Teknik analizde en önemli konu trend çizimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü trend bize fiyatların yönü ve potansiyel giriş-çıkış noktaları hakkında detaylı olarak bilgi vermektedir. Genel olarak trend içerisindeki hareketlilikte direnç çizgisinden aşağı yönlü dönüş destek çizgisinden ise yukarı yönlü dönüş olacağı varsayılır.Trend kanalı kırılmadığı sürece kanal içerisindeki hareketliliğin ise devam edeceği varsayılır. Trend analizi veya trend bazlı analiz trend çizgileri, destek ve direnç seviyeleri arasındaki fiyat seviyeleri veya alanları göz önüne alınarak yapılmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Fibonacci Teknik Analiz Araçları
Trend Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar
Trend analizi yaparken yatırımlarına yön vermek isteyen yatırımcıların önem vermesi gereken belirli noktalar bulunuyor. Bunlar:
- Direnç ve destek çizgileri çizilirken en az 2 adet direnç veya destek seviyesine temas gereklidir.
- Bir direnç veya destek çizgisi ne kadar çok seviyeye temas ediyor ise o kadar anlamlı bir trend oluşacaktır.
- Genel olarak ilk strateji bant içerisindeki hareketler, ikinci strateji ise bant dışına gerçekleşen kırılımla oluşturulan stratejidir.
- Genel olarak bir direnç veya destek çizgisi ne kadar çok test edilir ise o kadar çok ilgili hattın kırılma ihtimali artmaktadır.
- Trend değişimlerine adapte olunması ve potansiyel olan değişim seviyelerinin unutulmaması gereklidir.
- Trendin son noktalarında trende dahil olunmaması gereklidir. Kanal içerisindeki hareketlilik ve fiyatların ne yönde hareket ettiği detaylı olarak kontrol edilmelidir.
- Trend analizinde trend dönüşümleri direnç çizgilerinin ve destek çizgilerinin kırılımı ile gerçekleşmektedir. Kırılım gerçekleşmediği sürece aynı kanal içerisinde hareketliliğin devam edeceği varsayılır.
- Trend içerisinde yeni trendler oluşabilmektedir. Oluşan yeni trend daha kısa bir periyodu kapsamakta ve ara trend olarak değerlendirilmektedir.
- Hareketli ortalamalar önemli destek ve direnç seviyelerini belirlediğinden, trend belirlenmesinde önemli bir indikatör olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Bir direnç çizgisi yukarı yönlü kırıldığında destek seviyesi olarak , bir destek çizgisi ise aşağı yönlü kırıldığında direnç seviyesi olarak tekrardan test edilebilir.
- Genel olarak yükseliş yönlü trend dip seviyelerinden oluşurken düşüş yönlü trend ise tepe seviyelerinde kendisini göstermektedir.
Trend Türleri Nelerdir?
Trend analizi yapılırken kripto para yatırımcıları genellikle 3 farklı trend türü ile karşılaşmaktadır. Trend analizinde yer alan trend türleri:
- Yükseliş Trendi
- Düşüş Trendi
- Yatay Trend
olarak bilinmektedir. Bu trend türlerinin her yatırımcı tarafından iyi bir şekilde bilinmesi oldukça önemlidir.
Yükseliş Trendi Nedir?
Yükseli trendi en az iki destek seviyesinin birleştirilmesi ile destek çizgisi, en az iki adet direnç seviyesinin birleştirilmesi ile de direnç çizgisi oluşturulur.Direnç ve destek çizgileriin paralel olarak bir kanal oluşturması sonucu yükselen trend içerisindeki potansiyel seviyeler belirlenir. Trend hangi yöne kırılır ise genel olarak fiyatların o yöne doğru hareket edeceği varsayılmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Ichimoku Bulutu Nedir? Ichimoku İndikatörü Nasıl Kullanılır?
Düşüş Trendi Nedir?
Düşüş trendi kripto para fiyatlarında fiyat dalgalanmalarının zirve noktasından çizilen trend hattına verilen isimdir. Genellikle düşüş trendi görülen bir kripto para biriminde fiyatlar aşağı yönlü hareket etmektedir. Bununla beraber bir kripto para biriminde düşüş trendi görülüyorsa bu kripto para birimi için satışların çok olduğunu söylemek mümkündür.
Yatay Trend Nedir?
Trend analizi yaparken karşılaşabileceğiniz bir diğer trend türü de yatay trenddir. Yatay trend fiyatların ne yükselme trendi ne de düşüş trendi olmadığı dönemlerde görülmektedir. Genellikle yatay yönlü trendde fiyatlar yatay yönlü bir düzlem içerisinde fiyatlanmaktadır.
Breakout Nedir?
Breakout, destek ve direnç kavramlarından sonra en sık kullanılan kavramlardandır. Sözlük anlamı kırılma anlamına gelmektedir. Teknik analizde ise fiyatın bir direnç seviyesi üzerine veya bir destek seviyesi altına düşmesi anlamına gelir. Genel olarak, destek kırılırsa fiyatlar aşağı doğru direnç kırılırsa fiyatlar yukarı yönlü hareket etmektedir. Fakat kırılımlarda dikkat edilmesi gereken çok sayıda fake kırılım olabileceğidir. Bu sebeple farklı göstergelerden yararlanılarak hareketin doğrulanması daha yararlı sinyaller verebilecektir.
Breakout gerçekleşmesi için direnç çizgisi üzerinde veya destek çizgisi altında mum kapanışlarının olmuş olması gerekmektedir. Tüm trend tiplerinde breakout oluşumu mümkündür.
Pullback Nedir?
Pullback, Sözlük anlamı olarak geri çekilme anlamına gelmektedir. Teknik analizde, fiyatın geçici olarak asıl eğilimine karşı hareket etmesidir. Genel olarak herhangi bir destek, direnç seviyesine veya kırılan hatta doğru geri çekilmeler olabilmektedir. Genel trend yönünde fiyatın destek ve direnç çizgilerinden dönüş yapması da geri çekilme olmaktadır.