Price Action (Fiyat Hareketi) ya da Türkçe karşılığı ile fiyat hareketi, kripto para ticaretinin en önemli yönlerinden biridir. Fiyatların zaman içindeki hareketidir ve eğilimleri, destek ve direnç seviyelerini ve potansiyel ters dönüşleri belirlemek için kullanılabilir.
Price Action (Fiyat Hareketi) arz ve talebin bir fonksiyonudur. Alıcılar satıcılardan daha fazla olduğunda fiyatlar yükselir. Alıcıdan çok satıcı olduğunda fiyatlar düşer. Fiyat hareketi hakkında hatırlanması gereken en önemli şey dinamik olmasıdır. Fiyatlar sürekli değişmektedir ve dün destek veya direnç olan bölgeler bugün olmayabilir.
Traderler ne zaman alıp satacaklarına karar vermek için Price Action (Fiyat Hareketi) kullanırlar. Bu kararları vermelerine yardımcı olması için hareketli ortalamalar gibi teknik göstergeleri de kullanabilirler. Fiyat eylemi önemli bir araçtır, ancak bir tüccarın araç setinin yalnızca bir parçasıdır. Alım satım kararları verirken dikkate alınması gereken tek şeyin fiyat hareketi olmadığını unutmamak önemlidir.
Price Action Stratejisini Kullanarak Nasıl İşlem Yapılır?
Price Action (Fiyat Hareketi )stratejisi, ticaret kararları vermek için fiyat hareketlerini kullanan bir ticaret stratejisidir. Strateji, fiyat hareketlerinin gelecekteki piyasa hareketlerinin önde gelen göstergesi olduğu ve traderlerın fiyat hareketini analiz ederek piyasada avantaj elde edebileceği inancına dayanmaktadır.
Price Action (Fiyat Hareketi) stratejisi, hisse senetleri, vadeli işlemler ve kripto paralar dahil olmak üzere çeşitli piyasalarda işlem yapmak için kullanılabilir. Strateji herhangi bir zaman diliminde uygulanabilir ancak en yaygın ve doğru kullanımı 1 günlük grafiklerde kullanılır. Bu stratejiyi kullanırken, traderler kendilerine piyasanın nereye gittiğine dair bir gösterge verebilecek belirli fiyat modellerini aramaktadır. Bu modeller, yükseliş veya düşüş eğilimi gösterebilir ve devam veya tersine dönüş modelleri olabilir.
Yatırımcıların aradığı en yaygın fiyat modellerinden bazıları şunlardır:
Boğa Modelleri:
- Yutan Boğa Deseni
- Boğa Harami Formasyonu
- Sabah Yıldızı Deseni
Ayı Modelleri:
- Yutan Ayı Deseni
- Ayı Harami Formasyonu
- Akşam Yıldızı Deseni
Devam Modelleri:
- Bayrak Deseni
- Flama Formasyonu
Ters Formasyonu:
- Çift Üst Formasyonu
- Çift Alt Formasyonu
- Baş ve Omuz Formasyonu
Price action, çeşitli teknik göstergelerle kullanılabilir, ancak en yaygın olarak destek ve direnç seviyeleri, Fibonacci seviyeleri ve hareketli ortalamalarla kullanılır.
İlginizi Çekebilir: Mum Formasyonları
Kısa Vadeli Fiyat Hareketi
Kısa vadede (saatlerden günlere, hatta haftalara kadar), tarihsel minimum ve maksimum fiyatların yanı sıra bu seviyeler kırıldığında meydana gelen değişkenlikleri izlemek önem kazanmaktadır.
Fiyat Hareketi Ne Anlatmaktadır?
Price Action (Fiyat Hareketi), fiyatları zaman içinde gösteren grafikler kullanılarak görülebilmekte ve yorumlanabilmektedir. Yatırımcılar, trendleri, kırılmaları ve geri dönüşleri tespit etme ve yorumlama yeteneklerini geliştirmek için farklı grafik kompozisyonları kullanmaktadır. Çoğu alım-satım yapan kişi, açılış, yüksek, düşük ve kapanış değerlerini yukarı veya aşağı seanslar bağlamında görüntüleyerek fiyat hareketlerini daha iyi görselleştirmeye yardımcı oldukları için candlestick grafikleri kullanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Trend Analizi Nedir? Trend Nasıl Belirlenir?
Price Action Nasıl Kullanılmaktadır?
Price Action (Fiyat Hareketi) genellikle bir gösterge gibi bir alım-satım işlem aracı olarak görülmemekte ve daha çok tüm araçların oluşturulduğu veri kaynağı olarak görülmektedir.
Swing ve trend alım-satımı yapan kişiler, kırılmaları ve konsolidasyonu tahmin etmek için yalnızca destek ve direnç seviyelerine odaklanmak için herhangi bir temel analizden kaçınarak, fiyat hareketi ile en yakın çalışma eğilimindedir. Bu alım-satım yapan kişilerin bile, mevcut fiyatın ötesinde ek faktörlere biraz dikkat etmeleri gerekmektedir çünkü alım-satım hacmi ve seviyeleri belirlemek için kullanılan zaman periyotlarının tümü, yorumlarının doğru olma olasılığı üzerinde bir etkiye sahip olmaktadır.