Kripto Borç Verme Platformları Nasıl Çalışır?

Orta Seviye
Kripto Borç Verme Platformları Nasıl Çalışır?

Kripto para teknolojisi, birçok bakımdan geleneksel finans dünyasına alternatifler sundu. Örneğin, Türkiye’den Almanya’ya euro göndermek için banka gibi bir aracı kuruma ihtiyacınız varken; Bitcoin (BTC) göndermek için hiçbir aracı kuruma ihtiyaç duymuyorsunuz. Kredi ya da borç alma verme de bu alternatiflerden nasibini aldı. Bugün, kripto para borç verme platformları sayesinde çok çeşitli kripto paraları merkeziyetsiz bir düzende borç olarak alıp vermek mümkün.

Bu makalemizde aşağıdaki soruların cevabını bulacaksınız:

  1. Kripto borç verme nedir?
  2. Kripto borç verme platformları nasıl çalışır?
  3. Kripto borç verme platformu türleri nelerdir?
  4. Kripto borç verme platformlarının avantajları neler?
  5. En iyi kripto para borç verme platformları hangileri?

Kripto Borç Verme Nedir?

Kripto borç verme, bir borç verenin düzenli faiz ödemeleri karşılığında ve geri almak üzere borç almak isteyene kripto para vermesi işlemi olarak tanımlanabilir. Bu borç verme işlemi, kripto para borç verme platformları aracılığıyla gerçekleştirilir. 

Kripto borç verme platformları, belirli bir teminat karşılığında kripto kredisi sağlarken; platforma likidite sağlayanlar, yani borç verenler ise likidite geliri elde eder.

Kripto borç verme, özellikle elindeki varlığı satmak istemeyen ama kaynak ihtiyacı bulunan kripto para yatırımcıları için önemli bir fırsattır. Örneğin, elinizde bir miktar ETH olduğunu düşünelim. ETH fiyatının hızla yükseldiği bir sırada, beklenmedik bir harcamayı finanse etmek için nakde de ihtiyacınız oldu. Bu durumda, ETH satarak kârdan zarar etmek yerine bu ETH coin’lerinizi bir kripto borç verme platformuna teminat gösterebilir ve kaynak yaratabilirsinz. 

Kripto borç verme, kripto paraları üzerinden pasif gelir elde etmek isteyenler için de son derece avantajlı bir olanaktır. Bu sistem, bir platforma kripto para stake ederek belirli oranda düzenli faiz geliri kazanmanıza olanak tanır. 

Kripto Borç Verme Platformları Nasıl Çalışır?

Kripto borç verme genellikle üç taraf içerir: borç veren, borç alan ve merkezi ya da merkeziyetsiz borç verme platformu. Bütün kripto borç alma - verme süreci bu üç taraf arasında gidip gelir. 

Çoğu uygulamada, borç almak isteyen kişinin ilgili platforma bir miktar teminat yatırması gerekir. Ancak bir de flaş krediler vardır ki bunlar teminat olmadan da kullanılabilir. Flaş kredilere aşağıda ayrıca değineceğiz. 

Borç alıp verme sürecinin karşı tarafında stablecoin üreten bir akıllı sözleşme ya da başka bir kullanıcıdan kaynak sağlayan bir platform olabilir. Borç verenler kripto paralarını bir havuza ekler ve bu havuz tüm süreci yöneterek faizin bir kısmını onlara iletir. Böylece, borç veren pasif gelir elde ederken borç alan ise güvenli bir şekilde kripto para kredisi kullanabilir.

Kripto para borç verme platformu, genelde iki tür kripto para kredisi sunar: Teminatlı krediler ve flaş krediler

Teminatlı Krediler

Teminatlı krediler en popüler kredilerdir. Bu tür kripto para kredileri, borç almak için teminat olarak kripto para yatırılmasını gerektirir. Çoğu platform aşırı teminatlandırma ister; bu da borç alanların yatırılan teminatın yalnızca belirli bir yüzdesine kadar krediye erişebileceği anlamına gelir. 

Flaş Krediler

Flaş krediler genellikle kripto para borsaları tarafından sunulur. Bu tür kripto kredileri, aynı işlem içinde alınıp geri ödenen anlık kredilerdir. Bunlar çok yüksek riskli kredilerdir ve çoğu trader tarafından arbitraj fırsatlarından yararlanmak için kullanılırlar. 

İlginizi çekebilir: “Flaş Kredi Nedir? Ne İşe Yarar?”

Kripto Borç Verme Platformlarının Avantajları

Geleneksel borç ve kredi verme platformlarına (ki bunlar genelde bankadır) göre kripto borç verme platformları birtakım avantajlar sunar. Kripto borç verme platformlarının avantajları şu başlıklarda özetlenebilir: düşük faiz oranları, erişilebilirlik, hızlı kaynak yaratma, pasif gelir olanağı.

Düşük Faiz Oranları

Genellikle konut veya araba kredileri kadar ucuz olmasalar da, kripto kredileri ihtiyaç kredilerine ve kredi kartlarına göre daha hesaplı bir alternatiftir. Kripto para kredisi almak, yani kripto ile borçlanmak, geleneksel borçlanma yöntemlerine göre daha az faiz ödemeleri ya da daha çeşitli vadeler gibi avantajlar sunabilir. Bununla beraber, faiz oranlarının platformdan platforma ve kripto paradan kripto paraya değişiklik gösterdiğini unutmamak gerek. 

Erişilebilirlik

Geleneksel borçlanma için kredi puanı önemli bir unsurdur. Kredi puanınız düşükse, bankalar ya da diğer aracı kurumlar size kredi vermeyebilir. Ancak kripto para borç verme platformlarında kredi puanı kontrolü söz konusu değildir. Üstelik bu platformları dünyanın her yerinden ve 7/24 kullanabilirsiniz. Bu açıdan kripto borç verme platformları, geleneksel alternatiflerine kıyasla çok daha erişilebilirdir.

Hızlı Kaynak Yaratma

Bankalardan kredi almak, bazen günlerce süren incelemeler gerektirebilir. Kripto para borç verme platformları ise sadece birkaç saat içinde, bazen çok daha kısa sürelerde kripto para kredisi alabilmenizi sağlar. Üstelik flaş krediler söz konusu olduğunda borçlanma, anlıktır!

Pasif Gelir Olanağı

Kripto borç verme platformları, yatırımcılara kripto paraları üzerinden pasif gelir elde etme olanağı sunar. Bir yatırımcı, bir kripto borç verme platformuna likidite sağlayarak, yani borç veren olarak, yatırdığı kripto para üzerinden düzenli faiz geliri elde edebilir. 

En İyi Kripto Borç Verme Platformları

Aave (AAVE)

En popüler DeFi platformları arasında yer alan Aave (AAVE), çeşitli türlerde kripto kredileri sunan ve Ethereum (ETH) tabanlı bir protokoldür. Bu patformda hem borç verebilir hem de borç alabilir, likidite havuzlarına katılabilir ve diğer DeFi hizmetlerine erişebilirsiniz. 

Aave, en çok flaş kredileri popülerleştirmeye yönelik çalışmalarıyla tanınır. Aave, düşük faiz oranları (ort. yüzde 0 ila 3) ile de son derece popülerdir. 

Türk lirası ile AAVE al-sat yapmak için buraya tıklayın.

Compound (COMP)

En iyi DeFi platformları arasında gösterilen Compund (COMP), ilk kripto borç verme platformlarından da biridir. Düşük faiz oranları ile öne çıkan Compound, yatırımcılara, en iyi DeFi token’lar arasında sayılan COMP token kazanma olanağı da sunar. 

Türk lirası ile COMP al-sat yapmak için buraya tıklayın.

Balancer (BAL)

En iyi merkeziyetsiz borsalar (DEX) arasında yer alan Balancer (BAL), akıllı likidite havuzları aracılığıyla kripto borç verenlerin faiz geliri elde etmesini de sağlıyor. Sağlam bir altyapıya sahip olan Balancer’ın yerel kripto para birimi BAL ise en iyi DEX token’lar arasında sayılıyor. 

Türk lirası ile COMP al-sat yapmak için buraya tıklayın.

Nexo (NEXO)

En iyi kripto borç verme platformları arasında başı çeken Nexo (NEXO), düşük faiz oranlarının yanı sıra kripto para destekli bir kredi kartı da sunuyor. Kripto borç verme konusunda öncü bir platform olarak kabul edilen Nexo, merkezi bir platform olsa da NEXO token adında bir yerel token’ı da bulunuyor.