Bitcoin Taproot Güncellemesi Nedir?

Orta Seviye
Bitcoin Taproot Güncellemesi Nedir?

İlk ve en büyük kripto para blok zinciri olan Bitcoin (BTC), bugüne kadar çeşitli güncellemeler alarak gelişimini sürdürdü. Bu güncellemelerin en önemlilerinden ve en çok beklenenlerinden biri 14 Kasım 2021 günü, erken saatlerde gerçekleşti: Taproot

Uzmanlar tarafından son 5 yılda gelen en önemli Bitcoin güncellemesi olarak anılan Taproot, ağdaki işlem hızını önemli ölçüde artırıyor. Doğal olarak işlem ücretlerinin de düşmesini sağlıyor. Bu makalemizde, Bitcoin Taproot güncellemesine göz atacağız.

Bitcoin Taproot güncellemesi nedir?

Taproot, üç iyileştirme protokolünden oluşan bir Bitcoin (BTC) güncellemesi: BIP 340 (Schnorr Signature), BIP 341 (Taproot) ve BIP 342 (Tapscript). Bu üç iyileştirme protokolüyle beraber Taproot güncellemesi, Bitcoin ağında gerçekleşen işlemleri önemli ölçüde hızlandırıyor ve bu işlemlerin maliyetini düşürüyor. Taproot, Bitcoin ağında gizlilik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik geliştirmeleri yapmayı amaçlayan geliştiricilerin önünde yeni yollar da açıyor. Gelin, şimdi, Taproot güncellemesine daha detaylı bakalım. 

Taproot güncellemesi nasıl ortaya çıktı?

Taproot güncellemesi önerisi, Bitcoin Core geliştirici ekibinden Greg Maxwell tarafından Ocak 2018’de sunuldu. Ekim 2020’de geliştirici Pieter Wuille, öneriyi kod kütüphanesine ekledi. 14 Kasım 2021'de ise yayınlandı ve Bitcoin madencileri, yazılımlarını güncelleyerek Taproot'u düğümlerine entegre edebildi.

Taproot güncellemesi ve Schnorr Signature

Bilindiği gibi, Bitcoin ağındaki işlemler bir dijital imza mekanizmasıyla doğrulanır. Taproot güncellemesinden önce bu imzaların her biri, ayrı birer anahtar kullanılarak oluşturuluyordu. Bu da işlemlerin (özellikle de birden çok girdi ve imza gerektiren işlemlerin) yavaş ilerlemesine neden oluyordu. Taproot, öncelikle bu sorunu çözmeyi amaçladı ve ağa Schnorr Signature dijital imza algoritmasını getirdi.

Schnorr Signature imza algoritması, birden fazla imzanın ortak bir anahtarda toplanması mümkün kılıyor. Daha açık söylemek gerekirse, birden fazla imza ve girdi bir araya getirilerek tek seferde doğrulanabiliyor. Bu da özellikle birden fazla imza gerektiren, birden fazla tarafın onayını isteyen işlemlerin daha hızlı ve daha ucuz gerçekleşmesini sağlıyor.

Taproot güncellemesi ve Bitcoin’de gizlilik 

Taproot, Bitcoin işlemlerinin gizliliğini de artırıyor. Daha önce tüm Bitcoin işlem geçmişleri isteyen kişi tarafından blok zincir tarayıcıları aracılığıyla görülebiliyordu. Taproot güncellemesinde bu durum hâlâ geçerli ama bir farkla: Artık, akıllı sözleşme işlemlerinin detayları isteğe bağlı olarak gizlenebiliyor. Yani akıllı sözleşmelerin katılımcılarının kim oldukları herkese görünmüyor. Bu, işlemlerin takibini zorlaştıyor. Bütün bunları sağlayan ise Taproot güncellemesiyle gelen Merkelleştirilmiş Alternatif Komut Dosyası Ağaçları (MAST) sistemi. MAST, bir Bitcoin adresinde rastgele sayıda farklı komut dosyasını özetleyen bir sistemdir ve işlem verilerinin ölçeklenebilmesini de sağlar. 

Taproot güncellemesi ve Bitcoin ölçeklenebilirliği

Ölçeklenebilirlik, Taproot’un ele aldığı bir diğer mesele. Bitcoin ağının giderek daha kalabalık hale gelmesi nedeniyle ölçeklenebilirlik ağın en önemli sorunlarından biri. Schnorr Signature imza algoritması ve MAST sistemi, bu sorunun da üstesinden gelmeye yardımcı oluyor. 

Birden fazla imzayı tek bir arada işleyebilen Schnorr Signature, blok zincirde depolanan veri miktarını azaltma olanağı sunuyor. Peki veri boyutundaki bu azalma bu ne işe yarar? Örneğin, Blockstream araştırmacıları tarafından geliştirilen ve bir işlem için birkaç imza gerektiren bir çoklu imza şeması olan MuSig-2'nin ölçeklenebilirliğini artırabilir. 

Bitcoin (BTC) nasıl satın alınır?

Bitcoin (BTC) piyasa değeri bakımından en büyük kripto para birimidir ve güvenilir kripto para borsaları üzerinden alınıp satılabilir. Türkiye’de Türk lirası ile BTC almak da çok kolaydır. Bitlo üzerinden güvenle BTC/TRY işlemleri yapabilirsiniz.