Wrapped Bitcoin (wBTC) Nedir?

Başlangıç Seviyesi
Wrapped Bitcoin (wBTC) Nedir?

İlk blokzincir ağı ve piyasa değeri en büyük kripto para birimi olan Bitcoin (BTC), yeniliğe ve teknolojiye meraklı tüm yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline geldi. Bununla beraber, Bitcoin ağının birtakım sınırları var. Bu sınırlar, merkeziyetsiz finans (DeFi) ve NFT gibi alanlarda yenilikçi projelerin Ethereum (ETH) ya da Solana (SOL) gibi blokzincirlere yönelmesine yol açtı. İşte, bu noktada sarılmış token teknolojisi ve Wrapped Bitcoin ya da kısaca wBTC gündeme geldi. 

Niçin? Çünkü Ethereum ve Solana gibi blokzincirlerin akıllı sözleşme mimarileri ve ölçeklenebilirlikleri, onları DeFi ve NFT projeleri için biçilmiş kaftan yapıyor. Ancak bitcoin hâlâ en değerli ve birçok kişi için en güvenilir kripto para birimi. Peki biri, DeFi dünyasına bitcoin ile adım atmak istiyorsa ne yapacak? Cevabı basit: wBTC kullanacak!  

Bu makalemizde “wBTC nedir?” ve “wBTC ne işe yarar?” gibi sorulara cevap vereceğiz.

Sarılmış (wrapped) token’lar hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

Wraped Bitcoin (wBTC) Nedir?

Wrapped Bitcoin (wBTC), aslında Ethereum blokzincir ağında yaratılmış bir ERC-20 token’ıdır. Bu bakımdan, bir altcoin'dir. Ancak wBTC fiyatı BTC fiyatına endekslidir. Bu da onu bitcoin’in Ethereum ağındaki versiyonu yapar. wBTC, böylece Bitcoin ve Ethereum ağları arasında bir köprü görevi görür. 

wBTC ne zaman çıktı?

wBTC, Ocak 2019’da piyasaya sürüldü. wBTC’nin 2019 yılında çıkması tesadüf değil. 2019 yılından itibaren DeFi ekosistemi hızla gelişmeye başladı. Doğal olarak, Bitcoin kullanıcıları da BTC coin’leriyle DeFi işlemleri yapabilmek istedi. Böylece wBTC fikri ortaya atıldı ve hayata geçirildi.

wBTC Ne İşe Yarar?

Ethereum ağında bitcoin’i temsil etmesi sayesinde wBTC, BTC yatırımcılarının Ethereum blokzincirindeki DeFi uygulamalarına katılabilmesini sağlar. Bu, bitcoin’in kullanım alanının genişlemesi demektir. wBTC, bitcoin’i yalnızca eşler arası transfer edilebilen bir kripto para birimi olmanın ötesine taşır ve onu DeFi ekosisteminin parçası haline getirir. 

wBTC Nasıl Alınır?

Diyelim bitcoin sahibisiniz ve sahip olduğunuz BTC coin’ler ile Ethereum ağındaki bir DeFi platformunda işlem yapmak istiyorsunuz. Bu durumda iki seçeneğiniz var: Bir borasya BTC’lerinizi aktarıp, onları kilitleyerek ETH ödünç alabilirsiniz. Ancak bu şekilde, BTC ile işlem yapmış olmazsınız ve BTC coin’lerinizi merkezi bir borsanın kontrolüne emanet etmiş olursunuz. Bu yüzden, eğer Ethereum ağında BTC ile işlem yapmak istiyorsanız, bir şekilde BTC coin’lerinizi wBTC’ye dönüştürmeniz gerekir. Ama nasıl? 

Bu işlem aslında oldukça basittir. BTC coin’lerinizi, sadece iki adımda, merkeziyetsizlikten ve coin’leriniz üzerindeki kontrolünüzden ödün vermeden wBTC’ye dönüştürebilirsiniz:

  1. Bir emanetçi (custodian) bulun. Bu bir DeFi uygulaması, çoklu imza cüzdanı ya da DAO olabilir. Bunlar, merkeziyetsiz yapılardır ve bu yapılarda varlıklarınız üzerindeki kontrol tamamen size aittir.
  2. Ethereum ağında kullanmak istediğiniz miktarda BTC’yi emanetçiye kilitleyin. Karşılığında aynı değerde wBTC alın. 

Artık, bitcoin’lerinizi temsil eden wBTC’leriniz ile Ethereum ağında dilediğiniz gibi işlem yapabilirsiniz. Varlıklarınızı yeniden Bitcoin blokzincirine taşımak istediğinizde ise wBTC’lerinizi iade edebilirsiniz. Karşılığında BTC coin’leriniz size geri verilirken, wBTC’ler ise yakılarak dolaşımdan çıkarılır. 

Ayrıca, merkeziyetsiz borsalardan wBTC satın almak da mümkündür. Örneğin, Uniswap (UNI) merkeziyetsiz borsası üzerinden çeşitli kripto paralar karşılığında wBTC satın alabilirsiniz.