Kripto paralar hemen her sektörde büyük etki yarattı. Ancak oyun endüstrisi, kripto para ve blokzincir teknolojisine ilgisiyle özellikle öne çıkıyor. Oyun içi alımlardan oyun öğelerinin sahipliğine, kripto para ve blokzincir teknolojisi bu endüstrinin farklı alanlarında büyük dönüşümlerin fitilini ateşledi.
Bu makalemizde, oyun endüstrisinde kripto para etkisine yakından bakacağız.
Oyun amaçlı blokzincirler ve kripto paralar hakkında diğer makalemizi okumak, “Blokzincir oyunu nedir?” sorusuna cevap bulmak için buraya tıklayın.
NFT’ler ve Oyun Öğelerinin Sahipliği
Oyun sektörünü en çok değiştiren gelişmelerden biri internetin yaygınlaşmasıydı. Ultima Online, World of Warcraft, Knight Online, Elder Scrolls Online gibi çevrimiçi çok oyunculu rol yapma oyunları (MMORPG) bir tür metaverse yarattılar. Artık tüm dünyadan milyonlarca kişi aynı anda aynı sanal evrende çeşitli maceralara atılabiliyordu. Bu arada silahlar, zırhlar, kıyafetler; türlü türlü oyun içi öğeler ediniyorlardı. Peki bunlara gerçekten sahip olabiliyorlar mıydı?
NFT teknolojisinin çıkışına kadar oyun içi öğelerin sahipliği, oyuncularda değildi. Tüm bu öğeler şirketlerin merkezi sunucularında saklanan verilerden ibaretti. Örneğin, bir Ultima Online sunucusu kapandığında, o sunucudaki karakteriniz de eşyalarınız da sonsuza kadar yok olurdu.
NFT’ler, herkesin Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Solana (SOL) gibi merkeziyetsiz blokzincirler üzerinde sanal varlıklara sahip olabilmelerini sağladı. Birer sahiplik kanıtı işlevi gören NFT’ler, çevrimiçi oyunlarda da kullanılmaya başlandı. Artık oyuncular, NFT teknolojisini benimseyen oyunlarda, oyun içi öğelere gerçekten sahip olabiliyor. Onları blokzincir güvenliğiyle alıp satarak gelir de elde edebliyor. Blokzincirlere kaydedilen veriler değiştirilemez olduğundan, blokzincir üzerinde yaratılan NFT oyun öğelerinin kime ait olduğu dahil tüm bilgileri güvenlikli şekilde saklanabiliyor.
NFT’ler hakkında daha detaylı bilgi almak ve “NFT nedir?” sorusuna cevap bulmak için buraya tıklayın.
NFT’ler ile güvenli oyun öğesi ticareti
NFT teknolojisini kullanan oyunlarda (kısaca NFT oyunları olarak da anılırlar) oyuncular, oyun öğelerini kripto paralar ile alıp satabiliyor. NFT alım satımları blokzincir üzerinde çalışan akıllı sözleşmeler ile otomatik olarak gerçekleştirildiğinden, oyun öğesi ticaretinde sahteciliğin ve dolandırıcılığın önüne geçiliyor.
Play-to-Earn ile Oyun Oynayarak Para Kazanmak
Geleneksel oyun stüdyolarından blokzincirleri, NFT’leri, kripto paraları kullananlar oldu. Örneğin, Ubisoft, Ghost Recon: Breakpoint oyunu için NFT oyun öğeleri çıkardı. Oyuncular, bu NFT’leri satın alarak oyunda kullanabilecekleri özel eşyalara sahip olabiliyor. Daha sonra bu NFT’leri satarak gelir de elde edebiliyor.
Ancak bir de doğrudan blokzincir oyunları var. Blokzincirler üzerinde çalışan bu oyunların büyük kısmı, oyunculara, oyun oynayarak para kazanma olanağı sunuyor.
Bu sisteme play-to-earn (oyna-kazan) deniyor. Oyuncular, oyun öğelerini alıp satarak ya da çeşitli oyun içi görevleri tamamlayarak kripto para kazanabiliyor. Daha sonra bu kripto paralarını güvenilir kripto para borsaları üzerinden ABD doları, Türk lirası gibi itibari paralara çevirebiliyorlar.
Play-to-earn (oyna-kazan) konsepti hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
En Popüler Oyun Token’ları
Blokzincir oyunlarının kripto para birimleri, oyun token’ı ya da oyun coin’i olarak anılıyor. Bugün piyasada birçok oyun token’ı bulunuyor. En popüler oyun token’ları arasında ise ALICE, AXS, ENJ, GALA, MANA, SAND, TLM token’lar başı çekiyor.
My Neighbor Alice (ALICE)
My Neighbor Alice (ALICE), oyuncuların sanal adalar satın alabilecekleri, bu adalarda heyecan verici eşyalar toplayabilecekleri ve üretebilecekleri, çok oyunculu ve blokzincir tabanlı bir metaverse oyunudur.
En popüler metaverse token’lar arasında gösterilen ALICE token ise My Neighbor Alice oyununun Ethereum (ETH) tabanlı yerel kripto para birimidir.
Axie Infinity (AXS)
En popüler NFT oyunları arasında başı çeken Axie Infinity, oyuncuların Axie adı verilen ve her biri farklı özelliklere sahip yaratıkları birbirleriyle savaştırdıkları bir oyundur. Axie’ler, birer NFT’dir. Oyuncular, Axie’lerini geliştirebileceği gibi onları alıp satabilir. Aynı zamanda play-to-earn mekanizmasına sahip bu oyunda, çeşitli görevleri tamamlayarak kripto para kazanmak da mümkündür.
En iyi play-to-earn token’lar arasında yer alan AXS token, Axie Infinity oyununun Etheruem tabanlı yönetişim token’ıdır.
Enjin Coin (ENJ)
Enjin Coin (ENJ), birçok farklı blokzincir oyununun ortak para birimi olarak işlev gören bir kripto para birimidir. En popüler oyun token’ları arasında yer alan ENJ, Ethereum blokzincir ağında yaratılmıştır.
Gala Games (GALA)
Gala Games, blokzincir oyunları geliştirmek için araçlar sunan bir play-to-earn ekosistemidir. 2019’da Mafia Wars ve Farmville gibi başarılı mobil oyunları geliştiren Zynga’nın kurucu ortaklarından Eric Schiermeyer tarafından oluşturulmuştur.
Ethereum tabanlı bir kripto para birimi olan GALA token ise Gala Games ekosisteminin ortak para birimidir. En popüler oyun token’ları arasında yer alan GALA, Gala Games ekosistemindeki işlem ücretlerinin ödenmesinde de kullanılır.
Decentraland (MANA)
Decentraland, en popüler metaverse oyunları arasında başı çeker. Oyuncular, Decentraland evreninde kendi arazilerine sahip olabilir. NFT biçiminde satın alınabilen bu arazilerde kendi yapılarını inşa edebilir, etkinlikler düzenleyebilirler.
En iyi metaverse token’lar arasında sayılan MANA ise Decentraland ekosisteminin kripto para birimidir.
The Sandbox (SAND)
Tıpkı Decentraland gibi The Sandbox da oyuncuların kendi arazilerine sahip olabildikleri ve bu araziler üzerinde kendi yapılarını inşa edebildikleri bir metaverse oyunudur. Decentraland ile beraber en popüler metaverse oyunları arasında yer alan The Sandbox, 2011’de Pixowl tarafından geliştirilmiş ve daha sonra blokzincire taşınmıştır.
The Sadbox oyununun yerel kripto para birimi SAND token ise en iyi oyun token’ları arasında sayılmaktadır.
Alien Worlds (TLM)
Alien Worlds, uzay temalı bir kripto para madenciliği oyunudur. Bu play-to-earn oyununda oyuncular, NFT biçiminde sahip olabildikleri çeşitli ekipmanlarla farklı gezegenlerde TLM token çıkarmaya çalışır. Kimi oyuncular ise gezegenlerdeki arazilere sahiptir ve buralardan komisyon geliri elde eder. Gezegenlerdeki araziler ve ekipmanlar, NFT olarak alınıp satılabilmektedir.
TLM, Alien Worlds’ün oyun içi fayda token’ıdır ve en popüler oyun token’ları arasında yer alır.
Tek Tıkla Oyun Token’ları Portföyü Oluşturun: Token Play (TPLAY)
Bugün birçok kripto para yatırımcısı oyun token’larına yatırım yapıyor. Ancak çok sayıda kripto paradan oluşan bir portföyü yönetmek yorucu, maliyetli ve riskli olabilir. Tek token’la bütün bir oyun token’ları portföyünü yönetebileceğinizi biliyor muydunuz? İşte karşınızda Token Play!
Token Play (TPLAY), içerisinde barındırdığı birden fazla oyun token’ıyla yatırımcıya tek bir tuşla birden fazla kripto parayı alıp satma olanağı sunmaktadır. TPLAY token sayesinde sepet içerisinde yer alan her bir token için ayrı ayrı pozisyon almak gerekmez. Bunun yerine, yalnızca TPLAY alıp satarak bütün bir portföyü alıp satmış olursunuz.
Kolayca ve güvenle TPLAY satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.