Blok Zincir Tarihindeki Önemli Çatallanmalar

Başlangıç Seviyesi
Blok Zincir Tarihindeki Önemli Çatallanmalar

Çatallanma, kripto para dünyasında bazı dönemler sıkça duyduğumuz ama tam olarak neyi ifade ettiğini anlamadığımız terimlerin başında gelmektedir. Çatallanma bir kripto para biriminde yapılması istenen ya da yapılması planlanan bir güncelleştirme ya da değişiklik hakkında görüş ayrılıklarının olması ya da fikir birliğine varılması ile ortaya çıkmaktadır. Bu görüş ayrılıkları sonucu her iki kesimde kendi isteği doğrultusunda blok zinciri kopyalayarak değişikliği uygular ve bu işlemlerin sonucunda da yeni bir blok zincir ve kripto para birimi yaratılabilmekredir. Kripto para dünyasında bu tarz ayrılıklara ve değişikliklere çatallanma yani fork denilmektedir.

Ethereum ve Ethereum Classic

Ethereum blok zinciri 2016 yılındaki DAO saldırısı sonrası çalınan 3,6 milyon ETH’yi kurtarmak için sert çatallanma gerçekleştirerek yapılan saldırıyı geriyi çevirmişlerdir. Ancak ekosistem içerisinden bazı katılımcılar işlemlerin geri alınmaması gerektiğini savunarak eski blok zinciri sürdürmeye devam ettiler. Böylece günümüzde kullandığımız Ethereum Classic doğmuş oldu.

Bitcoin ve Bitcoin Cash

Bitcoin 2017 yılında ekosistem içerisinde belirli bir kesim blok boyutlarının 1 Mb’dan 8 Mb’a çıkarmayı istemiş ve topluluk tarafından bu talep karşılık bulamamıştı. Sonrasında blok boyutunun artırılmasını isteyen kesim Bitcoin blok zincirini sert bir şekilde çatallayarak Bitcoin Cash blok zincirini ve kripto para birimini yarattı.

Bitcoin Taproot

Bitcoin Taproot güncelleştirmesi Bitcoin blok zincirinde 2021 yılında gerçekleştirilmiş olan bir yumuşak çatallandırmadır. Bitcoin Taproot birçok katılımcı tarafından benimsenmiş bir güncelleştirmedir. Bu sebeple blok zincir üzerinde fikir ayrılığı yaratmamış ve yeni bir blok zincir ya da kripto paranın doğmasına sebep olmamıştır.