Kripto paralar sayesinde ortaya çıkan blok zincir tabanlı play-to-earn (oyna-kazan) konsepti, oyun sektöründe bir devrimin fitilini ateşledi. Play-to-earn konsepti yaratılana kadar sektör, yalnızca oyun şirketlerinin para kazandığı, tek yönlü bir ekonomiye dayanıyordu. Üstelik oyuncular, sadece oyunlara sahip olmak için para ödemiyordu. Özellikle çevrimiçi oyunlarda görülen pay-to-win (öde-kazan) modeli, daha çok para harcayan oyuncuların oyunlarda daha avantajlı hale gelmesini sağlıyordu. 2009’da Bitcoin (BTC) ile beraber kripto paraların ortaya çıkışı bu durumu değiştirdi. Üzerinde yeni tokenlar ve merkeziyetsiz uygulamalar üretilebilen Ethereum (ETH) blok zincirinin 2015 yılında faaliyete geçmesi, oyun geliştiricilerinin de blok zincir tabanlı projeler geliştirebilmesini sağladı. Sonuç itibarıyla, oyuncular oyun oynayarak para kazanabildikleri play-to-earn konsepti ortaya atıldı.
Bu listede 2022 yılında takip edilmesi gereken en iyi 10 play-to-earn projesini bulacaksınız.
Play-to-earn nedir?
Play-to-earn, oyuncuların oyun oynayarak kripto para kazanabildikleri bir modeldir. Bu model blok zincir tabanlı oyunlar tarafından kullanılır. Play-to-earn oyunlarında oyuncular genelde küçük bir yatırım yaparak belirli NFT araçlar satın alırlar. Ardından bu araçları kullanarak çeşitli mücadeleler gerçekleştirir, kripto paralar ya da daha sonra satabilecekleri NFT’ler ile ödüllendirilirler.
En iyi 10 play-to-earn projesi
Günden güne yeni blok zincir oyunları piyasaya çıkıyor. Bu oyunlar, oyunculara play-to-earn modeliyle gelir elde etme fırsatı sunuyor. Peki 2022 yılında takip edilmesi gereken en iyi 10 play-to-earn projesi hangileri? Gelin, birlikte bakalım.
Bomb Crypto
Bomb Crypto, BNB Chain (BNB) üzerinde yaratılan bir play-to-earn oyunu. Bomb Crypto’da oyuncular, platformun BCOIN tokenını aramak üzere programlanmış bir grup cyborg bombacıyı yönetiyor. Bu sırada birkaç canavarla da savaşmaları gerekiyor. Oyuncular, kazandıkları BCOIN tokenları daha sonra itibari paraya çevirebiliyor.
Splinterlands
Gwent ya da Hearthstone gibi kart oyunlarının popülaritesi, play-to-earn ekosisteminde de sürüyor. Splinterlands, tıpkı bu popüler oyunlar gibi bir kart oyunu. Şu an 500 NFT’den oluşan bir kart havuzundan oyuncular, kendi destelerini oluşturup birbiriyle kapışabiliyor. Mücadeleleri kazanan oyuncular, Splinterlands’in kripto para birimi SPS token ile ödüllendiriliyor. Oyuncular, sahip oldukları NFT kartları satarak da gelir elde edebiliyor. SPS token, aynı zamanda platformun yönetişim tokenı olarak kullanılıyor.
Upland
Upland, oyuncuların sanal mülkler alıp satmasına dayanan bir emlak ticareti oyunu. Bir Upland oyuncusu olarak sanal da olsa en sevdiğiniz şehirde mülk sahibi olabilirsiniz. Örneğin, Upland aracılığıyla İstanbul’da bir dijital mülk edinebilir ve kendi çevrimiçi emlak imparatorluğunuzu kurabilirsiniz. Ayrıca bir koleksiyoncu olarak hareket edebilir ve oyun içi girişimlerinizden elde ettiğiniz geliri takas edebilirsiniz. Upland platformunda kullanılan kripto para birimi UPX tokendır. EOS blok zincirinde üretilen bu token, itibari paraya dönüştürülemez ancak oyun içinde kullanılan para birimidir. Bununla beraber, dileyen oyuncular mülklerini ABD doları karşılığında satarak gerçek gelir elde edebilir.
Axie Infinity
İlk play-to-earn oyunlarından olan Axie Infinity (AXS), Pokemon’dan esinlenerek yaratılmıştır. Axie Infinity’de oyuncular Axie adı verilen sevimli NFT yaratıkları toplar, geliştirir ve birbiriyle mücadelelere sokar. Bu mücadeleler sonucunda Smooth Love Potion (SLP) token ile ödüllendirilir. Dileyen oyuncular NFT’lerini satarak AXS ya da SLP token geliri de elde edebilir.
Fark etmiş olabilirsiniz: Axie Infinity, çift tokenlı bir projedir. SLP token oyun içi para birimidir. En popüler oyun tokenları arasında gösterilen AXS token ise projenin yönetişim tokenıdır.
Alien World
En popüler NFT oyunları arasında sayılan Alien World (TLM), bu sene de takip edilmesi gereken play-to-earn projelerinden biri. Uzay temalı Alien World oyununda, birtakım NFT araç gereçler ile çeşitli gezegenlerdeki topraklar üzerinde Trillium (TLM) token madenciliği yapmak. Kullanıcılar, ekipmanlarının kalitesine göre TLM token ya da daha sonra satabilecekleri ya da kullanabilecekleri NFT’ler elde edebiliyor. Dileyen kullanıcılar TLM token ya da NFT elde etmek için çeşitli görevleri de yerine getirebiliyor.
Alien World’ü özgün kılan unsurlardan biri, gezegenlerin DAO aracılığıyla kullanıcılar tarafından yönetilmesi. Kullanıcılar, TLM token yatırarak gezegenlerin yönetiminde söz sahibi olabilir. TLM token daha sonra itibari paraya da dönüştürülebilir.
Second Life
Second Life, her avatarın gerçek bir kişiyi temsil ettiği ve her yerin sakinlerden birinin eseri olduğu üç boyutlu bir sanal dünyadır. Birçok yönden Second Life, tıpkı gerçek dünyadaki gibi sayısız fırsat sunar. Örneğin, Second Life sakinleri sanal müzik kulüpleri, rol yapma toplulukları, sinemalar ve çok daha fazlasını keşfedebilir.
En popüler metaverse projeleri arasında sayılan Second Life platformunda kazanmanın birkaç yolu vardır. Second Life sakinleri kendi ekonomilerini tasarlamak için yaratıcılıklarını kullanmaya teşvik edilir. Örneğin, kullanıcılar bir sinema oluşturabilir ve tıpkı gerçek dünyadaki gibi bilet satışlarından para kazanabilir veya diğer şeylerin yanı sıra NFT öğelerin ticaretini yapabilir.
Decentraland
En iyi play-to-earn projeleri arasında sayılan Decentraland (MANA), önde gelen bir metaverse platformudur. Decentraland üzerinde oyuncular, sanal bir dünyada NFT biçiminde araziler alıp satabiliyor. Bu araziler üzerinde kendi yapılarını ya da etkinliklerini oluşturabiliyorlar. Oyuncular, NFT satarak ya da arazileri üzerindeki etkinlikler için katılım ücreti alarak gelir elde edebiliyor. Decentraland platformundaki tüm işlemlerde ise en popüler play-to-earn tokenları arasında yer alan ERC-20 tabanlı MANA token kullanılıyor.
2017’de piyasaya çıkışından beri Decentraland’in geniş bir oyuncu kitlesine ulaştığını ve popülaritesinin sürekli arttığını söylemeliyiz. Bugün Decentraland üzerinde Atari gibi dünyaca ünlü şirketler bile çeşitli yapılar ve oyun alanları inşa ediyor.
Illuvium
Ethereum (ETH) tabanlı play-to-earn projesi Illuvium, en hızlı büyüyen blok zincir oyunları arasında yer alıyor. Açık dünya rol yapma oyunu türündeki Illuvium, ilk AAA (en yüksek kalite) blok zincir oyunu olarak kabul ediliyor.
Illuvium’da oyuncular çeşitli etkinliklerde rekabet ederek NFT kazanmaya çalışıyor ve varlıklarını oyun içi pazarda stake edebiliyor ya da satabiliyor.
Yield Guild Games
Yield Guild Games (YGG), play-to-earn projelerinde NFT’lere yatırım yapmayı sağlayan ve bir metaverse ekonomisi oluşturan bir DAO platformudur. YGG DAO, akıllı sözleşmeler tarafından uygulanan kurallara sahip açık kaynaklı bir protokoldür ve ekosistemindeki play-to-earn oyunları için subDAO’lar içerir. Her SubDAO, ilgili play-to-earn oyununun varlıklarını yönetmek için kendi kurallarına sahiptir.
Play-to-earn projelerinin çoğundan farklı olarak YGG, play-to-earn ekonomisiyle ilgilenen oyuncuları bir araya getirmek için özel olarak tasarlanmıştır. Yani bu, insanların oyun içi ödüller için rekabet etmek üzere buluşabilecekleri ve etkileşime girebilecekleri küresel bir topluluktur.
YGG sayesinde kullanıcılar, NFT varlıklarını satarak ya da kiralayarak gelir elde edebilir.
DeFi Kingdoms
DeFi Kingdoms, bir GameFi ekosistemi sunmanın yanı sıra merkeziyetsiz borsa (DEX), likidite havuzu (LP) fırsatları ve bir NFT pazarı dahil olmak üzere çeşitli DeFi hizmetleri sunuyor. Onu diğer play-to-earn projelerinden ayrı kılan bu.
DeFi Kingdoms, kendi yerel tokenlarının yanı sıra oyuncuların çeşitli görevlerde rekabet etmek için kullandıkları özel ve programlanabilir 'Kahramanlar’ (Heroes) içerir. Oyuncular, bu karakterlerle çeşitli görevler gerçekleştirerek token kazanabiliyor.
DeFi Kingdoms, 2022 yılında takip edilmesi gereken en iyi play-to-earn projeleri arasında başı çekiyor.
Silks
Silks, at yarışlarını metaverse ortamına taşıyan bir play-to-earn oyunu. Metaverse vurgusunu bilerek yaptık çünkü Silks, blok zincir teknolojisinden yararlanan bir oyundan çok daha fazlası. Bu play-to-earn oyunu, gerçeklik ile metaverse arasında bir köprü görevi görüyor.
Silks, türünün tek örneği dijital atlar oluşturmak için atların antrenman geçmişini, yarış kayıtlarını, ırk bilgilerini, kan bağlarını ve diğer verileri bir araya getiriyor. Yani, gerçek yaşamdaki yarış atlarıyla bağlantılı NFT biçimindeki sanal atlara gerçekten sahip olabiliyorsunuz. Gerçek hayattaki at bir yarışta zafer kazandığında ise Silks'in yerel tokenı $STT ile ödüllendiriliyorsunuz. Silks NFT atlarınızı da bir dizi yarış pistinde diğer atlara karşı yarıştırabiliyorsunuz.
Silks, 2022 yılının en dikkat çeken ve en hızlı büyüyen play-to-earn oyunlarından biri oldu.
Axie Infinity
Tamam, belki bu oyunu çok duydunuz. Axie Infinity, en eski blok zincir oyunlarından biri. Ancak halen çok popüler. Axie Infinity’i ve en popüler oyun tokenları arasında sayılan AXS tokenı 2022’de de yakından takip etmelisiniz.
Pokémon ve Tamagotchi gibi kült oyunlardan esinlenilerek oluşturulan Axie Infinity’de oyuncular, Axie adı verilen NFT biçimindeki sevimli yaratıkları toplayıp geliştirir. Bu Axie NFT’lerini pazar yerinde satarak ya da çeşitli mücadelelere sokarak kripto para geliri elde edebilir.
En iyi play-to-earn oyunları arasında yer alan Axie Infinity, piyasaya çıktığı 2018’den beri topluluğunu sürekli büyüttü. Bugün devasa bir topluluğa sahip blok zincir oyunları arasında yer alıyor.
The Sandbox
Tıpkı Axie Infinity gibi The Sandbox (SAND) da köklü play-to-earn oyunları arasında yer alıyor. Pixowl şirketi tarafından oluşturulan The Sandbox aslında bir metaverse platformu. Burada oyuncular NFT biçiminde sanal araziler alıp satabiliyor ve kendi arazileri üzerinde çeşitli içerikler oluşturabiliyor. Bu içeriklerden kripto para geliri de elde etmek mümkün.
The Sandbox’ın yerel tokenı olan SAND token, en popüler metaverse tokenlar arasında gösteriliyor.
Splinterlands
En popüler NFT kart oyunları arasında yer alan Splinterlands, 2021’de piyasaya çıktı. Splinterlands kartlarının her biri kendine has özelliklere sahip savaşçılardır. Oyuncular, NFT biçimindeki bu kartlar ile kendi destelerini oluşturur ve birbiriyle mücadelelere girerler. Amaç, karşılaşma öncesinde en doğru stratejiyi ve en güçlü desteyi oluşturup maçı kazanmaktır. Maçı kazanan kullanıcı kripto para ile ödüllendirilir.
Splinterlands, 2022’de takip edilmesi gereken en iyi play-to-earn oyunları arasında sayılabilir.
Lucky Block
Lucky Block, 2022’nin en iyi play-to-earn oyunları arasında belki başı çekiyor. BNB Chain (BNB) üzerinde çalışan Lucky Block, yenilikçi bir blok zincir oyunu. Bu oyun, her gün oyunculara büyük ikramiye kazanma şansı sunuyor. Ödüller oyunun yerel tokenı LBLOCK ile ödeniyor. Lucky Block'un günlük çekiliş biletleri, yaklaşık 5 dolarlık bir ücret karşılığında satın alınabiliyor.
Bu ödül sisteminin yanı sıra Lucky Block, dijital ve fiziksel öğeler için çok çeşitli çekilişler de dahil birtakım başka özellikler de sunmaya hazırlanıyor. Ayrıca, Lucky Block NFT sahipleri, platformun ana çekilişlerine eşzamanlı olarak devam eden ayrı bir günlük ödül çekilişine katılacaklar; yani ikramiye kazanmak için her gün iki şansları olacak.
Lucky Block, 2022’de mutlaka takip etmeniz gereken en popüler play-to-earn oyunlarından biri.