Acala'da aUSD Hack Krizi Nasıl Oluştu?

Orta Seviye
Acala'da aUSD Hack Krizi Nasıl Oluştu?

Acala Network, Polkadot parachain olarak çalışan ve EVM destekli bir blok zinciridir. Ağustos 2022 tarihinde Acala ağı üzerinde çalışan bir stabil kripto para birimim olan aUSD tarafında ciddi bir açık keşfedildi. Bu açıktan yararlanan bir kullanıcı 1.3 milyar adet aUSD üretti ve aUSD fiyatı stabilitesini koruyamayarak yüzde 99 değer kaybetti.

Bu makalemizde Acala ağı üzerindeki aUSD tarafında yaşanan krizden bahsedeceğiz.

Acala Nedir?

Acala, Polkadot ekosistemi içerisinde oluşturulmuş merkeziyetsiz bir DeFi platformudur. Acala Network, akıllı sözleşmeler ve birlikte çalışabilirlik gibi kavramları desteklemesi amacıyla oluşturulmuştur. Acala Network, 2021 yılında gerçekleşen Polkadot parachain (parazincir) açık artırmasını kazanması ile ekosistem içerisinde faaliyetlerine aktif olarak başlamıştır. Acala Coin, Acala Network'ün platform coinidir.

aUSD Nedir?

aUSD, Acala ağı üzerinde çalışan ve Honzon protokolü ile üretilen bir stabil kripto para birimidir. aUSD üretilen her bir token için belirli bir miktarda rezerv varlık tutmaktadır. aUSD, Polkadot ekosistemi içerisinde kullanılmak için yaratılmış olan bir stabil kripto paradır. aUSD, çapraz zincirler ve yerel parachain varlıkları olan, DOT, KSM, ACA, KAR, BTC ve ETH gibi varlıklar ile desteklenmektedir. aUSD, Polkadot veya Kusama'daki herhangi bir parachain'e çapraz zincir aktarılabilir ve o zincir üzerinde rahatlıkla alınıp satılabilmektedir.

aUSD Hack Krizi

aUSD, Acala ağı üzerinde teminat varlık tutularak oluşturulan bir stabil kripto para birimidir. 14 Ağustos 2022 tarihinde bir cüzdan tarafından 1.3 milyar adet aUSD karşılıksız olarak üretildi. Zincir üzerinde hemen fark edilen durum karşısında Acala ağı işleme kapatıldı ve sorunun kaynağı araştırılmaya başlandı. İşlem durdurma süreci içerisinde hatadan kaynaklarak aUSD yaratan cüzdan transfer işlemi gerçekleştirmeye çalışmış ancak işlemler kapalı olduğu için işlemler gerçekleşmemiştir. Tüm bu süreç yaşanırken fiyat dengesi 1 USD seviyelerinde stabil olması gereken aUSD fiyatı yüzde 99’dan fazla düştü. Ancak fiyat düşüşü sırasında söz konusu olan 1.3 milyar adet aUSD’den herhangi bir satış gerçekleşmedi. Fiyatın ciddi bir şekilde değer kaybetmesinden sonra aUSD rezervlerinde işlemler durdurulmuş ve hata aranmaya başlamıştır.

Acala tarafında yönetişim hızlı bir şekilde çalışarak Acala ağı üzerindeki aUSD işlemleri durdurulmuştu ancak aUSD Acala ağı dışında Moonbeam, Kusama gibi birçok farklı blok zincirde de kullanılan bir stabil kripto para birimiydi. Bu sebeple diğer blok zincirler ve listeli olan borsalar üzerinden aUSD alım satım işlemi devam etti.

Acala ekibi zincir üstündeki işlemleri durduktan sonra aUSD tarafındaki hatanın nedeni araştırmaya başladılar. Ağ üzerinde yapılan incelemeler sonucunda saldırının iBTC/aUSD likidite havuzunda yaşanan bir hatadan meydana geldiği anlaşıldı. Bu havuza varlık yatıran yatırımcılar bir hatadan kaynaklı olarak normal şartlarda kazanamayacaklarından çok daha fazla aUSD kazanmışlardır. Acala tarafının araştırmasından sonrada ilk etapta tespit edilen yaklaşık 1.3 milyar adet aUSD’nin yakılması için oylama başlatıldı. Oylama devam ederken Acala ekibi zincir üstü verileri analiz ederek bu hatadan kaynaklı doğan toplam zararı ölçmek için yeniden araştırmalara başladılar. 14 Ağustos tarihinde tespit edilen 1.3 milyar adetin dışında, Acala ekibinin ikinci araştırması sonucu 1.68 milyar adet daha aUSD’de bu hatadan kaynaklanarak üretildiğini açığa çıkardılar. iBTC/aUSD likidite havuzunda yaşanan hatadan dolayı toplamda 3 milyar adet aUSD üretilmiş oldu. Üretilen bu aUSD’lerden 1.3 milyar adeti yapılan oylama ile yakılırken kalan miktar ise hala 16 adet cüzdanda beklemektedir.

Acala yönetim formunda ve sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda araştırma sonuçları ve cüzdan adresleri şeffaf bir şekilde topluluk ile paylaşılmıştır. Acala Network, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımda yaklaşık 1.7 milyar adet aUSD bulunan 16 hesabın sahiplerine aUSD’leri yakılmak üzere geri göndermeye çağırdı. Hata sonucu üretilen ve ilk etapta keşfedilen 1.3 milyar adet aUSD Acala blok zinciri üzerinden çıkmadığı için kolaylıkla keşfedilip hızlı bir şekilde önlem alındı. Ancak hata sonucu üretilen diğer aUSD ve varlıklar farklı blok zincirlere ve borsalara çoktan transfer edilmişti.

18 Ağustos tarihinde yayınlanan son araştırma raporunda ise havuzdaki hatadan kaynaklı elde edilen varlıkların bazılarının kripto para borsalarına transfer edildiği belirlendi. Acala yönetimi ise yaptığı paylaşımda bu varlıkların geri toplanması ile ilgili herhangi bir yardımda bulunulması ve varlık iadesi yapılması durumunda iade edilen varlıktan yüzde 5 oranında ödül dağıtacağını açıkladı.

Sonuç

iBTC/aUSD havuzunda meydana gelen hata sonucu üretilen aUSD’lerden bir kısmı, alınan hızlı aksiyon ile kalıcı olarak yakılırken bir kısmı diğer blok zincirlere transfer edilmiş, farklı varlıklar ile takas edilmiş ve merkezi borsalara çekilmiştir. Acala ekibi tarafından en son yayınlanan (18 Ağustos 2022) araştırma raporunda diğer ağlara ve borsalara yayılmış varlıklar için yüzde 5 ödül konulmuştur. Havuz özelinde meydana gelen hata aUSD fiyat stabilitesini ciddi bir şekilde sarsarken, Acala Network tarafında hızlı aksiyon alınması ACA coin özelinde kayıpların aUSD’ye kıyas ile sınırlı kalmasını sağlamıştır. İlerleyen süreç içerisinde Acala ekibinin araştırmaları ve topluluğun yardımı ile fazladan üretilen bu varlıkların akıbeti belirlenecektir. Acala Network, aUSD ile büyük bir yara almış olsada Polkadot ekosistemi içerisindeki yeri ve kullanım alanı, sürecin tam olarak çözüme kavuşup kazanmayacağı ile belirlenecektir.