2023 Yılında Takip Edilmesi Gereken En İyi 10 Play-to-Earn Projesi

Başlangıç Seviyesi
2023 Yılında Takip Edilmesi Gereken En İyi 10 Play-to-Earn Projesi

Play-to-earn (oyna-kazan) konsepti kripto paralar sayesinde ortaya çıktı ve oyun sektörünü dönüştürdü. Artık oyuncular, oynadıkları oyunlardan kripto para kazanıp bunları Bitlo gibi borsalarda itibari paraya dönüştürebiliyor.

Peki 2023 yılında hangi play-to-earn oyunları radarımızda olmalı? Sizin için derledik.

2023 Yılında En İyi 10 Play-to-Earn Projesi

Her geçen gün yeni blokzincir oyunları piyasaya çıkıyor. Mevcut oyunlar ise güncellemelerle gelişmeye devam ediyor. İşte, 2023 yılında takip etmeniz gereken en iyi 10 play-to-earn oyunu

Decentraland (MANA)

Bir metaverse oyunu olan Decentraland (MANA), hâlâ en popüler play-to-earn projeleri arasında yer alıyor. Decentraland, oyuncuların NFT biçiminde sanal araziler alıp satmasına ve sahip oldukları arazilerde kendi yapılarını, etkinliklerini oluşturmasına olanak sağlıyor. Oyuncular, bu etkinliklerden para kazanabildiği gibi sahip oldukları arazileri pazar yerinde satarak da gelir elde edebiliyor.

Decentraland platformundaki tüm işlemlerde ise en popüler metaverse token’lar arasında yer alan ERC-20 tabanlı MANA token kullanılıyor. 

The Sandbox (SAND)

Pixowl şirketi tarafından geliştirilen The Sandbox (SAND), tıpkı Decentraland gibi oyuncuların NFT araziler alıp satmasına olanak tanıyor. Bu araziler üzerinde kendi yapılarınızı, etkinliklerinizi, oyunlarınızı bile oluşturabiliyorsunuz. The Sandbox, yıllardır en iyi play-to-earn oyunları arasında yer alıyor.

The Sandbox’ın yerel kripto para birimi SAND token, en popüler metaverse token’lar arasında yer alıyor. 

Axie Infinity (AXS)

İlk play-to-earn oyunlarından olan Axie Infinity (AXS), geçen yıl eski popülaritesini yitirdi. Yine de hâlâ en çok oynanan play-to-earn oyunlarından biri. 2023 yılında da Axie Infinity, popülerliğini koruyacaktır. 

Pokemon’dan esinlenerek yaratılan Axie Infinity’de Axie adı verilen NFT yaratıkları topluyor, geliştiriyor, birbiriyle mücadelelere sokuyorsunuz. Bu mücadeleler sonucunda kripto para kazanabilirsiniz. Ayrıca Axie NFT’lerinizi NFT pazar yerinde satarak da gelir elde edebilirsiniz. 

Axie Infinity’nin yönetişim token’ı olan AXS token ise en popüler oyun token’ları arasında yer alır.

Alien Worlds (TLM) 

En popüler NFT oyunları arasında gösterilen Alien World (TLM), 2023 yılında da takip edilmesi gereken play-to-earn projelerinden biri. Uzay temalı bir oyun ola Alien World, çeşitli NFT araç gereçler ile farklı gezegenlerdeki topraklar üzerinde Trillium (TLM) token madenciliği yapmaya dayanıyor. Bu oyunda, araç gereçlerinizin kalitesine ve özelliklerine göre TLM token ya da daha sonra satabileceğiniz NFT’ler kazanabiliyorsunuz. 

Alien Worlds, oyun içi gezegenlerin bir DAO aracılığıyla yönetilmesine olanak tanıyarak öne çıkıyor. Merkeziyetsizlik fikrinin bu kadar yaygınlaştığı bu dönemde, Alien Worlds’ün bu özelliği onu cazip kılıyor. 

RobotEra (TARO)

2023 yılında en çok dikkat çekecek play-to-earn oyunlarından biri de RobotEra (TARO). Bu oyun henüz yeni, 2022’nin sonlarında piyasaya çıktı. RobotEra, oyuncuların robot NFT’leri alıp yaratabileceği ve sanal araziler satın alarak bunlar üzerinde yapılar inşa edebileceği bir metaverse sunuyor. 

Yalnız bu metaverse, Decentraland ve The Sandbox gibilerin sunduğundan biraz farklı. RobotEra’nın evreni olan Taro, bir felaket sonucunda yıkılmış, post-apokaliptik bir dünya. Oyuncular (yani bizler ve sizler) bu dünyayı yeniden inşa etmeye çalışıyor. Robot NFT avatarlarıyla Taro’yu keşfediyor ve satın aldıkları sanal araziler üzerinde yapılar inşa ederek bu yıkılmış gezegeni güzelleştiriyor.

RobotEra oyuncuları, bir NFT yaratma aracıyla kendi NFT robot arkadaşlarını yaratabiliyor ve bunları NFT pazar yerinde satabiliyor. Markalara arazileri üzerindeki reklam panolarını kiralamak da bu oyunda gelir elde etmenin yollarından biri. Ayrıca, oyunun yerel token’ı olan (ve evet, oyunun evreniyle aynı adı taşıyan) TARO token stake ederek para kazanmak da mümkün.

Zaman içinde RobotEra’ya yeni özelliklerin gelmesi ve oyunun kullanım alanlarının genişlemesi oldukça muhtemel. 

Calvaria (RIA)

Calvaria (RIA), proje ekibinin deyimiyle, “gerçek dünya ile kripto dünyası arasında temsilci” olmayı amaçlayan bir oyun. Bu amaçla Calvaria, oyun dünyasının devleriyle rekabet edebilecek gerçek bir oynanabilirlik ama aynı zamanda teşvik edici bir token ekonomisi modeli vadediyor.

Calvaria, kripto tutkunları için play-to-earn versiyonunu; kripto paralar ile ilgisi olmayanlar için de free-to-play versiyonunu sunuyor. Ayrıca birçok play-to-earn oyununun aksine bilgisayarların yanı sıra mobil cihazlarda da oynanabiliyor. 

Calvaria, bir trading kart oyunu ve iyi tasarlanmış, çeşitli özelliklere sahip karakterlerden oluşuyor. Calvaria evreni ise ölümden sonraki bir dünyayı temsil ediyor. Oyuncular, girdikleri mücadeleler sonucunda Calvaria’nın oyun içi token’ı olan eRIA token’dan kazanabiliyor. eRIA token, projenin yerel kripto para birimi RIA token’ın oyun içi versiyonu. RIA token ise bu yılın en dikkat çeken oyun token’larından biri olarak öne çıkıyor. 

Silks (STT)

Hiç at yetiştirmek ve yarışlara sokmak istediniz mi? Silks (STT), at yarışı tutkunlarının metaverse üzerinde yarışabilmesini sağlayan bir play-to-earn oyunu! Ancak Silks, blokzincir teknolojisinden yararlanan herhangi bir metaverse oyunundan çok daha ötesini vadediyor. Silks, gerçeklik ile metaverse arasında bir köprü görevi görüyor.

Silks, gerçek yarış atlarının antrenman geçmişini, yarış kayıtlarını, ırk bilgilerini, kan bağlarını ve diğer verileri bir araya getirerek dijital NFT atlar oluşturmaya olanak tanıyor. Yani, Silks üzerinde gerçek yaşamdaki yarış atlarıyla bağlantılı NFT atlara sahip olabiliyorsunuz. NFT atınızın gerçek hayattaki versiyonu yarış kazandıkça da Silks’in yerel token’ı olan STT token ile ödüllendiriliyorsunuz. Ayrıca Silks NFT atlarınızı bir dizi sanal yarış pistinde diğer atlara karşı yarıştırabiliyor ve yine kripto para kazanabiliyorsunuz.

Silks, 2022 yılının en dikkat çeken play-to-earn oyunlarından biriydi. 2023 yılında da ilgi çekmeye devam edecek gibi görünüyor.

Tamadoge (TAMA)

Dogecoin (DOGE) bir şaka coin’i olarak yaratılmış olabilir ama artık bundan çok daha fazlası. Dogecoin ekosistemi giderek genişlerken, bir play-to-earn oyunu olan Tamadoge da bu genişlemeye katkıda bulunuyor. 

Bu yazı yazıldığı sırada henüz piyasaya çıkmamış olan Tamadoge, yakında 21 bin 100 NFT’lik koleksiyonunu yayımlayacak. Bu NFT’lerin her biri farklı ve mizahi Doge görsellerinden oluşuyor. Oyuncular, NFT’lerini geliştirerek onlara daha değerli kılabiliyor ve daha sonra NFT pazar yerinde satarak gelir elde edebiliyor. 

Tamadoge, NFT’lerini 2023 yılında piyasaya sürecek. Ancak bununla da kalmayacak ve bir play-to-earn oyunu da çıkaracak. Bu nedenle, 2023 yılında takip edilmesi gereken oyunlardan biri de Tamadoge. 

Girls, Robots, Dragons (GRD)

Ethereum (ETH) blokzincirinde çalışan Girls, Robots, Dragons (GRD), 15 benzersiz karakterin (5 kız, 5 robot, 5 ejderha) 9 bin NFT'sinden oluşan, fantastik kurgu temasında bir NFT kart koleksiyonudur. 

Girls, Robots, Dragons öncelikle eşsiz ilüstrasyonlarıyla ön plana çıkıyor. İlüstratörleri daha önce World of Women NFT'lerini, Star Wars NFT'lerini ve en popüler kart oyunlarından Hearthstone’un kartlarını yapmıştı. 

GRD NFT koleksiyonu iki seriye ayrılmıştır. Birincisi, 0,07 ETH'den satışa sunulan 3 bin NFT. İkincisi ise DUST fayda token’larıyla satın alınabilen 6 bin kart… Bu kartlar DUST token’lar ile alınabildiği gibi Ether Card Founder NFT sahiplerine Sadakat Ödülü olarak da veriliyor. 

Girls, Robots, Dragons kart koleksiyonunun yanı sıra aynı zamanda bir kart oyunudur. Sahip olduğunuz kartlarla bu oyunda çeşitli mücadelelere girerek kripto para kazanabilirsiniz. 

İlk 3 bin GRD NFT’sine sahip olanlar çeşitli avantajlar da elde eder. Bunlar arasında fiziksel paraya çevrilebilir ürünler, imzalar ve sanatçılarla sanal toplantılar yer alıyor.

Girls, Robots, Dragons bu yıl mutlaka izlenmesi gereken play-to-earn oyunları arasında yer alıyor. 

My Neighbor Alice (ALICE)

Uzun süredir çıkması beklenen My Neighbor Alice (ALICE), yakın zamanda piyasaya çıkacak. My Neighbor Alice daha çıkmadan büyük ilgi uyandırdı. Bu çiftçilik temalı oyunun yerel kripto para birimi ALICE token, en popüler oyun token’ları arasında yer alıyor. 

My Neighbor Alice oyununda her bir kullanıcı, bir çiftliğe sahip ve bu çiftliği oyun içi NFT’lerle dizayn edebiliyor. Yine bu çiftlikçe NFT hayvanlar yetiştirebiliyorlar. Oyuncular, çeşitli görevleri tamamlayarak ya da NFT satarak kripto para elde edebilirler.