Bugün blok zincir ve kripto para endüstrisinin en çok konuşulan konularından biri de GameFi. GameFi, merkeziyetsiz finans (DeFi) kavramıyla oyun sektörünü bir araya getiriyor ve oyunculara şu vaatte bulunuyor: Oyunlardan artık sadece oyun şirketleri değil, siz de gelir elde edebilirsiniz!
Bu makalemizde GameFi ya da Gaming DeFi nedir sorusuna cevap verecek ve en iyi oyun coinlerine değineceğiz.
GameFi nedir?
GameFi, en basit şekilde, oyna-kazan modeline dayanan blok zincir tabanlı oyunları ifade ediyor. Geleneksel oyunların aksine blok zincir tabanlı oyunlar, oyuncuların bir yandan oyun oynarken bir yandan da kripto para kazanabilmesine olanak sağlıyor. Ayrıca birçok blok zincir tabanlı oyunda oyuncular, NFT teknolojisi sayesinde oyun içi varlıklarının sahibi olabiliyor; bu oyun içi varlıkları NFT olarak güvenle ve kolaylıkla alıp satabiliyorlar. İşte bütün bunlar gerçek bir oyun ekonomisi, yani GameFi oluşturuyor.
Axie Infinity (AXS), Decentraland (MANA) ve The Sandbox (SAND) gibi metaverse oyunları sayesinde GameFi konsepti oyun sektöründe gittikçe daha büyük yer kaplıyor. Enjin Coin (ENJ) gibi projeler de birçok farklı blok zincir oyununu bir araya getiren bir GameFi ekosistemi yaratıyor. Öyle ki, MineCraft gibi çok satan ama geleneksel çevrimiçi oyunlardan bazıları da ENJ gibi projelerle GameFi konseptine ve blok zincir dünyasına katılıyor, oyuncularına oyun içi varlıklarını NFT haline getirme fırsatı sunuyor. MineCraft’ın GameFi konsepti ile ilişkisine dair detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Oyna-kazan (play-to-earn) modeli
GameFi konseptinin en önemli parçalarından biri, kuşkusuz, oyna-kazan (play-to-earn) konsepti.
Oyna-kazan, yani play-to-earn modelinin ortaya çıkışına kadar oyun ekonomisi tek taraflıydı. Şirketler çıkardıkları oyunlardan para kazanırken, oyuncular bu oyunları oynamak için para ödüyorlardı. Bu tek taraflı ekonomi öyle bir boyuta ulaştı ki pay-to-win, yani öde-kazan modeli ortaya çıktı. Buna göre çevrimiçi oyunlarda oyuncular, daha iyi öğelere sahip olabilmek ve daha hızlı gelişebilmek için de para öderler.
Oyna-kazan modeli ise bu tek taraflı ekonomiyi çok taraflı hale getiriyor. Bu yeni modele göre şirketler gibi oyuncular da oyunlardan gelir elde ediyor. Bu gelirler, oyun içi kripto para ödülleri olabildiği gibi NFT teknolojisiyle sahipliği sağlanan oyun içi varlıkların alım satımı ile de sağlanabiliyor.
Oyna-kazan modeli ile ilgil daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın.
GameFi coin: En iyi oyun coinleri listesi
GameFi konseptini oluşturan blok zincir tabanlı oyunların ve platformların kripto para birimleri oyun tokenları ya da oyun coinleri olarak anılmaktadır. Bunlara GameFi coin de denilmektedir.
Bu kripto paralar oyna-kazan modelini desteklerken, oyunların ve platformların yönetişimlerine erişmek için de araçtır.
Önde gelen oyun coinleri arasında ise Axie Infinity (AXS), Decentraland (MANA), The Sandbox (SAND), Alien Worlds (TLM), My Neighbor Alice (ALICE), Chromia (CHR), Enjin Coin (ENJ), Gala (GALA) sayılabilir.
Axie Infinity (AXS)
En popüler ve eski blok zincir tabanlı oyunlarından Axie Infinity (AXS), Pokémon ve Tamagotchi gibi kült oyunlardan esinlenilerek 2018’de oluşturulmuştur. Sky Mavis şirketi tarafından piyasaya sürülen Axie Infinity oyununda oyuncular, Axie adı verilen NFT yaratıkları toplayıp geliştirmeye çalışır. Ardından Axie’lerini çeşitli savaşlara sokarak token kazanabilirler.
Axie Infinity’nin iki tokenı vardır. Bunlardan biri, oyun içi ödüllendirme sisteminin parçası olan Smooth Love Potion (SLP) tokendır. Diğeri ise yönetişimde kullanılan AXS tokendır. AXS token, en değerli oyun coinleri arasında gelmektedir.
Decentraland (MANA)
Decentraland (MANA), Arjantinli girişimciler Ari Meilich ve Esteban Ordano tarafından geliştirilmiş blok zincir tabanlı bir metaverse oyunudur. 90 bin 601 parsellik bir evrenden oluşan Decentraland üzerinde oyuncular, NFT şeklinde sanal araziler edinebilir. Edindikleri bu arazilerde ise içerik ve uygulamalar oluşturabilirler.
Decentraland oyunundaki tüm alım satım işlemleri ERC-20 tabanlı oyun coini MANA token ile yapılmaktadır.
The Sandbox (SAND)
Pixowl şirketi tarafından oluşturulan The Sandbox (SAND), Decentraland’a benzer bir metaverse oyunudur. The Sandbox dünyasında oyuncular, NFT olarak bir toprak parçası alıp bunun üzerinde çeşitli kaynakları kullanarak kendi evrenini yaratabilir.
The Sandbox oyunundaki tüm alım satımlar bir ERC-20 standardında bir oyun coini olan SAND token ile yapılır.
Alien Worlds (TLM)
İsviçre merkezli oyun firması Dacoco’da çalışan geliştiriciler tarafından 2020’de yaratılan Alien Worlds (TLM), uzay temalı bir NFT madencilik oyunudur. Alien Worlds oyuncuları yine oyuncular tarafından DAO aracılığıyla yönetilen gezegenlerde bulunan ve oyuncuların sahip olduğu arazilerde Trilium ya da kısaca TLM token çıkarmaya çalışırlar. Bunu da NFT ekipmanlarla yaparlar.
TLM token, Alien Worlds’ün yönetişim ve fayda tokenıdır. TLM token, önde gelen bir oyun coinidir.
My Neighbor Alice (ALICE)
Chromia (CHR) blok zinciri üzerinde oluşturulmuş olan My Neighbor Alice (ALICE), blok zincir tabanlı ve çiftçilik temalı bir metaverse oyunudur. GameFi ekosisteminin önemli bir parçası olan My Neighbor Alice’in yönetişim ve fayda tokenı ise ERC-20 tabanlı ALICE tokendır.
Chromia (CHR)
GameFi ve blok zincir oyunları oluşturmak yüksek ölçeklenebilirlik ister. Chromia (CHR), blok zincir oyunları için ölçeklenebilirlik sorununu çözmeyi ve böylece oyun geliştirilebilmesini amaçlayan bir blok zincir platformudur. Ünlü metaverse oyunlarından MyNeighborAlice (ALICE) de Chromia ile oluşturulmuştur.
2019’da piyasaya çıkan CHR token ise Chromia platformunun yerel kripto para birimidir. CHR token, ağdaki işlem ücretlerini ödemekte kullanılır.
Enjin Coin (ENJ)
Enjin, oyun geliştiricilerine Ethereum (ETH) blok zinciri üzerinde sanal ürünler oluşturma ve bu ürünleri yönetme olanağı sağlayan bir platformdur. Enjin Coin (ENJ) ise Enjin projesinin ERC-20 tabanlı ama ERC-721 ve ERC-1155 akıllı sözleşmelerini de destekleyen kripto para birimidir.
Önde gelen bir oyun coini olan ENJ coin, Enjin platformunu kullanan oyun ve uygulamalar için ortak bir para birimi olarak düşünülebilir.