Metaverse son yılların en popüler kavramlarından biri. Adını ilk kez Neal Stephenson’ın 1992’de yayımlanan Snow Crash romanında duyduğumuz bu kavram, sanal gerçeklik ve blokzincir teknolojilerinin gelişmesiyle gerçek uygulama alanları kazanmaya başladı. Bugün blokzincir ve kripto para tabanlı birçok metaverse uygulaması bulunuyor.
Artık yalnızca küçük çaplı ya da bağımsız geliştiriciler değil, küresel şirketler de metaverse projelerine ilgi duyuyor. Bunun en açık sinyalini Facebook şirketi, adını Meta olarak değiştirerek vermişti. Ancak bugün sadece Meta değil, Google ve Microsoft gibi teknoloji devleri de metaverse alanında çalışmalar yapıyor.
Bu yazıda, 5 büyük küresel şirketin metaverse girişimlerini ele alacağız. Metaverse ile ilgili diğer makalelerimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Büyük şirketler ve metaverse projeleri
Birazdan adını anacağımız şirketler aslında halihazırda potansiyel metaverse projelerine sahip. Epic Games’in Fortnite oyunu, Meta’nın Facebook ve Instagram’ı ya da Tencent’in WeChat’i pekala metaverse alanına dahil edilebilir. Nitekim bu şirketler, kendi uygulamalarını metaverse ile entegre etmek için çeşitli çalışmalar yapıyor.
Decentraland (MANA) ya da Axie Infinity (AXS) gibi kripto para tabanlı metaverse projelerinin başarısı da büyük şirketlere ilham olmuş görünüyor. Bu tür blokzincir tabanlı metaverse projeleri, en güncel teknolojik inovasyonları işaret ediyor. Büyük şirketler de bu inovasyonları benimseyip geliştirerek teknoloji sektörünün liderliğini sürdürmeye çalışıyor.
Metaverse geliştiren 5 küresel şirket
Küresel şirketler arasında bazıları, metaverse projeleriyle özellikle dikkat çekiyor. Bunlar Microsoft, Google, Epic Games, Tencent ve Meta. Şimdi bu 5 büyük şirketin metaverse girişimlerine bakacağız.
Microsoft
Microsoft'un ana metaverse girişimi, 2022'de piyasaya sürülen Mesh yazılımıdır. Bu yazılım, yeni metaverse çılgınlığıyla birlikte pandemi sırasında güçlenen evden çalışma trendinin doğrudan sonucudur. Mesh, kalıcı bir sanal ofis deneyimi oluşturmak için hem standart cihazlarda hem sanal gerçeklik başlıklarında kullanılabilir.
Mesh deneyiminin anahtarı, dijital kimliğiniz olacak sanal bir avatar oluşturmaktır. Daha sonra bu avatarla metaverse üzerinde sanal alanları keşfedebilirsiniz.
Microsoft, yayıncısı olduğu Minecraft oyunu ve çeşitli ödül sistemleri için en popüler blokzincir tabanlı metaverse projelerinden olan Enjin (ENJ) ile de işbilriği halinde.
Bloomberg’e verdiği bir röportajda, Google CEO'su Sundar Pichai, metaverse teknolojisini "artırılmış gerçeklikle iç içe gelişen bilgi işlem teknolojisi" olarak tanımlamıştı. Aslında Google, Google Glass ürününü düşünürsek, artırılmış gerçeklik konusunda zaten çok fazla deneyime sahip. Kasım 2021'de Google, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik departmanlarını da yeniden düzenledi. Artık bu departmanların yerini, holografik video konferans aracı Project Starline üzerinde de çalışan Google Labs ekibi aldı.
Google şu anda daha çok dijital ve fiziksel dünyayı birleştiren artırılmış gerçekliğe sahip avatarlar aracılığıyla bizi bağlamaya odaklanıyor. Google'dan sağlam bir metaverse atılımı görmemiş olsak da sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik çalışmaları, eninde sonunda metaverse teknolojisine açılacaktır.
Epic Games
Epic Games, muhtemelen günümüzün en gelişmiş metaverse platformlarından birine sahip: Fortnite. Sadece bir oyun olarak başlayan Fortnite, 350 milyondan fazla oyuncuyla geniş bir sosyal platforma ve sanal dünyaya dönüştü. Bugün Fortnite’ta sanal etkinlikler, ödül törenleri ve konserler düzenleniyor.
Metaverse söz konusu olduğunda Epic'in iki ana hedefi var. Öncelikle, Fortnite'ı aylık 60 milyondan fazla Epic kullanıcısını çekebilecek ve destekleyebilecek bir platforma dönüştürmek istiyor. İkincisi, Epic, "3B, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik içeriğini daha erişilebilir hale getirmek ve açık ve birbirine bağlı bir metaverse için kritik olan içerik oluşturucu ekosistemini büyütmek" istiyor. Bu, herkesin profesyonel 3B içerik oluşturmasına ve metaverse deneyiminin kalitesini artırmasına olanak tanıyacak.
Tencent
Tencent, dünyanın en büyük video oyun satıcılarından biri. Aynı zamanda Çinli sosyal ağları ve mesajlaşma platformları WeChat ve Tencent QQ'nun da sahibi. Bu alanların her ikisi de metaverse gelişimi için gereklidir. Örneğin, Tencent QQ zaten tamamı internet portalında oyun, e-ticaret, müzik, film ve sesli sohbet özellikleri sunuyor. WeChat ise sosyal medya platformlarına bağlanabilen bir mobil ödeme uygulaması sağlıyor.
Bir görüşmede Tencent yöneticileri, oyun altyapılarının metaverse geliştirmedeki önemine dikkat çekmişti. Tencent'in halihazırda çok sayıda çalışan uygulaması ve kullanılacak projesi var. Bunlar sayesinde metaverse oyunlarına öncülük etmeyi ve sektördeki deneyiminden yararlanmayı planlıyor. Bir başka deyişle Tencent, metaverse ile oyun sektörü arasında bağ kurmaya odaklanıyor.
Meta (eski Facebook)
Facebook, adını yakın zaman önce Meta olarak değiştirdi. Bu, şirketin metaverse ekosistemine yönelik ilgisinin açık bir göstergesiydi.
Meta, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarının yanı sıra Oculus VR’ın sahibi. Bu Meta markaları, halihazırda birtakım önemli metaverse özelliklerine sahip. VR mesajlaşma, Oculus Quest VR dünyasıyla uyumlu bir VR başlığı olan Project Cambria ve alıcıların, satıcıların ve içerik oluşturucuların dijital ürünleri takas edebildiği Horizon Marketplace bunlar arasında başı çekiyor.
Bu arada Meta CEO’su Mark Zuckerberg, metaverse için NFT’lerin, kripto paraların ve blokzincirlerin önemine de dikkat çekiyor. Bu yüzden, Meta’ya ait platformların blokzincir dünyasına entegre olduğunu görmemiz oldukça olası.
Sonuç
Metaverse gelişimini sürdürürken, büyük şirketlerin de bu alana el atması, teknolojik geliştirmeleri hızlandıracaktır. Üstelik küresel şirketler arasındaki metaverse rekabetinin kızışması, daha yenilikçi girişimlere de kapı aralayacaktır. Ancak şimdiden, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin metaverse projeleri geliştirdiğini görüyoruz. Bu da metaverse konseptinin gelişime ne kadar açık olduğunu ve yüksek potansiyelini gözler önüne seriyor.