Blockchain Teknolojisinin Kullanım Alanları

Başlangıç Seviyesi
Blockchain Teknolojisinin Kullanım Alanları

Kripto para birimlerinin 2017’de durdurulamaz bir noktaya ulaşmasının ardındaki en güçlü sebep Blockchain teknolojisi olarak bilinmektedir. Blockchain, banka gibi bir finansal aracıya ihtiyaç duymadan tüm işlemleri günlük olarak kaydetmekten sorumlu olan çoğu sanal para biriminin altında yatan dijital, dağıtılmış ve merkezi olmayan defter şeklinde tanımlanmaktadır. Başka bir deyişle, fonları iletmenin veya bilgileri kaydetmenin yeni bir yolu olarak da düşünülebilir.

Blockchain’in ani bir ihtiyaç olarak günlük hayatımıza yerleşmesinin sebebi, mevcut bankacılık sisteminin kusurları olduğuna inanan geliştiricilerin vizyonu olarak görülmektedir. Blockchain teknolojisi, özellikle bankaları üçüncü bir taraf gibi davranarak işlem ücretlerini gasp etmesini gereksiz görmüş ve sınır ötesi işlemlerde ödeme doğrulama ve mutabakatının beş iş gününe kadar sürebileceği fikrine şaka ile yaklaşmıştır. Blockchain ile gerçek zamanlı işlemler (sınır ötesinde bile) bir olasılık iken, bankalar denklemin tamamen dışında bırakılmakta ve muhtemel işlem ücretlerini düşürmektedir.

Blockchain teknolojisi yalnızca para birimi ayarlamaları ile ilişkilendirilmemeli, farklı kullanım alanlarına da hizmet ettiği görülmelidir. Çok sayıda Dow Jones Industrial Average bileşeni, şu anda küçük ölçekli projelerde ve kontrollü demolarda bu kullanım alanlarından bazılarını test etmektedir.

Blockchain teknolojisi potansiyel olarak büyük değişiklikler yaratırken, bu teknolojinin gerçek dünyada yapabileceğinin sınırı merak söz konusudur. Bu merakı gidermek adına, sizlere Blockchain teknolojisinin potansiyel olarak hizmet ettiği farklı kullanım alanları aşağıdaki gibi açıklanmıştır. 

Ödeme İşlemi ve Para Transferleri Alanında

Blockchain için tartışmasız en mantıklı kullanım alanı, fonların bir taraftan diğerine transferini hızlandırmak için bir araç olarak bilinmesidir. Belirtildiği gibi, bankalar denklemden çıkarıldığında ve haftanın yedi günü, günde 24 saat devam eden işlemlerin doğrulanmasıyla, Blockchain üzerinden işlenen çoğu işlem birkaç saniye içinde çözülebilmektedir.

Tedarik Zincirlerini Gözlemleme Alanında

Tedarik zincirlerinin izlenmesi söz konusu olduğunda Blockchain kullanışlı olabilmektedir. İşletmeler, paper-based izleri kaldırarak, tedarik zincirlerindeki verimsizlikleri hızlı bir şekilde tespit edebilmeli ve öğeleri gerçek zamanlı olarak bulabilmelidir. Ayrıca Blockchain, işletmelerin ve muhtemel tüketicilerin, ürünlerin menşe yerlerinden perakendeciye giderken kalite kontrol perspektifinden nasıl performans gösterdiğini görmelerine olanak tanımaktadır.

Perakende Sadakati Ödül Programları Alanında

Blockchain, sadakat ödülleri için tercih edilecek teknoloji haline gelerek perakende deneyiminde devrim yaratabilmektedir. Tüketicileri ödüllendiren token tabanlı bir sistem oluşturarak ve bu tokenları bir Blockchain’de saklayarak, tüketicileri alım-satım yapmak için belirli bir mağazaya veya zincire dönmeye teşvik etmektedir. Ayrıca, paper ve cart based sadakat ödül programlarıyla yaygın olarak ilişkilendirilen dolandırıcılık ve israf da böylelikle ortadan kalkmaktadır.

Dijital Kimlikler Alanında

Dünya çapında 1 milyardan fazla insan kimlik sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Microsoft (NASDAQ:MSFT) ise bunu değiştirmeyi amaçlamaktadır. Aktif olarak milyonlarca insan tarafından kullanılan Authenticator uygulamasında, kullanıcılara dijital kimliklerini kontrol etmeleri için bir yol sağlayacak dijital kimlikler oluşturulmaktadır. Bu hizmet, yoksul bölgelerdeki insanların finansal hizmetlere erişmelerine veya kendi işlerini kurmalarına izin vermektedir. Tabii ki, Microsoft'un merkezi olmayan bir dijital kimlik oluşturma girişimleri hala erken aşamadadır.

Veri Paylaşımı Alanında

Kripto para birimleri IOTA, Kasım ayında Data Marketplace'in beta sürümünü piyasaya sürmüş ve Blockchain’in kullanılmayan verileri paylaşmak veya satmak için bir pazar yeri olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Çoğu kurumsal veri kullanılmadığı için Blockchain, bir dizi endüstriyi iyileştirmek ve bu verileri depolamak ve taşımak adına aracı bir görev görebilmektedir. IOTA henüz ilk aşamalarında olmasına rağmen, kendisine geri bildirim sunan 35'ten fazla marka adı katılımcısı (Microsoft’da bunlardan biridir) barındırmaktadır.

Telif Hakkı ve Kullanıcı Koruması Alanında

İnternet erişiminin arttığı bu zamanlarda, müzik ve diğer içeriklerle ilgili telif hakkı ve mülkiyet yasaları karışık bir hal almıştır. Telif hakkı yasaları Blockchain sayesinde önemli ölçüde güçlendirilecek ve satın alınan içeriğin sanatçısı veya yaratıcısının adil payını almasını sağlayacaktır. Ayrıca sanatçılara ve içerik sahiplerine gerçek zamanlı ve şeffaf telif dağıtım verileri sunacaktır.

Dijital Oylama Alanında

Oylamada hile olacağı konusunda endişelerin bittiği bir döneme adım atmaktayız.  Blockchain teknolojisi ile oylamaya dair  oluşmuş her türlü endişenin bittiği bir gerçek ile karşılaşılmaktadır. Blockchain, dijital ortamda oy kullanma olanağı sağlarken, herhangi bir düzenleyicinin ağda bir şeyin değişip değişmediğini görebileceği kadar şeffaflık da sağlamaktadır. Oyunuzu gerçekten saymak için dijital oylamanın kolaylığını Blockchain’in değişmezliği yani değişmeyen yapısı ile birleştirmektedir.

Gayrimenkul, Arazi ve Otomobil Tapu Devirleri Alanında

Paper Tracks (kağıt izleri sürmek gibi düşünülebilir) genellikle bir kafa karışıklığının kaynağı olması sebebiyle Blockchain’in birincil hedeflerinden biri olarak denklemden çıkarılmaktır. Arsa, ev veya araba alıyor veya satıyorsanız, bir tapu aktarmanız veya almanız gerekmektedir. Bunu kağıt üzerinde ele almak yerine, Blockchain ağında başlıklar saklanabilir, bu aktarımın şeffaf bir görünümüne izin verip ve aynı zamanda tertemiz bir netlikte yasal mülkiyet resmi sunulmaktadır.

Gıda Güvenliği Alanında

Blockchain için bir başka ilgi çekici kullanım ise gıdayı kaynağından tabağınıza kadar takip etmek olabilmektedir. Blockchain verileri değişmez olması nedeniyle gıda ürünlerinin çıkış noktalarından marketlere taşınmasına kadar takip edebilme hizmeti sunulmaktadır. Dahası ise gıda kaynaklı bir hastalığın söz konusu olması durumunda Blockchain, hastalığa sebep olan kirletici kaynağının şimdiki olduğundan çok daha hızlı bulunmasına izin vermektedir.

Değişmez Veri Yedekleme

Blockchain ayrıca verileri yedeklemenin mükemmel bir yol sunabilmektedir. Bulut depolama sistemleri, veri güvenliği için tercih edilen bir kaynak olarak tasarlanmış olsalar da hackerlara ve altyapı sorunlarına karşı dirençli değildirler. Bulut veri merkezleri için veya Boeing’in uçaklarında GPS alıcıları kullanmayı düşündüğü herhangi bir veri için bir yedekleme kaynağı olarak Blockchain kullanmak bu sorunu çözülebilir hale getirmiştir.

Vergi Düzenlemesi ve Uyum Alanında

Şeffaflık ve değişmezliğin ne kadar önemli olduğundan daha önce bahsetmiş miydik? Örnek olarak, Amerika’da marijuana şirketleri, satışlarını kaydetmek ve yasalara yerel, eyalet veya federal yasalara uyduklarını göstermek için bir araç olarak Blockchain kullanabilmektedirler. Daha da önemlisi bu satışlar, Milli Gelirler İdaresi (Internal Revenue Service, IRS) için, kârlı olduklarını varsayarak, adil vergi paylarını federal hükümete ödediklerinin açık bir kaydı olarak hareket etmektedirler.

İşçi Hakları Alanında

Blockchain’in bir başka ilginç kullanım alanı, dünya çapındaki işçilerin haklarını güçlendirmenin bir aracı olarak kullanılmasıdır. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, dünya çapında 25 milyon insan zorlu çalışma koşullarında çalışmaktadır. Coca-Cola, ABD Dışişleri Bakanlığı ve diğer ortaklarla birlikte, iş politikalarını iyileştirmek ve işverenleri dijital sözleşmelere uymaya zorlamak için akıllı sözleşmelerle (bir sözleşmeyi doğrulayan, kolaylaştıran veya uygulayan protokoller) eksiksiz bir Blockchain kaydı üzerinde çalışmaktadır.

Tıbbi Kayıt Tutma Alanında

Tıp sektörü uzun yıllar boyunca kayıt tutma amacıyla kâğıt sisteminden uzaklaşmaya çalışmaktadır. Buna ek olarak Blockchain’in daha fazla güvenlik ve rahatlık sunduğunu söyleyebiliriz. Hasta kayıtlarının saklanması dahilinde, bu dijital kayıtlara erişim anahtarına sahip olan hasta, verilere kimin erişeceğini de kontrol edebilmektedir. Blockchain, hasta mahremiyetini korumak için tasarlanmış olan Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası (Health Insurance Portability and Accountability Act, HIPAA) yasalarını güçlendirmenin bir yolu olacaktır.

Silah Takibi Alanında

Şu anda herhangi bir haber ağındaki önemli konulardan biri silah kontrolü veya silah sahibi olma sorumlulukları olabilir. Blockchain, kolluk kuvvetlerinin ve federal hükümetin silah sahipliğini izlemesine ve ayrıca özel olarak satılan silahların kaydını tutmasına izin veren şeffaf ve değişmeyen bir kayıt ağı oluşturabilmektedir.

Vasiyet veya Miraslar

Blockchain, yaşam sonu endişelerinizi de dindirebiliyor. Kâğıda dökülmüş bir vasiyet oluşturmak yerine, insanlar dijital vasiyetlerini bir Blockchain ağında oluşturmak ve saklamak seçeneğine sahip olabilmektedirler. Mirasları belirli kriterler karşılanmasına (örneğin bir torun belirli bir yaşa geldiğinde) göre bölüştürebilen akıllı sözleşmeler kullanıldığında, vasiyetler temiz ve yasal olarak uygun hale gelerek, ne zaman kimin hangi varlıkları alması gerektiği konusunda hiçbir sorun yaratmamaktadır.

Hisse Senedi Ticareti Alanında

Blockchain teknolojisi, hisse senedi alım-satım işlemleri için mevcut hisse senedi platformlarına rakip olabilir veya gelecekte yerini alabilir. Blockchain ağları işlemleri çok hızlı bir şekilde doğrulayıp sonuçlandırdığından, yatırımcıların hisse senedi satarken ve yeniden yatırım veya geri çekme amacıyla fonlarına erişim ararken karşılaştıkları çok uzun bekleme sürelerini ortadan kaldırabilmektedir.

İnternet Ağlarındaki İşleri Yönetme Alanında

Ağ devi olarak bilinen Cisco Systems, nesnelerin interneti (Internet of Things, IoT) ağlarını izleyecek Blockchain tabanlı bir uygulamanın arkasında olabilir. IoT, veri gönderip alabilen kablosuz olarak bağlanan cihazları tanımlamaktadır. Böyle bir uygulama ise ağdaki cihazların güvenilirliğini belirleyebilmekte ve akıllı arabalar veya akıllı telefonlar gibi ağa giren ve çıkan cihazlar için sürekli olarak bu durumu sağlamaktadır.

Enerji Vadeli İşlemleri Ticaretini ve Uyumluluğu Hızlandırma Alanında

Enerji endüstrisi bile Blockchain teknolojisi kapsamına dahil olabiliyor. Yukarıdaki hisse senedi yatırımcılarına getirebileceği faydalara benzer şekilde Blockchain, enerji şirketlerinin vadeli işlem ticaretini şu anda olduğundan çok daha hızlı gerçekleştirmesine yardımcı olma seçeneği sunmaktadır. Ayrıca Blockchain’in enerji şirketlerine kaynaklarını kaydetme ve mevzuata uyumu sürdürme konusunda yardımcı olabileceğini de belirtmekte fayda vardır.

Eşyalara Erişimin Güvence Altına Alınması

Blockchain ağlarındaki akıllı sözleşmeler ayrıca bir işletmenin veya tüketicinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilme seçeneğine de sahiptir. Bir tüketici olarak, servis teknisyenleri için evinize erişim sağlamak veya tamirat yapmak için tamircinizin arabanıza erişmesine izin vermek için blockchain’i bir araç olarak kullanabilirsiniz. Ancak, unutmayın ki yalnızca sizin sahip olduğunuz bu dijital anahtar olmadan servis teknisyenleri eşyalarınıza erişememektedir.

Reçeteli İlaçların Takibi Alanında

Son olarak ise Blockchain, reçeteli ilaçları şeffaf bir şekilde takip etmenin bir yolu olabilmektedir. Reçete iadelerinin gerçekleştiği ve sahte ilaçların yaygın olduğu bir dünyada Blockchain, ilaç üreticilerine tüketicilerin ilaçlarını eczaneden aldıklarında gerçek anlaşmayı almalarını sağlamak için ürünlerini seri veya parti numaralarına göre takip etme seçeneği sunmaktadır. 

Blockchain teknolojisi günümüzde henüz mükemmel işleyen bir sistem olarak değerlendirilmeyebilir ancak görüldüğü gibi teknolojinin kapsadığı alan yalnızca kripto paralarla sınırlı kalmamaktadır ve bu sınırın genişleyebileceği öngörüsü de rahatlıkla yapılabilir.

Blockchain Teknolojisinde Şu Anda Gelinen Nokta

Blockchain, işlemleri kaydetmek ve dijital varlıkları izlemek için kullanılan merkezi olmayan ve dağıtılmış bir defter olduğu bu yazımızda detaylıca açıklanmıştır. Bir kere işlem Blockchain’de kaydedilirse bir daha asla değiştirilemez olduğu anlamına gelen paylaşılabilen ve değişemez bir defterdir. Bu durum didiklenmeye dayanıklı bir teknoloji olan Blockchain’in sadece birkaç yıl önce gelişen teknolojide bir sonraki büyük yenilik olarak müjdelendiğini görmüştür. Yine de bugüne kadar, etkisi her sektörde görülmemiştir.

Statista’ya göre, küresel kuruluşların %33’ü, şirketlerinin teknolojiyi kullanarak dijital bir para birimi oluşturmaya çalıştığını söylemektedir. Bir başka popüler kullanım örneği ödemeleri içermekte, bu da Blockchain’den en çok etkilenen endüstrinin neden finans endüstrisi olduğunu açıklamaktadır.

New York merkezli ERP yazılım şirketi VA’nin Kuzey Amerika Yazılım Satış Müdürü Pete Zimmerman, bunun şimdiye kadarki en dikkate değer katkı olduğuna dikkat çekmekte ancak şu anda diğer endüstriler de etkilendiğinden Blockchain’in kesinlikle popüler bir söylenimden daha fazlası olduğunu belirtmektedir.

Zimmerman, “Bitcoin gibi kripto para birimleri, belki de en iyi bilinen Blockchain teknolojisi örnekleridir. Bununla birlikte, hemen hemen her sektör finansal işlemlerden ve sözleşmelerden tedarik zinciri bilgilerine ve sağlık hizmetlerine kadar blok zincirinden yararlanmıştır” şeklinde ifade etmektedir. Zimmerman, ilaç şirketlerinin tedarik zincirlerini geliştirmek ve aşı dağıtımları veya gıda izleme birimleri gibi şeyleri izlemek için Blockchain teknolojisini kullanabileceğini belirtmektedir. Bunun gibi bilgiler hem satıcılar hem de tüketiciler için değer taşıyabilmektedir.

Toronto, Ontario merkezli kurumsal Blockchain geliştirme şirketi DLT Labs’in CEO'su Loudon Owen, teknolojinin henüz önerilen etkiye sahip olmadığını söylemektedir. “Blockchain, kuruluşlar genellikle dönüşümünü takdir ettiğinden karar vermede büyük bir ‘duraklama’ yaratmış. Ancak sonraki adımlar konusunda belirsizliğini korumaktadır.” şeklinde ifade etmiştir. Bu durum birçok kuruluşun kavramların kanıtlarını test etmesine ve sektörü izlemesine neden olmuştur ve bu yüzden bugüne kadar devasa ana akım kullanım örnekleri olmamıştır.

Blockchain Devriminin Eşiğinde miyiz?

Owen’a göre, Blockchain teknolojisi henüz emekleme aşamasında olduğunu, başka bir deyişle henüz tam bir Blockchain devriminde olmadığımızı belirtmiştir. Owen, “Teknoloji bir dönüm noktasında ve işletmedeki Blockchain’in geleceği gerçekten belirli sayıda kilit kişi ve kuruluşun elinde” diye eklemiştir. Owen, teknolojinin mevcut yetenekleri göz önüne alındığında, kuruluş içinde ana akım benimsemenin yaklaşık 18-36 ay sonra olabileceğine inanmakta ancak hükümetler bununla ne yapılabileceğini anlayana kadar tam bir devrim olmayacağını düşünmektedir.

Estonya merkezli carVertical de Arnas Vasiliauskas Baş İnovasyon ve Ürün Sorumlusu da Blockchain’in patlamasının yaklaştığını inanmaktadır. Vasiliauskas Blockchain hakkında, “Şu anda Blockchain yaygın olarak kullanılan bir teknoloji olmanın eşiğinde. Henüz orada değil, çünkü birçok insan hala Blockchain hakkında sınırlı bilgiye sahip. Ancak önümüzdeki yıllarda daha fazla insanın bu teknolojinin benzersiz yeteneğini fark etmesi bekleniyor.” demiştir.

Blockchain’i hükümetin benimsemesi, Blockchain teknolojisinin önünde duran ana şey gibi görünmektedir. Yine de birkaç ülkede Blockchain’i dahil etmek için adımlar atılıyor gibi görünmektedir. Merkez bankaları, kripto para birimlerinin tetiklediği dijital varlık hareketine ayak uydurmak ve düzenleme ihtiyacını karşılamanın bir yolu olarak Blockchain’i kullanmaya çalışmaktadır. İngiltere Merkez Bankası, Kanada Bankası, Singapur ve Tayland’daki bankalar da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, merkez bankası dijital para biriminin (Central Bank Digital Currency, CBDC) uygulanabilirliğini belirlemek için pilot programlar denemektedirler.

Bu CBDC’ler, her ülkenin fiat tabanlı para biriminin dijital bir biçimini temsil eden Blockchain tabanlı tokenlar olacaktır. Ancak, bunlar hala pilot programlar olduğundan ve henüz resmi olarak herhangi bir CBDC başlatılmadığından, mevcut kullanım durumları sorunu hala ortadadır.

Bugün Blockchain Kullanan Şirketler

IBM, Walmart ve Shell dahil olmak üzere küresel kurumsal şirketler şu anda Blockchain teknolojisi için somut kullanım örneklerine sahip ve yeni uygulamalar araştırmaya ve geliştirmeye devam etmektedir. IBM Blockchain şu anda sağlık sistemlerinde şeffaflık ve veri bütünlüğü sağlamak için kullanılmaktadır. Ek olarak Skill-based kimlik bilgilerini yönetmeyi ve değiştirmeyi kolaylaştıran bir ağ sağlamak için de keşifler yapılmaktadır.

Zimmerman, “Shell, ham petrol ticareti ve yerleşimi için bir platform oluşturmak amacıyla Blockchain teknolojisi ve finans ortaklarıyla birlikte çalışmaktadır. Ayrıca Walmart, bir gıda izlenebilirlik sistemi kurmak için blockchain kullanmaktadır.’’ şeklinde yorumda bulunmuştur.

Owen ise, Walmart Kanada’nın “nakliyeciler ve taşıyıcılar arasında büyük fatura anlaşmazlıklarına neden olan bilgi sistemleri düellosu sorununu ortadan kaldırmak için kullanılan bir sistem” düşüncesini oluşturup teknolojiyi kullanarak nasıl yenilik yapmayı planladığını açıklamıştır. Bu yaklaşım, şirketin eşleştirme yoluyla faturaları uzlaştırmaktan kaçınmasını sağlamaktadır. Owen, “Blockchain çözümü artık tüm bilgileri tek, dağıtılmış ve paylaşılan bir defterde senkronize ediyor” diye eklemiştir.

Blockchain teknolojisi henüz devrim niteliğinde bir çekiciliğe ulaşmamış, ancak önümüzdeki birkaç yıl içinde birkaç alanı etkilemeye hazır görünmektedir.

Blockchain Hakkında Ek Bilgi

Bank of America’dan bir araştırma raporu, bankacılık sektörünün devleri JPMorgan ve Citi’nin Blockchain teknolojisini kullandığını, diğer bankaların ise ticari ve kurumsal müşterilerin hesaplarında kripto para tutmasına izin vermeyi düşündüğünü belirtmektedir.

Erika Najarian liderliğindeki BofA analistleri, Blockchain teknolojisinin kullanımı ve kripto işlemlerini kolaylaştırma istekliliği konusunda kapsadıkları bankalardan gelen yanıtları derlemiştir. Kapsadıkları bankaların %21'inin Blockchain teknolojisini bir şekilde işlerine dahil ettiğini tespit etmişlerdir. Blockchain dijital bir defterdir ve Bitcoin gibi kripto para birimleriyle işlem yapmak için kullanılan bir teknolojidir.

JPMorgan, Citi, Wells Fargo, US Bancorp, PNC, Fifth Third Bank ve Signature Bank blockchain kullandıklarını söyleyen bankalardan bazılarıdır. JPMorgan ve Citi, Blockchain teknolojisini hangi kapasitede kullandıklarını belirtmezken, Wells Fargo, yatırımcıların Wells yan kuruluşları arasında hesap aktarmalarına izin veren WFC Dijital Nakit platformunu eklemiştir. Bu arada Fifth Third Bank, blockchain teknolojisinin “hassas bilgiler için çok sınırlı durumlarda” kullanıldığını söylemiştir. PNC ise Ripple ağına katılan ilk ABD bankasıdır.

BofA kapsamındaki hiçbir banka şu anda kripto işlemlerini kolaylaştırmıyor veya müşterilerin hesaplarında kripto tutmasına izin vermemektedir. Ancak Citizens Financial Group, müşterilerin bir noktada fikir olarak kripto para bulundurmalarına izin vermeye açık olduklarını ancak sağlam bir kara para aklama karşıtı altyapı geliştirmeleri gerektiğini söylemiştir. US Bancorp, BofA’ya “şu anda ticari bankadaki Blockchain teknolojisi uygulamalarına ve kripto fırsatlarına baktıklarını” söylemiştir.

Birkaç banka ise dijital para birimini benimsemeden önce kripto para birimi saklama hizmetleri sağlama konusunda düzenleyici açıklama beklediklerini söylemiştir. Araştırmayı yürüten BofA analistlerine göre, bankalar arasındaki fikir birliği, gelecekteki herhangi bir kripto para birimi uygulamasının perakende müşterilerden ziyade ticari, saklama ve ticari ödemelerde yoğunlaşacağı yönündedir.

BofA’ya göre Citi, kripto para birimi işlemlerini kolaylaştırmaktan ziyade “tokenlaşmaya daha fazla odaklanıyor”, JPMorgan ise “hesaplarında kripto para birimi alıp almayacaklarını aktif olarak değerlendiriyor” şeklinde ifade etmiştir. Araştırma, Bitcoin’in epic rally’si sırasında büyük finans kurumlarının Blockchain teknolojisi ve kripto para birimi açısından nerede durduğuna ışık tutmaktadır.

“Kripto para birimlerinin geleceği piyasa tarafından hala tartışılsa da birçok yatırımcı Blockchain’in genel anlamda, bankaların gelecekte verimliliği ortaya çıkarmanın anahtarı olan genel muhasebe teknolojisi olarak görmektedir. Bu nedenle, Blockchain teknolojisinde (ve bunu benimsemeye olan istekte) bu geniş boşluğu görmekteyiz. Bir bankanın teknoloji yatırım stratejisini potansiyel olarak anlatmaktadır.’’ şeklinde analistler yorumda bulunmuştur.