formasyonlarının hepsi özellikleri ve analize etkileri bakımından birbirinden ayrılır.
Omuz Baş Omuz(OBO) Formasyonu
Omuz Baş Omuz Formasyonu, Yükselen bir trendin sonlanmakta olduğunu gösteren bir trend dönüş formasyonudur. Şekil olarak insan silüetinin üst kısmına benzemekte olup, sol omuz, baş ve sağ omuz birleşimi ile oluşur. görüldüğü durumlarda sağ omuz noktasının altındaki destek çizgisinin kırılmasıyla fiyatların düşüşe geçeceğini gösterir.
Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu(TOBO)
Grafik formasyonları arasında bulunan Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu, Düşen bir trendin sonlanmakta olduğunu gösteren bir trend dönüş formasyonudur. Şekil olarak insan silüetinin üst kısmının ters dönmüş haline benzer. TOBO, OBO’nun tersi şeklinde aşağı yönlü bir trend söz konusu olduğunda görülür. Boyun çizgisinden itibaren oluşturulan direnç çizgisi yukarı yönlü kırıldığında fiyatların yükselişe geçeceği sinyalini verir.
İkili Tepe Formasyonu
İkili Tepe Formasyonu, yükseliş yönlü trend sonrası düşüş yönlü hareket olabileceğini gösteren bir trend dönüş formasyonudur.Grafik üzerinde oluşan birbirine benzer iki tepeden oluşmaktadır. İkili Tepe Formasyonu’nda ilk önce fiyatlar ilk tepeyi oluşturur ardından bir geri çekilme meydana gelir. Grafik formasyonunda görülen geri çekilme sonrası ise fiyatlar ikinci tepeyi oluşturarak formasyonu tamamlar. Tepelerin yükseliği birbirine ne kadar yakın olursa formasyon o kadar gerçekçidir.
İlginizi Çekebilir; Ethereum Ağındaki DeFi Projeleri
İkili Dip Formasyonu
İkili dip formasyonunun tam tersi olan bir formasyondur. Grafik formasyonunda düşüş yönlü trend sonrası yükseliş yönlü hareketin görüntülenmesine sebep olan bir dönüş formasyonudur. Yaklaşık aynı seviyede 2 dip seviyesinin oluşması ile görüntülenir. Grafikte görüldüğü gibi ilk önce fiyatlar ilk dibi oluşturur daha sonra kısa süreli bir yükseliş gerçekleşerek ikinci dip seviyesi oluşur.
Trend Devam Formasyonları
Yükselen ya da düşen trend sırasında fiyat sıkışıklığı oluşması sonrasında, trendin formasyon öncesi yönde devam edeceğini gösteren grafik formasyonlarıdır. Bu formasyonlar oluştuğu sırada trend hangi yönde ise formasyon oluşumu sonrasında trendin aynı yönde hareket etmesi beklenir.
- Yükselen Üçgen Formasyonu
- Alçalan Üçgen Formasyonu
Trend Devam Formasyonlarına örnek olarak gösterilebilecek formasyon türleridir.
Yükselen Üçgen Formasyonu
Yükselen Üçgen Formasyonu'nda yukarı yönlü bir trend söz konusu iken fiyatlar bir dirençle karşılaşarak yatay bir hareketlilik oluşur. Fiyatlarda gerçekleşen sıkışma sonrasında grafikte üçgen şekli oluşur.Üçgenin üst kenarı, birbirine yakın seviyedeki dirençleri birleştiren düz çizgi alt kenarı ise yükselen trend çizgisinden oluşmaktadır. Daha sonra direnç çizgisinin kırılması ile yukarı yönlü hareketlilik devam eder. Formasyonun oluşabilmesi için destek ve direnç çizgilerine minimum 2 adet dokunuş gerekli olur.
İlginizi Çekebilir; Decentraland (MANA) Gelecekte Ne Vadediyor?
Alçalan Üçgen Formasyonu
Yükselen üçgenin aksine alçalan üçgen formasyonunda destekler yakın seviyelerde oluştuğu için destekleri birleştiren ve üçgenin alt kenarını oluşturan destek çizgisi düz bir çizgidir. Üçgenin üst kenarı ise aşağı yönlü tepeleri birleştiren direnç çizgisidir. Destek seviyelerini ve direnç seviyelerini birleştiren iki çizgi kesiştiğinde bir üçgen şekli meydana gelmesi ile fiyatlar bu üçgen içerisinde sıkışmaya başlar.
Destek hattının aşağı yönlü kırılması ile aşağı yönlü düşüş gözlemlenir. Alçalan üçgen formasyonu düşen bir trendde oluşur ve trendin devam edeceğini gösterir. Sıkışan fiyatlar grafikte alçalan bir üçgene benzeyen şekil oluşturur.Fiyat hareketleri destek ve direnç seviyelerine ne kadar çok temas ederse formasyon o kadar gerçekçidir.
İlginizi Çekebilir; DeFi Nedir ve Neden Önemlidir?