Acala Network Hakkında Her Şey: ACA Token Nedir? Ne İşe Yarar?

Orta Seviye
Acala Network Hakkında Her Şey: ACA Token Nedir? Ne İşe Yarar?

Son dönemde kripto para dünyasında merkeziyetsiz finans (DeFi) alanının en çok ses getiren projelerinden biri Acala Network (ACA) oldu. Polkadot (DOT) ekosisteminde DeFi’nin yapı taşı olan bu proje, Polkadot ağına stabilite ve likidite sağlayan iki protokol (Hozon, Homa) sunar. 

Bu makalemizde Acala Network’ün ne olduğunu ve nasıl çalıştığını açıklayacak, “ACA token ne işe yarar?” sorusuna cevap vereceğiz.

Acala Network Nedir?

Acala Network (ACA), en basit tanımıyla Polkadot ekosistemi için oluşturulmuş bir DeFi platformudur. Kendisini “Polkadot’un DeFi merkezi” olarak isimlendirir ki gerçekten de bir “DeFi merkezi” olmak için her şeye sahiptir. 

Acala Network akıllı sözleşme teknolojisini, zincirler arası birlikte çalışabilirliği ve sağlam güvenlik protokollerini kullanan bir dizi DeFi uygulamasına ev sahipliği yapar. Aynı zamanda Ethereum (ETH) uyumludur. Bu sayede, Acala Network uygulamaları Polkadot ile Ethereum arasında birlikte çalışabilir. 

Hozon ve Homa protokollerinin yanı sıra Acala Swap adında bir merkeziyetsiz borsa (DEX) içeren Acala Network, en çok farklı blokzincirlerde çalışabilir stablecoin’i ve likidite sağlayıcılığıyla öne çıkar. 

Acala Network Nasıl Çalışır?

Acala Network, üç ana unsurdan oluşur: DEX, stablecoin ve likidite staking protokolü. Polkadot’un Ethereum Sanal Makinesi (EVM) uyumlu DeFi merkezi olarak Acala, hem DOT tabanlı türev ürünlere hem de Ethereum ağındaki varlıklara ve merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) erişim sağlar. 

Platform otomatik piyasa yapıcı (AMM) tabanlı Acala Swap merkeziyetsiz borsasıyla Polkadot ağı için stabilite ve likidite sağlamak üzere geliştirilen Hozon ve Homa protokollerinden oluşmaktadır. Acala Network’ün nasıl çalıştığını anlamak için bunların nasıl çalıştıklarını ve ne işe yaradıklarını öğrenmeliyiz.

Honzon

Honzon, Acala’nın stablecoin protokolüdür. Honzon protokolüyle çalışan Acala USD (aUSD) stablecoin’i, ABD dolarına endekslidir ve teminatlandırılmış borç pozisyonları (CDP) sistemi aracılığıyla kripto varlıklar ile desteklenir. MakerDAO tarafından yaygınlaştırılan CDP sistemi, kripto varlıklarının fiyat istikrarını merkeziyetsiz şekilde korumanın bir yoludur. 

Bir kullanıcı Honzon protokolüne polkadot (DOT), bitcoin (BTC), ether (ETH) gibi kripto varlıkları yatırarak bir CDP açabilir. CDP süreci şu şekilde işler: 

  1. Teminat Yatırma: Kullanıcı, kripto parasını protokole yatırır. Bu varlık bir CDP içinde teminat olarak kilitlenir.
  2. CDP'nin Açılması ve aUSD Borçlanma: Daha sonra kullanıcı, en çok CDP'ye yatırdığı kripto miktarının toplam değeri kadar olmak üzere borç aUSD alır. Bu borç aUSD olarak geri ödenene kadar teminat kaldırılamaz.
  3. aUSD'nin Geri Ödenmesi: Kullanıcı CDP'sini kapatırken, borçlu olduğu bakiye kadar aUSD yatırmalı ve küçük bir stabilite ücreti (ACA veya aUSD cinsinden) ödemelidir. Bu stabilite ücreti, faiz olarak düşünülebilir. 
  4. CDP'nin kapatılması: Protokol stabilite ücretini ve borç aUSD'yi aldıktan sonra kullanıcı teminatını geri alır ve CDP kapatılır. 

Honzon protokolünün güvenliğini ve stabilitesini ise “Off-Chain Worker” olarak bilinen bir araç garantiler. Off-Chain Worker, likidasyon riski altındaki pozisyonları izler ve otomatik olarak kapatır.

Homa

Homa protokolü, algoritmik olarak belirlenen bir stake stratejisi aracılığıyla likidite sağlamak üzere tasarlanmıştır. Homa protokolü bunun için Acala Swap üzerinde bir stake havuzu oluşturarak stake edilen varlıkları token’laştırır. 

Acala Swap'ta stake edilen DOT karşılığında aynı miktarda LDOT alınır. LDOT, Polkadot'a bağlı tüm zincirlerde likit kalır ve alınıp satılabilir. LDOT sahipleri istedikleri zaman stake ettikleri DOT token’lar ile LDOT token’larını takas edebilir.

LDOT yatırım olarak kullanılabileceği veya borç verilebileceği gibi Polkadot'a özgü merkeziyetsiz algoritmik aUSD stablecoin’ini teminatlandırmak için de kullanılabilir.

ACA Token Nedir?

En iyi DeFi token’lar arasında gösterilen ACA token, Acala Network’ün yerel kripto para birimidir. ACA token Acala Network’teki işlem ücretlerini ve stabilite ücretlerini ödemek için kullanılır. 

ACA token sahiplerine Acala Network yönetişimine katılma olanağı da sunar. ACA token sahipleri, platformdaki güncelleştirmeler ve risk yönetimi ayarlamaları konusunda oy hakkı elde eder. Bu bakımdan ACA, Acala Network’ün gerçekten demokratik ve merkeziyetsiz bir platform olmasında başat öneme sahiptir. 

Acala Network Neden Önemli?

Acala Network, birden fazla DeFi aracını bir araya getirir ve bu anlamda Polkadot ağının DeFi merkezidir. Üstelik, Ethereum uyumlu bir platform olarak, blokzincir endüstrisinin artık yadsınamaz bir gerekliliği olan zincirler arası iletişimi sağlar. 

Stablecoin’i (aUSD), rezerv varlıkları (LDOT ve DOT) ve ACA token ile Acala, finansın merkeziyetsizleşmesinde önemli rol oynar. 


Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.