1979 yılında Geral Appel tarafından geliştirilen MACD İndikatörü, hareketli ortalamaların birbirine yakınlaşması ve uzaklaşmasıyla ölçülen bir indikatördür. Trend takip eden bir momentum indikatörü olarak çok fazla tercih edilen indikatörlerden birisidir. MACD İndikatörü, 2 farklı üssel hareketli ortalama arasındaki ilişkiyi göstermektedir.MACD çizgisi, sinyal çizgisi, histogram ve 0 çizgisi olarak 4 bileşenden oluşmaktadır. Kapanış değerlerini varsayarak hesaplama yapar.
- MACD Çizgisi: 12 EMA-26 EMA olarak hesaplanmaktadır.(EMA:Üssel hareketli ortalama)
- Sinyal Çizgisi: MACD çizgisinin 9 periyotluk üssel hareketli ortalaması alınarak hesaplanmaktadır.
- MACD Histogramı: MACD çizgisi ile sinyal çizgisi arasındaki farktan oluşmaktadır. Histogram negatif bölgede ise MACD çizgisi sinyal çizgisinin altında, pozitif bölgede ise MACD çizgisi sinyal çizgisinin üzerinde bulunur.
MACD İndikatörü ile Kripto para teknik analizi yaparken kullanılan bileşenlerdir. ,
İlginizi Çekebilir: RSI İndikatörü (Göreceli Güç Endeksi)
MACD çizgisi- 0 Çizgisi Kesişimleri
MACD indikatörünün bileşenlerini örnek görsel üzerinden detaylı olarak görüntüleyebilirsiniz.
Genel olarak MACD çizgisinin, 0 çizgisi ile olan kesişimleri trend hakkında bilgi vermektedir.
- MACD çizgisi 0 çizgisini yukarı yönlü keserek yükseliyor ise yukarı yönlü trendin güçlendiği varsayılmaktadır.
- MACD çizgisi 0 çizgisini aşağı yönlü keserek alçalıyor ise aşağı yönlü trendin güçlendiği varsayılmaktadır.
- MACD çizgisinin sinyal çizgisini negatif bölgede yukarı yönlü kesmesi güçlü yükseliş pozitif bölgede yukarı yönlü kesmesi ise zayıf yükseliş sinyali olarak varsayılmaktadır.
- MACD çizgisinin sinyal çizgisini pozitif bölgede aşağı yönlü kesmesi güçlü düşüş, negatif bölgede aşağı yönlü kesmesi ise zayıf düşüş sinyali olarak varsayılmaktadır.
MACD İndikatörü ve 0 Çizgisinin kesişimleri ile elde edilen sinyallerdir. Kripto para teknik analizi yaparken MACD İndikatöründe yer alan kesişimler göz önünde bulundurarak yatırımcılar karar vermektedir.
İlgili İçerik: Stokastik İndikatörü
MACD Histogramı
MACD hattı ile sinyal hattı arasındaki farkı göstermektedir. Pozitif bölgede histogramın genişlemeye başlaması yukarı yönlü momentumun arttığını gösterir. Yeniden küçülmeye başlaması ise genel olarak momentumun zayıflamaya başladığını belirtir. Negatif bölgede ise histogramın genişlemesi satış yönlü momentumun arttığını gösterir.
0 bölgesine yakın yerlerde meydana gelen kesişimler hara oranı yüksektir. Bu bölgelerde fiyatlar yön arayışındadır. 0 çizgisinden ne kadar uzaklaşırsa hata oranı o kadar düşer.