En popüler metaverse platformları arasında sayılan Decentraland (MANA), 90 bin 601 parselden oluşan, Ethereum blok zinciri tarafından desteklenen, 3 boyutlu ve merkeziyetsiz bir sanal dünyadır.
Kullanıcıların, platformun ERC-20 tabanlı tokenı MANA vasıtasıyla LAND adı verilen sanal arazileri NFT olarak alabildikleri, ardından aldıkları bu araziler üzerinde yapılar ve oyunlar inşa edebildikleri Decentraland her geçen gün daha fazla kullanıcıyı bünyesine çekiyor. Bireysel kullanıcıların yanı sıra Atari gibi şirketlerin de LAND alarak çeşitli içerikler ve sanal sergiler ürettikleri Decentraland, kullanıcılar için keşfedebilecekleri uçsuz bucaksız bir dünya sunuyor.
Peki, gelecekte Decentraland kullanıcılarını neler bekliyor?
Decentraland, ilk metaverse büyükelçiliğine ev sahipliği yapacak
Ülkeler, şirketler, siyasi partiler ve diğer organizasyonlar peş peşe metaverse dünyasına adım atıyor. Bunlardan biri de Karayipler’deki ada ülkesi Barbados. Barbados, dünyanın ilk metaverse büyükelçiliğini açmak üzere 2021 yılının Kasım ayında Decentraland ile anlaşma imzaladı.
Kripto para birimlerine sıcak bakan ülkeler arasında yer alan Barbados’un 2022 yılının Ocak ayında Decentraland’deki arazisinde büyükelçiliğini açması bekleniyor. Metaverse büyükelçilik, e-vize gibi hizmetler sunacak.
Decentraland, böylece, doğrudan gerçek dünyayı etkileyen resmi işlemlere kapı aralamış olacak.
Decentraland yaratıcıları telif alacak
Şimdiye kadar, Decentraland avatarları için giyilebilir NFT’ler tasarlayan bir yaratıcı, ilk satıştan Decentraland DAO'ya liste fiyatı üzerinden yüzde yüzde 2,5'lik bir komisyon veriyordu. Yani, Decentraland NFT pazar yerinde sattığınız bir NFT’den kazancınızın yüzde 2,5’i komisyon olarak kesiliyordu. İkinci el satışta ise NFT’nin sahibi (yaratıcısı olması gerekmez) satış fiyatından yine DAO’ya gönderilmek üzere yüzde 2,5 komisyon veriyordu.
Bu durum artık değişiyor. Bundan sonra sonra Decentraland’de bir NFT’nin ilk satışından kesilen komisyonlar DAO’ya yönlendirilirken ikinci el satışından kesilen komisyonlar doğrudan NFT’nin yaratıcısına gidecek.
Bu yeniliğin Decentraland’deki NFT yaratıcısı ve özgün giyilebilir NFT sayısını artırması bekleniyor.
Daha gerçekçi bir sanal dünya
Decentraland, belki görsel dünyası bakımından değil ama platform içi mekanikler bakımından daha gerçekçi bir sanal dünya olma yolunda ilerliyor. Bu konudaki en önemli adımlardan biri, Decentraland dünyası üzerindeki gölgeleri ve renkleri etkileyen dinamik bir gökyüzü yaratmak oldu.
Bu özellikle, herkesin aynı anda aynı gökyüzünün keyfini çıkarabilmesi için tüm oturumlardaki oyuncular için birleşik bir deneyim yaratmak üzere tasarlandı. Artık Decentraland dünyasında herkes aynı Güneş’e bakıyor. Üstelik, dinamik gökyüzünü kapatmanız ve günün en sevdiğiniz saatlerini seçip onu deneyimlemeniz de hâlâ mümkün.
2021 yılının sonunda duyurulan bu özellik, Decentraland’in daha gerçekçi bir sanal dünya deneyimi yaratma çabalarının parçası olarak yorumlanabilir.
Decentraland, yeni VR uygulamalarını destekliyor
2021 yılının Aralık ayında, Decentraland’in Byldr uygulamasını desteklemesi için bir DAO oylaması yapıldı ve katılımcılar, uygulamanın desteklenmesini onayladı.
Byldr, önde gelen sanal gerçeklik (VR) platformları Oculus Quest ve HoloLens 2 ile kullanılabiliyor. Byldr’ün vaadi ise kullanıcıların kod kullanmadan, kolaylıkla üç boyutlu tasarımlar yapabilmesini sağlamak. Uygulama, Decentraland NFT yaratıcıları için de yepyeni bir deneyim sunacak.
Byldr’ün 2022 yılının ilk 6 ayı içinde Decentraland platformuna uyumlu hale getirilmesi planlanıyor.