Ethereum Ağındaki DeFi Projeleri

Orta Seviye
Ethereum Ağındaki DeFi Projeleri

Ethereum ağı, uzun süredir en popüler DeFi projelerinin merkezi. DeFi, yani merkeziyetsiz finans projeleri ise 2021 yılında blok zincir dünyasının en çok konuşulan teknolojilerinden biri oldu. DeFi, blok zincir üzerinde çalışan merkeziyetsiz finans hizmetlerini ifade ediyor. DeFi projelerinin çoğu ise Ethereum ağı üzerinde bulunuyor. Peki, Ethereum ağındaki bu DeFi projelerinin en popüler olanları hangileri? Bu makalede sizler için Ethereum ağındaki en popüler DeFi projelerini derledik.

➤ Aave (AAVE)
➤ Curve Finance (CRV)
➤ Uniswap (UNI)
➤ SushiSwap (SUSHI)
➤ Balancer (BAL)
➤ Compound (COMP)
➤ Maker (MKR)


DeFi nedir?

DeFi, yani "Decentralized Finance", Türkçede “merkeziyetsiz finans” anlamına gelmektedir. Bu kavram, başta Ethereum blok zinciri olmak üzere blok zincirlerde çalışan finans hizmetlerini ve ürünlerini ifade etmektedir. DeFi projeleri, faiz kazanmadan kredi kullanımına, borç vermeden sigorta işlemlerine, türev takasından varlık takasına birçok bankacılık işlemi blok zincir teknolojisinin vadettiği hız ve güvenlik ile gerçekleştirilebilir.


Ethereum ağındaki en popüler DeFi projeleri

Aave (AAVE)

Aave (AAVE), merkeziyetsiz, aracısız ve sabit faiz oranları ile kişiler arası borç vermeyi sağlayan bir DeFi projesidir. Aave projesinin amacı, sunduğu sabit faiz oranları ile kullanıcıların ülkeler arası değişen faiz oranlarından  etkilenmesini engellemek ve nihayetinde uluslararası bir kredi verme kuruluşu olmaktır. AAVE ise Ethereum blok zincir ağında çalışan Aave’nin ERC-20 tabanlı yerel tokenıdır. AAVE, madenciliği yapılan bir kripto para birimi değildir. Maksimum arzı 16 milyon AAVE olan tokendan şu an dolaşımda 13.482.445 adet vardır.

Curve Finance (CRV)

Ethereum ağında çalışan en önemli DeFi projelerinden biri de bir tür likidite toplayıcı olan merkeziyetsiz Curve Finance (CRV) borsasıdır. Curve Finance, piyasalara likidite yatırımını destekleyen bir protokoldür ve kullanıcılarına, Ethereum tabanlı varlıkları kolayca takas edebilme olanağı sunar. Kullanıcılar, Curve Finance ile Tether (​​USDT), Dai (DAI) ve USD Coin (USDC) gibi stablecoinleri de düşük kaymayla takas edebilir. Platform, bir ERC-20 tokenı olan CRV tarafından desteklenmektedir. CRV tokenın dağıtımı ilk coin arzı (ICO) ile değil, bir teşvik programı ile gerçekleştirilmiştir. Maksimum CRV arzı 3.303.030.299 adettir. Şu an toplam CRV arzı 1.673.062.579 adetken dolaşımda ise 451.899.275 CRV bulunmaktadır.

Uniswap (UNI)

Uniswap (UNI), Ethereum blok zincir ağında çalışan merkeziyetsiz, açık kaynak kodlu bir kripto para borsasıdır. En bilinen DeFi projelerinden biri olan Uniswap, kullanıcıların, zincir üzerindeki ETH ve ERC-20 tokenlarını takas etmelerine ve herhangi bir miktarda likidite sağlayarak gelir elde etmelerine olanak tanır. UNI token ise kullanıcıların Uniswap merkeziyetsiz borsasının yönetiminde söz sahibi olmalarını sağlayan ERC-20 tabanlı bir yönetişim tokenıdır. Toplam UNI arzı 1.000.000.000 adet, dolaşımdaki UNI sayısı ise 627.300.367 adettir.

SushiSwap (SUSHI)

SushiSwap, kullanıcıların dijital varlıkları alıp satabilecekleri bir platform sağlayan bir DeFi projesidir. Ethereum tabanlı SushiSwap, aslında açık kaynak kodlu Uniswap projesinin değiştirilerek yapılmıştır. Kurucuları, SushiSwap’ı Uniswap’ın gelişimiş versiyonu olarak tanımlamaktadır. UniSwap’ta likidite sağlayıcıları, havuzdaki işlem ücretinden ilgili likiditeyi aktif bir şekilde sunduklarında pay alırlar. SushiSwap ise belirli bir miktarda likidite sağladıktan sonra size sürekli SUSHI token olarak pay verir. SushiSwap’ın Uniswap’tan bir diğer farkı da likiditeden çekilseniz bile biriken protokol ücretinin belirli bir miktarını kazanmaya devam etmenizdir. Son olarak, Uniswap’ta kullanıcı sayısı arttıkça platforma ilk katılanların payı azalırken SushiSwap, ilk katılanları önceliklendirir. SUSHI token, platformun ERC-20 tokenıdır. Maksimum SUSHI token arzı 250.000.000 adettir. Şu an arz edilmiş toplam 239.562.902 SUSHI vardır. 127.244.443 SUSHI de dolaşımdadır.

Balancer (BAL)

Ethereum ağında çalışan Balancer (BAL), bir başka merkeziyetsiz borsa projesidir. Balancer, kullanıcılarına otomatik bir portföy yöneticisi, likidite sağlayıcısı ve fiyat sensörü olarak da hizmet verir. Likidite havuzlarının yalnızca iki varlık bulundurduğu diğer merkeziyetsiz borsaların aksine Balancer’ın likidite havuzları sekiz varlığa kadar kapsayabilir. Kullanıcılar, likidite yatırıp gelir elde edebilir. BAL token ise platformun ERC-20 tabanlı tokenıdır. Maksimum BAL token arzı ​​100.000.000 adettir. Toplam BAL arzı 35.725.000 adet, dolaşımdaki BAL arzı ise 6.943.831 adettir.

Compound (COMP)

Compound (COMP), Ethereum ağında çalışan bir DeFi kredi protokolüdür. Akıllı sözleşmeleri kullanan Compound, borç alan kişilerin kripto para bakiyelerini bloke ederek çalışmaktadır. Faiz oranı ise borç verilen kripto paranın arz-talep dengesine göre değişmektedir. COMP token, platformun ERC-20 tabanlı yönetişim tokenıdır. Toplam ve maksimum COMP token arzı 10.000.000 adettir. Şu an ise dolaşımda 6.337.232 COMP bulunmaktadır.

Maker (MKR)

En çok ilgi toplayan DeFi projelerinin başında gelen Maker (MKR), dolara endeksli bir stablecoin olan DAI tokenın fiyatının stabilize edilebilmesi ve desteklenmesi için kullanılan bir akıllı sözleşme platformudur. Maker ile bir kasa açabilir, Ether (ETH) gibi teminatlar kilitleyebilir ve bu teminata karşı borç olarak DAI oluşturabilirsiniz. Yani, DAI token üretiminde Maker kullanılır. Platformun yerel tokenı MKR, bir ERC-20 tokenıdır. Maksimum MKR arzı 1.005.577 adettir. Toplam ve dolaşımda ise 984.531 adet MKR vardır.