MFI İndikatörü (Money Flow Index)

Orta Seviye
MFI İndikatörü (Money Flow Index)

Para akışı endeksi olarak bilinen MFI İndikatörü, yükseliş günlerinde para girişi, düşüş günlerinde ise para çıkışı olduğu varsayımı ile bu para giriş ve çıkışlarının gücünü ölçmeyi amaçlayan bir göstergedir. RSI gibi geleneksel indikatörlerin aksine MFI İndikatörü, hem fiyat hem de hacim verilerini içermektedir.

İlginizi Çekebilir: RSI İndikatörü (Göreceli Güç Endeksi)

MFI İndikatöründe Hesaplama Nasıl Yapılır? 

MFI İndikatörü (Money Flow Index)

MFI hesaplanması basit bir şekilde RSI indikatörüne hacmin dahil edilmesi gibidir ve aşırı alım ve satış bölgelerini belirler. MFI İndikatörü hesaplanırken ilgili güne ait en yüksek, en düşük ve kapanış değerleri toplamının üçe bölünmesi ile ortalama fiyat kullanılmaktadır. Her güne ait ortalama fiyatların bulunmasının ardından ise, periyottaki her günün ortalama fiyatı bir önceki günün ortama fiyatı ile karşılaştırılmaktadır. 

İlginizi Çekebilir: Teknik Analiz

Ortalama fiyatın bir önceki güne göre arttığı günler para girişi, düştüğü günler ise para çıkışı olduğu varsayılır. Her bir güne ait ortalama fiyatın o güne ait hacimle çarpılmasıyla ise periyottaki yükselen günler için para girişi değerleri, düşen günler için de para çıkış değerleri belirlenmektedir.

Periyottaki yükselen günler için hesaplanan para girişleri toplamının, periyottaki düşen günler için hesaplanan para çıkışları toplamına oranı ise bize para oranını verecektir.

MFI=100-(100/(1+Para Oranı))

MFI İndikatörü,  0-100 arasında değerler alır. Genellikle 20 ve 80 değerleri referans olarak kullanılmaktadır. 20 altı aşırı satım, 80 değerinin üzeri ise aşırı alım bölgeleri olarak nitelendirilmektedir. RSI gibi uyumsuzluklar MFI üzerindede oluşabilmektedir.