Enjin ve Minecraft: Minecraft ENJ ile nasıl blok zincir dünyasına taşındı?

Orta Seviye
Enjin ve Minecraft: Minecraft ENJ ile nasıl blok zincir dünyasına taşındı?

Tarihin en çok satan video oyunu olan Minecraft, bir süredir Enjin (ENJ) aracılığıyla blok zincir dünyasında da faaliyet gösteriyor. Buradan okuyabileceğiniz “Enjin Nedir?” makalemizde Minecraft ile Enjin arasındaki ilişkiye kısaca değinmiştik. Ancak blok zincir teknolojilerinin video oyun sektörü üzerindeki etkiyi anlamak açısında Enjin ve Minecraft ilişkisine biraz daha yakından bakmanın faydalı olacağını düşündük. 

Minecraft nedir?

Video oyunlarına kıyısından köşesinden bile ilginiz varsa Minecraft adını mutlaka duymuşsunuzdur. İsveçli geliştiriciler Markus Alexej Persson ve Jens Bergensten tarafından yaratılan, 2011’de Mojang Studios tarafından yayınlanan sandbox türündeki bu oyun kısa süre içinde video oyunları dünyasında bir devrim yapmıştı. 

3 boyutlu voxel grafiklere sahip Minecraft, oyuncuların tek oyunculu ya da çok oyunculu bir açık dünyada bloklarla istedikleri tasarımları yapabilmesini sağlıyordu. Türkçe dahil 97 dilde desteklenen oyun, sonsuz yaratıcılığı olanak tanıdığı için yediden yetmişe her yaştan insanın ilgisini cezbetti. Zaman içinde oyuna gelen güncellemelerle büyü, iksir, açlık gibi farklı sistemler ve yeni dünyalar da eklendi. Minecraft, tüm dünyada hâlâ milyonlarca oyuncu tarafından oynanıyor ve devamlı güncelleniyor. 

Fakat Minecraft ve Mojang Studios, en büyük adımı 2014’te attı. 2014’te Microsoft, hem Minecraft’ı hem de Mojang Studios’u satın aldı. Microsoft’un oyunu satın almasıyla geliştiricilerden Persson ekipten ayrılsa da çoktan kült mertebesine erişmiş oyunun önüne büyük maddi imkanlar serildi. 

Minecraft neden önemli?

Tycoon diye tabir edilen inşa etme ve yönetim oyunlarından ilham alan Minecraft, oyun dünyasına yepyeni bir soluk getirdi. Açık dünyada çeşitli kaynakları kullanarak dilediğinizi inşa edebildiğiniz bir oyun olan Minecraft, sandbox yapısı ve yaratıcılığa olanak tanıyan imkanlarıyla kendisinden sonra gelen birçok oyunu etkiledi. 

Minecraft’ın popülerliği ile beraber crafting, yani çeşitli kaynakları kullanarak eşya üretme sistemi, birçok oyunda kullanılır oldu. Öyle ki crafting neredeyse kendi başına bir tür haline geldi. Hayatta kalma türünü de içeren Minecraft, bu türün 2010’lara damga vurmasına da ön ayak oldu. 

Bunların da ötesinde Minecraft, sıradan bir video oyunu olmanın ötesine geçip bir ekosisteme dönüştü. Bugün Minecraft, blok zincir teknolojisi üzerine inşa edilmemiş olsa bile bir metaverse örneği olarak sayılıyor. 

Enjin ve Minecraft: Minecraft ENJ ile nasıl blok zincir dünyasına taşındı?

Enjin ve Minecraft ilişkisi

2009’da kurulan Enjin, en başta bir oyun topluluğu platformuydu. Minecraft olan ilişkisi de bu dönemde, 2012’de başladı. Enjin, DonationCraft isminde bir Minecraft eklentisi geliştirdi. Bu eklenti oyuncuların oyun içi öğeler oluşturup satarak sunucularından para kazanmalarını sağlıyordu. 

2017’de Enjin, kendi blok zincirini oluşturmak için ENJ coin sattığı bir ilk coin arzı (ICO) gerçekleştirdi. Bu, Enjin platformunun blok zincir teknolojisine attığı adımdı. Mayıs 2020’de ise Enjin, DonationCraft eklentisini ERC-1155 uyumluluğunda güncelleyerek Minecraft ile blok zincir dünyası arasında bağ kurdu. Bu bağ, yani Enjin’in Minecraft için çıkardığı blok zincir eklentisi, EnjinCraft olarak anıldı. 

EnjinCraft nedir?

Enjin, “insanların dijital yaratımlarına gerçek bir değer vermek” olarak tanımladığı blok zincir vizyonunda Minecraft oyunundan ilham aldığını belirtiyor. 

Enjin, Minecraft’ı “saatlerce içinde kaybolabileceğiniz bir dünya, hayal ettiğiniz her şeyi inşa edebileceğiniz sınırsız yaratıcılık ve dudak uçuklatan kreasyonlarla dolu bir oyun” olarak tanımlıyor. 2017’de kurduğu blok zincirini bu oyunu daha iyi, daha gelişmiş bir hale getirmek için entegre etmeyi ise vizyonunun bir parçası olarak görüyor. 

Enjin, bu vizyon doğrultusunda Mayıs 2020’de, Minecraft oyunu için EnjinCraft eklentisini duyurdu. EnjinCraft aslında DonationCraft eklentisinin ERC-1155 standartlarına uyumlu olarak güncellenmiş bir versiyonuydu ve blok zincir teknolojisini kullanarak Minecraft evreninde dinamik bir ekonomi inşa etmesi amaçlanıyordu.

Bugün EnjinCraft, oyuncuların artık Minecraft’taki varlıklarına onları NFT haline getirip gerçekten sahip olabilmesini ve bu varlıkları sunucular arasında taşıyabilmesini sağlıyor. EnjinCraft ile NFT haline getirilen Minecraft varlıklarının Enjin’in pazar yerinde (Enjin Marketplace) alınıp satılması da mümkün. Bir başka deyişle EnjinCraft, blok zincir teknolojisinin artılarını Minecraft'a getirerek Minecraft öğelerini tokenize etmeyi ve bunları sunucunuzla entegre etmeyi kolaylaştırıyor. 

NFT konusunda daha detaylı bilgi almak için tıklayın

EnjinCraft, kullanıcılarının, yani sunucu sahiplerinin Minecraft oyununda şunları yapabilmesini sağlıyor:

  • Blok zincir tabanlı Minecraft varlıklarını entegre etmek,
  • Konsol komutları aracılığıyla oyun içi öğelere mevcut bir blok zinciri varlık kimliği eklemek,
  • Oyunculara blok zincir cüzdanlarını sunucuya bağlama olanağı vermek, 
  • Oyunculara gerçek zamanlı ENJ coin ve Ethereum bakiyelerini göstermek,
  • Sahip oldukları blok zinciri varlıklarına dayalı olarak oyunculara özel öğeler ve izinler sağlamak,
  • Konsol komutları aracılığıyla oyunculara blok zinciri varlıkları gönderebilen Ethereum işlemleri başlatmak,
  • Oyuncuların sunucu içinde blok zinciri varlıklarını eşler arası ve güvenli bir şekilde alıp satabilmesini sağlamak,
  • Açık kaynak kodunu sunucunun ihtiyaçlarına uyacak şekilde yeniden geliştirmek.

MyMeta: Minecraft

Blok zincir ile Minecraft’ı bir araya getiren ilk resmi sunucu, Enjin destekli oyun platformu MyMetaverse tarafından kuruldu. MyMeta: Minecraft adını taşıyan ve Minecraft Java versiyonunda çalışan bu sunucu, beş şehir içeriyor: Metacity, Fractured Lands, Infinity World, Skyblock, Survival. 

MyMeta: Minecraft sunucusunda Minecraft NFT’leri de alınabiliyor. Metacity’den NFT olarak mülk almak da mümkün. Sunucuda blok zincir varlıklarını kullanabilmek isteyen kullanıcıların tek yapması gereken ise Enjin cüzdanlarını sunucuya bağlamak. 

Sunucu içinde kripto para birimi olarak Enjin tabanlı Capital Coins (CC) kullanılıyor.