Bitcoin (BTC) Hakkında Yanlış Bilinenler

Başlangıç Seviyesi
Bitcoin (BTC) Hakkında Yanlış Bilinenler

Bitcoin (BTC) blok zinciri ve kripto para birimi 2009 yılında faaliyete geçtiğinde finans dünyasında bir devrim yarattı. Bitcoin ile beraber finansal işlemlerde merkeziyetsizliğin mümkün olduğu anlaşıldı. Bankalarla çalışmadan ve hükümetlerin müdahalesi olmadan para transferi yapmak isteyenler, kripto paraların sunduğu eşler arası para transferi olanağına sımsıkı sarıldılar. Bunun sonucunda Bitcoin günden güne büyürken, Ethereum (ETH) başta olmak üzere birçok yeni blok zincir ve kripto para birimi de ortaya çıktı. 

Artık Bitcoin (BTC) tüm dünya tarafından bilinen, herkesin üzerinde konuşup tartıştığı bir kripto para. Bununla beraber, her popüler şey gibi Bitcoin hakkında yanlış bilinenler de var. Bu makalemizde, Bitcoin hakkında yanlış bilinen gerçekleri derledik.

Bitcoin bir balon mu? 

Bitcoin (BTC) hakkında en çok dile getirilen yanlış, Bitcoin’in bir balon olduğudur. Ekonomide balonlar, piyasa değerinde sürdürülemez artışlarla karakterize edilen ekonomik döngülerdir. Bir varlığın fiyatı, esas değerinin çok üzerine çıktığında balon oluşur. Yatırımcılar, fiyatların bir varlığın esas değerinden çok daha yüksek olduğunu anladıklarında balon patlar. Bitcoin zaman zaman eski bir spekülatif balonla karşılaştırılır: 17. yüzyıl Hollandasındaki “lale çılgınlığı”. 1637'de spekülatörler bazı lale çeşitlerinin fiyatlarının 26 kat artmasına neden olmuştu. Bu balon altı ay sürdü ama sonunda patladı ve lale fiyatları bir daha toparlanamadı.

Peki Bitcoin bir balon mu? Bitcoin, 12 yılı aşkın bir süredir birden fazla fiyat döngüsünden geçti ve her seferinde toparlanarak yeni zirvelere ulaşmayı başardı. Her yeni teknolojide olduğu gibi Bitcoin’de de düşüş döngüleri beklenen bir şeydir. Örneğin, 90’lardaki dot.com döneminin sonunda Amazon hissesi 100 dolardan 5 dolara kadar düşmüştü. Ancak sonraki on yıllarda Amazon, dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline geldi.

Bazı büyük Bitcoin yatırımcıları, Bitcoin'in fiyat salınımlarının genç pazarlara özgü bir model oluşturduğuna inanıyor. Bu yatırımcılara göre Bitcoin, bir noktada göreceli istikrara kavuşana kadar aralarında daha küçük dalgalanmalar ve daha uzun sürelerle yükselip azalacak. Bu açıdan bakıldığında, şu an Bitcoin için balon demek yanlıştır. Henüz yeni bir teknoloji olan Bitcoin’in geleceğini zaman gösterecek.

Bitcoin’in gerçek dünyada kullanım alanı yok mu?

Bitcoin (BTC) eleştirmenleri, Bitcoin'in gerçek dünyada yararlı olmadığını veya bir yararı varsa bile çoğunlukla yasadışı faaliyetler için kullanıldığını söyler. Bunların her ikisi de doğru değildir. Bitcoin, uzun süredir merkeziyetsiz bir ödeme aracı olarak birçok kişi tarafından kullanılıyor. Büyük kurumsal yatırımcılar da arzı 21 milyon BTC ile sınırlı olan Bitcoin’i altın gibi enflasyona karşı korunma aracı olarak kullanmaya başladı. Tesla, Square ve MicroStrategy milyarlarca dolar değerinde BTC satın alan şirketlerden sadece birkaçı. 

Bitcoin’in ilk yıllarında dark-web’de yasadışı alışverişler için bir ödeme aracı olarak kullanıldığı doğru. Ancak ilk büyük dark-web pazarı kapatıldığında BTC fiyatları birkaç gün sonra yükselmeye devam etti. Bu da BTC fiyatı ile yasadışı faaliyetler arasında doğrudan bir ilişki olmadığını gösteriyor. Elbette herhangi bir para birimi gibi BTC de kötüye kullanılacaktır. Ancak ABD Doları ile karşılaştırıldığında, Bitcoin'in yasadışı kullanımı devede kulak! Yakın tarihli bir Chainanalysis raporunaa göre, 2019'daki Bitcoin işlem hacminin yalnızca yüzde 2,1'i suçla ilintiliydi.

Ayrıca, gün geçtikçe Bitcoin (BTC) gündelik alışverişlerde de kullanılan bir kripto para birimine dönüşüyor. Örneğin, dünyanın en büyük sinema salonları zinciri olan AMC artık BTC ile çevrimiçi bilet satışı yapıyor.

Bitcoin’in gerçek bir değeri yok mu?

Bitcoin’in altın gibi bir fiziksel varlık tarafından desteklenmediği doğru. Ancak ABD Doları başta olmak üzere neredeyse hiçbir itibari paranın değeri de uzun süredir fiziksel bir varlık tarafından desteklenmiyor. Üstelik BTC, arzı kıt olacak şekilde kodlanmıştır. Bu da onu enflasyona karşı dirençli hale getirir. İtibari para birimlerinde ise, arz miktarı arttıkça enflasyon meydana gelebilir. Aynı zamanda, çıkarılan yeni BTC miktarı da zaman içinde öngörülebilir bir şekilde düşüyor. Yaklaşık her dört yılda bir “halving” adı verilen bir olayda, ağdaki madencilere ödenen blok ödülleri yarıya indirilir. Bu da yine BTC’yi enflasyona karşı dirençli kılan bir unsurdur. Yani, Bitcoin’in bir değeri onun kıtlığından ileri gelir.

Bitcoin ayrıca, ağdaki bilgisayarların madencilik adı verilen bir süreç aracılığıyla katkıda bulunduğu işten değer elde eder. Dünyanın her yerindeki güçlü bilgisayarlar, Bitcoin blok zincirindeki işlemlerin doğrulanması ve güvence altına alınması için ağa büyük miktarda hesaplama gücü sağlar. Bunun karşılığında ise yeni bitcoin ile ödüllendirilirler. Bir başka deyişle, BTC’nin değerini belirleyen bir unsur da Bitcoin ağının çalışmasını sağlayan madencilerdir.

Bitcoin’e yatırım yapmak kumar mı?

Kumar, tamamen şansa dayalı ve öngörülemez bir oyun biçimidir. Bitcoin (BTC) fiyatının gideceği yön ise çeşitli göstergeler ile öngörülebilir. BTC fiyatının yüksek volatilite gösterdiği ise doğrudur. Yani tüm kripto para birimleri gibi Bitcoin de riskli bir yatırım olabilir. Ancak Bitcoin (BTC) fiyatı uzun vadede daima yükselmiştir.

Doğru yatırım ve trading stratejileri ile Bitcoin yatırımından kâr elde etmek mümkündür.

Kripto para analizine dair detaylı bilgiler için “Kripto Analiz” başlığına göz atabilirsiniz.

Bitcoin güvenilir değil mi?

Bitcoin’in güvenilir olmadığını söyleyenler var. Ancak işte size gerçek: Bitcoin ağı şimdiye kadar hiç hacklenmedi! Bitcoin (BTC) ağını kullanan üçüncü taraf uygulamalar ve diğer projeler ile Bitcoin ağı karıştırılmamalıdır. BTC kullanan kimi projeler siber saldırılara maruz kalmıştır. Bitcoin ağı hiç hacklenmemiştir. 

Bitcoin’in açık kaynak kodu da sayısız güvenlik uzmanı ve bilgisayar bilimci tarafından incelendi. Bitcoin, aynı zamanda çifte harcama sorununu çözen ilk dijital para birimiydi. Ayrıca, karşılıklı güven gerektirmeyen eşler arası para transferini gerçeğe dönüştürdü.

Bitcoin ağının güvenliği merkeziyetsizliğinden ileri gelmektedir. Bitcoin ağı, dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış birçok farklı düğüm tarafından çalıştırılır. Bitcoin madencileri olarak anılan bu düğümler ağa devasa boyutlarda hesaplama gücü sağlar. Bitcoin ağının hacklenebilmesi için ağdaki düğümlerin büyük çoğunluğunun ele geçirilmesi gerekir. Ancak bu neredeyse imkansızdır. Üstelik çok maliyetli bir iştir ve kârlı değildir. 

Bitcoin çevreye zararlı mı?

Bitcoin (BTC) madenciliğinin çevreye zararlı olduğu sıklıkla söylenir. Bitcoin madenciliği enerji yoğun bir süreç olduğundan bu kısmen doğrudur. Ancak Bitcoin’in çevreye zararı, özellikle Bitcoin madenciliğinde temiz enerji kaynaklarının da kullanılmaya başlamasıyla, sanıldığı kadar yüksek değildir. Üstelik enerji yoğun süreçler Bitcoin’e de has değildir. Dijital finansın tüm yönleri enerji gerektirir. Küresel bankacılık sistemini düşünün: Banka işlemleri ve ofisler ya da ATM’ler de enerji tüketir. 

Bitcoin (BTC) madenciliğinin çevreye etkisine dair daha detaylı bilgi almak için ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.