Margin ve Futures İşlem Arasındaki Farklar Nedir?

Başlangıç Seviyesi
Margin ve Futures İşlem Arasındaki Farklar Nedir?

Margin ve Futures işlemler, kripto para piyasasında spot işlemlerden sonra kullanılan en popüler işlem türlerindendir. Yatırımcılar margin ve futures işlemler ile sermayelerinden daha fazla risk alarak yüksek getiri ya da var olan bir pozisyonu sigortalama amacıyla bu işlemleri yapmaktadırlar. Yüksek riskin yanı sıra ciddi avantajları da bulunan marjin ve futures işlemler her ne kadar birbirine yakın olarak algılansa da aslında birbirlerinden oldukça farklıdır.

Bu makalemizde kripto para dünyasında popüler olan ve birçok yatırımcı tarafından da kullanılan marjin ve futures işlem farklarını ele alacağız.

Margin İşlem Nedir?

Margin işlem, yatırımcının elindeki bir varlığı teminat göstererek kaldıraçlı bir şekilde borç alarak işlem yapmasına verilen isimdir. Margin işlem ile yatırımcılar yüksek getiri elde edebilmenin yanı sıra bütün sermayesinide kaybedebilmektedirler. Bu sebeple marjin işlemler yüksek getiri ile cazip iken ciddi risklerde barındırmaktadır.

Marjin işlem yapan yatırımcı işlemi yaptığı platform üzerinden aldığı borç varlık ile işlem yapabilmektedir. Margin işlemlerde kaldıraç oranları diğer kaldıraçlı işlemlere göre nispeten daha düşüktür ve alınan borç varlık için belirli aralıklar ile borç faizi ödenir. Margin işlemler kendi içerisinde birçok kategoriye ayrılmaktadır. Bu kategorileri Margin İşlem Nedir? yazısından inceleyebilirsiniz.

Futures İşlem Nedir?

Futures işlemler, kripto para piyasasında kullanılan popüler kaldıraçlı işlem türlerinden bir tanesidir. Futures işlemlerde yatırımcılar elindeki sermayeyi teminat olarak göstererek, futures piyasa türlerinde 100x kaldıraç oranında üzerinde işlem yapabilmektedir. Futures işlemler tıpkı margin işlemlerde olduğu gibi yüksek getiri olasılığına sahipken, bütün sermayenin kaybedilme riskinide barındırmaktadır.

Futures işlemlerde yatırımcı elinde bulundurduğu 100 USDT ile futures piyasalarda 100 kaldıraç ile 10.000 USDT büyüklüğünde pozisyon alabilmektedir. Böylece yatırımcı daha düşük tutarlar ile yüksek bir kripto para alım satım işlemi yapabilmektedir. Futures işlemler kendi içerisinde birçok kategoriye ayrılmaktadır. Bu kategorileri Futures İşlem Nedir? yazısından inceleyebilirsiniz.

Margin ve Futures İşlem Arasındaki Farklar

Margin ve Futures işlem türleri birçok yatırımcı tarafından karıştırılsa da aslında birbirinden farklı işlem türleridir. Kripto para dünyasında yapılan işlemin amacına göre kullanım alanı kazanan bu işlem türleri birbirinden farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir.

Kaldıraç Oranı

Margin ve Futures işlemler arasındaki en büyük fark kaldıraç oranıdır. Margin işlemlerde genelde 5x kaldıraç oran kullanılırken futures işlemlerde bu oran 100x seviyesinin de üzerine çıkabilmektedir. Bu sebeple futures işlemlerde daha düşük teminat ile daha büyük pozisyonlar almak mümkündür.

Teminat ve Borçluluk

Margin işlemler, futures işlemlere göre yatırımcı özelinde farklı bir hesap türü ve borçluluk türü ile çalışmaktadır. Margin işlemlerde işlem yapmak için alınan bakiye platformdan borç olarak alınmaktadır. Bu durumda yatırımcı elinde tuttuğu teminat karşılığında aldığı borç kadar ve teminatı ile işlem yapmaktadır. Yatırımcı margin işlemde pozisyonunu kapatmasına rağmen aldığı borcu ödemediği durumda hala daha borç faizi ödemeye devam edecektir.

Ancak futures işlemlerde yatırımcı elinde tuttuğu teminat karşılığında herhangi bir borç varlık almaz. Futures işlemlerde açılan işlem diğer futures işlem açmak isteyen yatırımcıların emirlerine göre şekillenir. Futures işlemlerde işlem kapatıldığında hesaptaki bakiye de margin işlemlerdeki gibi bir borçluluk ve alacaklılık durumu ilişkisi söz konusu değildir.

Fiyat Farkları

Futures piyasası, diğer piyasalardan tamamıyla farklı olarak işlediği için spot piyasadan farklı fiyatlar oluşabilmektedir. Margin işlemleri için alınan borç varlıklar ile genellikle spot piyasa üzerinden işlem yapılmaktadır. Ancak futures kısmı için piyasalar birbiri ile net bir geçişi olmadığı için oynaklığın ya da haber akışının yoğun olduğu dönemde fiyat farklılıkları yaşanabilmektedir.