Kuşkusuz en iyi ve güvenilir yatırım araçlarının başında altın gelir. Türkiye gibi enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde altın özellikle popüler bir yatırım aracıdır ve pek çok kişi için enflasyona karşı güvenli liman işlevi görür. Peki hiç dijital altın diye bir şey duydunuz mu?
Bu yazıda altın alıp satmanın en kolay ve maliyetsiz yolu olan dijital altın alım satımıyla tanışacaksınız! İşte bu yazıda ele alacağımız konular:
- Altın nedir?
- Gram altın nedir?
- Gram altın fiyatı nasıl hesaplanır?
- Dijital altın nedir?
- Dijital gram altın nasıl alınır?
Altın Nedir?
Altın, neredeyse tarihin başından bu yana insanlık tarafından süs eşyası ve mücevher yapımında kullanılan; aynı zamanda ticaret ve yatırım aracı olan değerli bir madendir.
Günümüzde altın fiyat istikrarı, nadirliği ve sınırlı arzından dolayı en güvenilir yatırım aracı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca teknolojiden lüks tüketime kadar birçok endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır.
“Altın nedir?” sorunuza daha detaylı cevap almak için ilgili içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Gram Altın Nedir?
Elbette altının farklı türleri ve bunlar ağırlık birimlerine göre belirlenir. Uluslararası piyasalarda altın için ağırlık birimi olarak genelde troy ons tercih edilir. 1 troy ons altın ise 31,1034768 gram altına denk gelmektedir.
Türkiye’de ise en çok gram altın alınıp satılır. İnsanlar enflasyona karşı paralarının değerini korumak veya uzun vadeli kazançlar sağlamak amacıyla gram altın yatırımı yaparlar. Altın birikimi yapmak nesillerdir Türkiye’deki en popüler tasarruf ve yatırım seçenekleri arasında başı çeker.
Gram altın fiyatı nasıl hesaplanır?
Peki gram altın fiyatı nasıl hesaplanır?
Gram altın fiyatı, ons altın fiyatı üzerinden belirlenir. 1 gram altın fiyatı hesaplanırken, öncelikle 1 ons altının dolar bazında değeri 31,10'a bölünür. Bu işlem sonucunda elde edilen sonuç ise mevcut dolar/TL kuru ile çarpılır. Böylece 1 gram altının kaç TL olduğu belirlenir.
Dijital Altın Nedir?
Günümüzde altın farklı biçimlerde bulunabilir. Altının fiziki biçimleri arasında mücevherat (kolye, bilezik vb.), madeni para ve külçe altın oldukça yaygındır. Ancak fiziki altın alırsanız bunu güvenli bir şekilde saklamanız gerekir. Bu da saklama maliyetini beraberinde getirir. Üstelik fiziki altını dilediğiniz zaman satamazsınız.
Neyse ki internet bankacılığı ve mobil bankacılık ortaya çıktı. Senelerdir internet bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden (yazının devamında sadece “mobil bankacılık” olarak bahsedeceğiz) anında dijital gram altın alıp satabiliyoruz. Bunun için bankamızda bir altın hesabı açıyor ve mobil bankacılık üzerinden bu hesaba altın satın alabiliyoruz. Ne var ki mobil bankacılık ile gram altın almanın da bazı dezavantajları var. Mobil bankacılık ile altın almanın dezavantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Mesai Saati Farkı: Fiziki altın almak istiyorsanız mesai saatleri içerisinde kuyumcuya veya bankaya gitmeniz gerekir. Mobil bankacılıktan altın almak için böyle sınırlama yoktur; 7/24 altın alıp satabilirsiniz. Ancak banka mesai saatleri dışında mobil bankacılıktan gram altın almak sizi çok yüksek makas aralığına maruz bırakabilir. Çünkü mobil bankacılık ile altın alış satışı yaparken mesai saatleri dışında daha yüksek marj uygulanır.
- Limitler: Mobil bankacılık üzerinden altın alış satışında üst limit uygulanabilir. Bu üst limit, mesai saatleri dışında ciddi oranda düşürülür.
- Kontrol: Mobil bankacılık ile altın aldığınızda banka hesabınıza altın bakiyesi tanımlarsınız. Ancak satın aldığınız altın üzerinde tam kontrole sahip olmazsınız. Altınınızı güvenle muhafaza edeceğine ve dilediğiniz zaman alıp satmanıza aracılık edeceğine dair bankaya güvenmeniz gerekir.
Buna karşın, dijital altın sahibi olmanın daha avantajlı bir yolu vardır: Kripto altın almak!
Kripto altın nedir?
Bugün “dijital para birimi” dendiğinde akla ilk olarak kripto paralar geliyor. Tesadüf değil elbette: kripto paralar, sunduğu avantajlarla yatırımcılar tarafından çok çabuk benimsendi. Öyle ki, ABD doları gibi itibari paralar ve tabii ki altın gibi emtialar da stablecoin formatında kripto varlık haline dönüştürüldü. Böylece “kripto altın” kavramı ortaya çıktı!
Kripto altın, gerçek altın cinsinden karşılığı bulunan ve fiyatı altın fiyatına endekslenmiş stablecoin’ler olarak tanımlanabilir. Bir başka deyişle, altını temsil eden kripto varlıklar.
Örneğin Gram Gold (GRAMG) token’ı ele alalım. Token Teknoloji A.Ş. tarafından üretilen ve sadece Bitlo’da listelenen GRAMG, gram altının kripto varlık halidir. Bu dijital altının fiyatı gram altın fiyatına endekslidir. GRAMG token’ın birebir oranda fiziki karşılığı bulunur ve rezerv kanatları şeffaf bir şekilde Token Teknoloji’nin internet sitesinde paylaşılır.
Dijital altın GRAMG’nin avantajları
Peki bir dijital altın olan GRAMG’nin avantajları neler? Neden GRAMG almalısınız? İşte GRAMG’nin avantajları:
- Fiyatlarda ve alış satış limitinde mesai saati ayrımı yok,
- Saklama maliyeti ve çalınma riski yok,
- 7/24 düşük makas aralığıyla alınıp satılabiliyor,
- Rezerv kanıtları şeffaf şekilde paylaşılıyor.
GRAMG, yani dijital gram altın satın almak için buraya tıklayın!