Ethereum, Eylül 2022 tarihinde gerçekleşmesi planlanan bir güncelleştirme ile Proof of Work fikir birliği algoritmasından, Proof of Stake algoritmasına geçilmesi planlanmaktadır. Bu geçiş süreci Ethereum 2.0 veya Ethereum Merge olarak adlandırılmaktadır. Bu süreç sonunda Ethereum blok zinciri üzerinde bir dizi iyileştirmeler ile Ethereum için yeni bir yol haritası başlayacaktır.
Bu makalemizde Ethereum 2.0 geçişi hakkında birçok insanın yanlış bildiği 5 ana konuya değineceğiz.
Ethereum 2.0 Hakkında Yanlış Bilinenler
Ethereum 2.0 ile İşlem Ücretleri Düşecek
Ethereum 2.0 yani birleşme sonrası en çok karıştırılan ve yanlış bilinen kavram işlem ücretleridir. Temelde bu geçiş sadece konsensüs mekanizmasının değiştirilmesidir. Yani birleşme sonrası işlem ücretlerinde (gas fee) herhangi bir düşüş yaşanmayacaktır. İşlem ücretleri ağın genel işlem kapasitesine göre o anki talebe göre oluşmaktadır. Birleşme ile sadece Proof of Work algoritmasından Proof of Stake algoritmasına geçiş yapılacaktır. Bu geçiş, ağ kapasitesini veya verimliliğini doğrudan artıracak herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak Ethereum 2.0 başlangıcı ile planlanan yol haritası ve diğer güncelleştirmeler ile işlem ücretlerinin düşmesi hedeflenmektedir. Elbette bu düşüş PoW'dan PoS'a geçişten hemen sonra gerçekleşmeyecektir.
Ethereum 2.0 ile Ethereum Blok Zinciri Daha Hızlı Çalışacak
Ethereum 2.0 hakkında bilinen bir diğer yanlış ise blok zincirin daha hızlı çalışacağıdır. Ethereum Merge ile birlikte ana zincir üzerinde hız anlamında çok önemli bir iyileştirme olmayacaktır. PoW zincirinde 15 saniyede bir çıkan bloklar PoS zinciri üzerinde 12 saniyede bir oluşturulacaktır. Ancak bu küçük iyileştirme diğer blok zincirler ile kıyasladığımızda ana zincir için oldukça düşük kalmaktadır. Ethereum birleşmesi sonrası gelecek olan güncelleştirmeler ve Layer-2'ler ile birlikte Ethereum güvenliğinde daha hızlı ve ucuz bir şekilde işlem yapılabilmesi planlanmaktadır.
Etheruem’da Düğüm Kurmak Için En Az 32 Eth Gerekir
Ethereum’un PoS algoritması geçişi ile Ethereum blok zinciri üzerinde herkes düğüm oluşturabilir, bunun için 32 ETH gerekmemektedir. Ethereum blok zincirinde temelde 2 tür düğüm yapısı mevcuttur, bunlar blok üreten ve blok üretmeyen düğümlerdir. Bir kullanıcı eğer blok üretimine katılmak isterse 32 ETH kilitlemek zorundadır ve bu işlem için belirli bir oranda ödüllendirilmektedir. Ancak ETH kitlemeden, işlemleri hızlı ve kendi düğümünüzde gerçekleştirmek için de Ethereum düğümü kurabilirsiniz.
Ethereum 2.0 için Stake Edilen ETH’lar Hemen Çekilebilecek
Ethereum blok zincirinin PoS’e geçişi için çok daha önceden kitlenen ETH’ler birleşme sonrası hemen çekilemeyecektir. Birleşme ile sadece konsensüs algoritması değişikliği yapılacaktır. Kilitlenen ETH’lerin çekilebilme Şangay güncellemesi sonrası mümkün olacaktır. Şangay güncellemesi sonrası kilitlenen ETH’ler ve ödüller ile kullanıcılar varlıklarını çekebileceklerdir.
Çekim İşlemleri Açıldığı Zaman Stake Edenlerin Hepsi Sistemden Çıkacak
Ethereum 2.0 geçişi ve Şangay güncelleştirmesi sonrası düğümlerden çıkış güvenlik gerekçesi ile sınırlandırılmıştır. Şangay güncelleştirmesi sonrası düğümler kilitlenen 32 ETH üzerindeki bakiyelerini çekmesi teşvik edilecektir. Çünkü kilitleme ve blok onayı sürecinde minimum ve maksimum ETH adeti 32 ile sınırlıdır. Bu sebeple düğüm üzerindeki fazla ETH'lar herhangi bir getiriye ya da söz hakkına sahip olmayacaktır.
Ethereum 2.0 ve Ethereum Merge
Ethereum 2.0 ve Ethereum Merge ifadeleri temelde aynı olayı ifade etmektedir. Her iki kullanımda da Ethereum blok zincirinin Proof of Work fikir birliği algoritmasından Proof of Stake algoritmasına geçişini ifade etmek için kullanılmaktadır. İlk zamanlarda Ethereum 2.0 şeklinde kullanılan ifade, bütün süreç ve yol haritasının tek bir güncelleştirme gibi anlaşılmasına sebep olduğundan kafa karışıklığına sebep olabilmektedir. Bu sebeple bu süreç yol haritasında bahsedilen Merge, Surge, Verge, Purge, Splurge kategorilerinin ilki olan Ethereum Merge şeklinde de adlandırılmaktadır.
Ethereum 2.0 ya da başka bir deyiş ile Ethereum Merge sonrası hakkında daha detaylı bilgi için Ethereum Merge ve Sonrası makalemizi okuyabilirsiniz.