2023 Yılında Takip Edilmesi Gereken Metaverse Projeleri

Başlangıç Seviyesi
2023 Yılında Takip Edilmesi Gereken Metaverse Projeleri

Metaverse, popülerliğini her geçen gün artırıyor. Bunda metaverse projelerinin yenilikçiliğinin de önemli bir payı var. Mevcut metaverse projeleri sürekli güncellenirken, bu projelere sık sık yenileri ekleniyor. Her bir metaverse projesi de kendine özgü kimi özellikler taşıyor. 

Peki 2023 yılında takip edilmesi gereken metaverse projeleri hangileri? Gelin birlikte bakalım

2023 Yılının En İyi Metaverse Projeleri

İlk defa ABD’li yazar Neal Stephenson’ın Snow Crash romanında duyduğumuz metaverse kavramı, kripto paralar ve blokzincirler sayesinde bugün gerçek oluyor. Blokzincirlerin dijital sahipliği kanıtlayabilmesi ve kripto paraların gerçek bir merkeziyetsiz dijital ekonomi oluşturabilmesi, sanal gerçeklik teknolojileriyle birleşince metaverse devrimi mümkün hale geldi.

Metaverse, günümüzde, kullanıcıların birbiriyle ve çeşitli merkeziyetsiz uygulamalarla etkileşme girebildiği sanal dünyaları ifade ediyor. Bugün sadece bireyler değil, birçok küresel şirket de metaverse platformlarındaki yerini alıyor. Birçok metaverse oyunu ve platformu, kullanıcılara alternatif bir yaşam vadediyor. Şimdi, 2023 yılında radarınızda tutmanız gereken metaverse projelerine göz atacağız.

Decentraland (MANA)

Decentraland (MANA), en popüler metaverse platformlarının başında geliyor. Bu platformda kullanıcılar NFT biçiminde sanal araziler alıp bu araziler üzerinde kendi yapılarını inşa edebiliyor. Bugün Decentraland platformunu kullanan birçok şirket de var. Atari, örneğin, Decentraland’de bir kumarhane açtı.

Decentraland, tarayıcı üzerinden ücretsiz şekilde deneyimlenebiliyor. İster sanal gerçeklik gözlüğüyle, ister gözlüksüz, Decentraland topraklarında gezinip kullanıcıların yapılarını ve etkinliklerini ziyaret edebilirsiniz. Etkinlik demişken; Decentraland üzerinde sergiler, konserler, açık artırmalar, oyunlar düzenleniyor. Bir Ethereum (ETH) cüzdanıyla bağlandığınız Decentraland’de bu etkinliklere katılabilir, alışveriş yapabilir ya da çeşitli yarışmalarda kripto para kazanabilirsiniz.

Her ne kadar adını fazlasıyla duyurmuş bir proje olsa da Decentraland hâlâ radarınızda olması gereken bir platform. Decentraland’in yerel kripto para birimi MANA token da en popüler metaverse token’ları arasında yer alıyor.

The Sandbox (SAND)

Pixowl şirketi tarafından geliştirilen The Sandbox (SAND), Decentraland’e çok benzeyen bir metaverse platformu. The Sandbox üzerinde de kullanıcılar sanal araziler satın alarak bu araziler üzerinde kendi yapılarını, etkinliklerini, hatta oyunlarını oluşturabilirler. 

The Sandbox’a bir Ethereum cüzdanıya kolayca bağlanabilirsiniz. Platformun yerel kripto para birimi SAND token, bir ERC-20 token’ıdır ve en iyi metaverse token’ları arasında yer alır. 

Axie Infinity (AXS)

Metaverse platformlarının hepsi gezilebilir evrenler değildir. Axie Infinity, bir metaverse kart oyunu olarak Pokemon benzeri sevimli yaratıklardan oluşan bir dünya yaratır. Bu sevimli yaratıklara Axie denir. Oyuncular, NFT biçiminde aldıkları Axie’leri geliştirip birbirleriyle mücadelelere sokarak kripto para kazanır. 

Axie Infinity, aynı zamanda en iyi play-to-earn projeleri arasında gösterilmektedir. AXS ise Axie Infinity oyununun ERC-20 tabanlı kripto para birimidir. 

Axie Infinity, geçen yıla kadar en popüler NFT oyunları arasında başı çekiyordu. Geçen yıl Axie Infinity’nin popülaritesi biraz azaldı. Ancak hâlâ birçok oyuncu Axie Infinity oynuyor ve Axie NFT’lerini alıp satıyor. 2023 yılında da Axie Infinity’i radarda tutmakta fayda var.

Gala Games (GALA)

Gala Games (GALA), kullanıcıların oyun içi ürünleri serbestçe takas edebilecekleri bir platform oluşturmak için NFT’lerin avantajlarını kullanan bir metaverse uygulamasıdır. Gala, ürettiği play-to-earn oyunları için ortak bir platformdur. Şu an Gala Games kapsamında Spider Tank, Town Star, Mirandus, Fortified ve Echoes of Empire oyunları bulunuyor. 

Oyunculara tanınan kontrol ve sahiplik derecesi, blokzincir teknolojisinin güçlü niteliklerinden biridir. Gala Games bunu çoğunlukla ağ yönetişimi, ödüller ve düğüm operatörü teşvikleri için platform genelinde kullanılan GALA yoken aracılığıyla gerçekleştirilir.

Gala, tüm oyunları için ortak bir NFT pazar yeri de sunar. Gala kullanıcıları, diğer blokzinciri tabanlı oyunlarda olduğu gibi avatarlarını tasarlayabilir ve değiştirebilir. 

Gala Games, birden fazla oyun için ortak bir evren yaratarak metaverse alanında önemli bir yeniliğe imza atmıştır. Üstelik Gala Games sürekli yeni oyunlar geliştiriyor. Bu nedenle 2023 yılında da Gala Games projesini radarda tutmak gerek. 

Enjin Coin (ENJ)

Enjin, Ethereum blokzincirine dayalı bir ERC-20 token’ıdır. Enjin Coin, Enjin platformuna dahil olan oyunlar için ortak bir para birimi işlevi görür. Enjin platformu sayesinde hem geliştiriciler hem de kullanıcılar oyun NFT’lerine tek bir pazar yeri üzerinden erişebilir.

Enjin aynı zamanda geliştiricilere blokzincir tabanlı uygulamalar yaratmalarını ve onları kolayca yönetmelerini sağlayacak çeşitli araçlar sunar. 

Bu özellikleriyle Enjin, metaverse oyunları için ortak bir platform işlevi görür. Microsoft ile de iş birliği bulunan Enjin Coin, dünyanın en çok satan oyunu Minecraft için bir araç da geliştirmiştir. EnjinCraft adını taşıyan bu eklenti sayesinde Minecraft oyuncuları oyun içi öğelerini NFT haline getirebilir ve farklı sunucular arasında taşıyabilir. 

Star Atlas (ATLAS)

Solana (SOL) blokzinciri son yıllarda metaverse ve NFT oyunları için popüler bir ağ oldu. Bu yıl takip etmeniz gereken metaverse oyunlarından biri de Solana’da yaratılan Star Atlas (ATLAS).

Star Atlas, kendi uzay aracınıza sahip olup yeni galaksiler ve yeni gezegenler keşfedebileceğiniz bir metaverse oyunu. Bu oyunda uzay aracınız dahil oyun içi öğelere NFT biçiminde sahip olabilirsiniz. Uzay aracınızı kişiselleştirebilir, kendi dünyanızı geliştirebilir ve çeşitli ittifaklar kurabilirsiniz.

Star Atlas metaverse oyununda iki token kullanılır. Bunlardan biri, oyun içi yönetişim tokenı POLIS token’dır. Diğer ise Star Atlas’ın yerel kripto para birimi ATLAS token’dır. POLIS token ATLAS token ile satın alınabilir. Star Atlas NFT’lerinin alım satımı da ATLAS token ile yapılır.

Star Atlas gün geçtikçe gelişiyor ve topluluğunu genişletiyor. Bu nedenle 2023 yılında Star Atlas göz önünde tutulmalı.

Bloktopia (BLOK)

Bloktopia (BLOK), 2023 yılının en heyecan verici metaverse projeleri arasında yer alıyor. Bir metaverse gökdeleni olan Bloktopia, 21 milyon Bitcoin'i temsilen 21 kattan oluşuyor. Bu gökdelende kullanıcılar yeni insanlarla tanışabilecekleri gibi kendi dükkanlarını açabiliyor, etkinlikler düzenleyebiliyor.

Bloktopia’yı bir AVM gibi de düşünebilirsiniz. Ancak tam sürümü piyasaya çıktığında, başlangıçta, inşaatı tamamlanmamış olacak. Bu nedenle Bloktopia, kullanıcıların yaratıcılığıyla şekillenecek.

Bloktopia önümüzdeki aylarda piyasaya çıkacak. Henüz çok fazla haber almasak da dünyanın en büyük güreş organizasyonu WWE, Bloktopia’da bir oda açıyor. Bu bile 2023 yılında Bloktopia’yı radarımızda tutmak için yeterli bir sebep.