Ichimoku bulutu, 1930 yıllarında Japon bir gazeteci olan Goichi Hosoda tarafından geliştirilmiş bir trend takip indikatörüdür. 1990 yılından itibaren Avrupa piyasalarında etkin olarak kullanılmaktadır.
- Tenkan Sen(Dönüş Çizgisi)
- Kijun Sen(Standart Çizgi)
- Senkou Span A(Öncü A)
- Senkou Span B(Öncü B)
- Chikou Span(Geciken Span)
Ichimoku bulutunun bileşenleridir.
İlginizi Çekebilir: ADX-DMI İndikatörü
Tenkan Sen ve Kijun Sen
Ichimoku bulutunun bileşenlerinden birisi olan Tenkan Sen geriye dönük olarak 9 periyot içerisindeki en yüksek ve en düşük değerlerin ortalaması alınarak hesaplanmaktadır. Tenkan Sen hesaplaması yapılırken aşağıdaki formül kullanılmaktadır.
- Tenkan Sen=(En yüksek değer + En düşük değer) / 2
Kijun Sen ise geriye dönük olarak 26 periyottaki en yüksek ve en düşük değerlerin ortalaması alınarak hesaplanmaktadır. Kijun Sen hesaplaması yapılırken aşağıdaki formül kullanılmaktadır.
- Kijun Sen=(En yüksek değer + En düşük değer) / 2
Kijun Sen 26 periyot baz alınarak hesaplandığı için Tenkan Sen’e göre daha yavaş hareket etmektedir. Kijun Sen genel olarak düz bir eğilimle ilerliyor ise(yatay olarak) ilgili aralıkta çok fazla ortalamadan sapma olmadığı varsayılır. Kijun Sen önemli bir destek ve direnç seviyesi olarak kullanılabilmektedir.
İlginizi Çekebilir: CCI İndikatörü (Commodity Channel Index)
Tenkan Sen ve Kijun Sen Kesişimleri
Ichimoku Bulutu bileşenleri içinde yer alan Tenkan Sen ve Kijun Sen kesişimleri yatırımcılara belirli sinyaller vermektedir.
- Tenkan Sen’in Kijun Sen’i yukarı yönlü kesmesi tıpkı hareketli ortalamalardaki gibi kısa periyotlu hareketli ortalamanın uzun periyotlu hareketli ortalamayı yukarı yönlü kesmesi gibi yükseliş sinyali vermektedir.
- Benzer şekilde Tenkan Sen’in Kijun Sen’i aşağı yönlü olarak kesmesi ise düşüş sinyali olarak değerlendirilmektedir. (Tenkan Sen ve Kijun Sen kısa ve uzun periyotlu 2 hareketli ortalama gibi düşünülebilir)
Tenkan Sen ve Kijun Sen kesişimlerinin hangi bölgede (bulut altı, bulut üstü veya bulut içerisinde) gerçekleştiğine göre sinyal gücü de değişebilmektedir. Bulut trend yönü hakkında bilgi verdiğinden dolayı trend durumlarında kesişimlerin gücü de farklılık göstermektedir.
Senkouspan A ve Senkoupspan B
Ichimoku Bulutu bileşenleri arasında yer alan Senkouspan A, Tenkan Sen ve Kijun Sen değerlerinin ortalamasının 26 periyot ileri götürülmüş halidir.
- Senkouspan A=(Tenkan Sen + Kijun Sen) / 2 değerlerinin 26 periyot ötelenmiş halidir.
Senkouspan B ise geriye dönük 52 periyottaki en yüksek ve en düşük değerlerin hareketli ortalamasının 26 periyot ileri götürülmüş halidir.
- Senkouspan B=(En yüksek değer + En düşük değer) / 2 (geçmiş 52 periyot için)
Ichimoku bulutunun oluşumu Senkouspan A ve Senkouspan B değerlerinin arasında gerçekleşmektedir. 2 büyüklük birleşerek bulutu oluşturmaktadır. Oluşan bulut genel olarak 26 periyot sonraki trend için yön tahmininde bulunmaktadır.
- Fiyat grafiği bulutun üzerindeyse, bu durum fiyatların yukarı yönlü bir eğilimde olduğunu gösterir ve bulut bu durumda destek görevi görür. Bu durumda Senkouspan A değeri > Senkouspan B değeri olur.
- Fiyat grafiği bulutun altındaysa, bu durum aşağı yönlü bir trend oluştuğunu gösterir ve bulut bu durumda direnç görevi görür. Bu durumda Senkospan A değeri < Senkouspan B değeri olur.
- Fiyat bulutun içinde ise, bu durum kararsız bir harekete işarettir ve genel olarak fiyat yön arıyordur.
İlginizi Çekebilir: Harmonik Formasyonlar Nedir?
Senkouspan A ve Senkouspan B Kesişimleri
Senkouspan A ve Senkoupsan B, 26 periyot sonra kesiştiğinde bu durum potansiyel bir trend değişimi olarak algılanabilmektedir. Span A, Span B’nin üzerine geçerse düşüş trendi yerini yükselişe bırakır beklentisi oluşmaktadır. Span B, Span A’nın üzerinde geçerse, yükseliş trendi yerini düşüşe bırakabilir beklentisi oluşmaktadır.
Chıkou Span Nedir?
Ichimoku bulutunun bileşenleri arasında bulunan Chıkou Span, son kapanış fiyatının 26 bar geriye götürülmüş halidir. Chıkou Span 26 periyot önce fiyatın ve bulutun üzerinde ise bu yukarı yönlü hareketi doğrulayan bir işarettir. Chıkou Span 26 periyot önce fiyatın ve bulutun altında ise bu aşağı yönlü hareketi doğrulayan bir işarettir.
İlginizi Çekebilir: Destek ve Direnç Nedir? Destek ve Direnç Noktası Nasıl Bulunur?