Bitcoin ve Enflasyon İlişkisi

Başlangıç Seviyesi
Bitcoin ve Enflasyon İlişkisi

Bitcoin ve enflasyon ilişkisi bir süredir tartışma konusu. Bitcoin’in bir enflasyondan korunma aracı olarak ne kadar verimli olduğu, hatta altınla yarışıp yarışamayacağı ekonomistlerin gündeminde. 

KOVID-19 pandemisi döneminde artan enflasyon, kripto para piyasalarına yönelik ilginin artmasıyla ve Bitcoin’in uzun vadeli trendinin yukarı yönlü seyretmesiyle bir araya gelince enflasyondan korunma aracı olarak Bitcoin’in kullanılıp kullanılamayacağı sorusunu da beraberinde getirdi. Bu konuda uzmanların bir kısmı Bitcoin’in altından bile daha iyi bir enflasyondan korunma aracı olduğunu öne sürerken bir kısmı ise Bitcoin’i doğru bir enflasyondan korunma aracı olarak görmüyor.

11 Kasım 2021’de Bloomberg’de yayımlanan bir haber, Bitcoin’in son 10 yılda yüzde 99,996’lık deflasyona ulaştığını tespit ediyordu. Bu, 2011’de 1 BTC’ye mal olan bir emtianın bugün 1 BTC’nin yaklaşık sadece yüzde 0,004’üne mal olduğu anlamına geliyor. Bloomberg’in haberinde, BTC fiyatının, ekim ayında ABD enflasyon rakamlarının yüzde 6,2 ile son 31 yılın zirvesinde olduğunun açıklanmasının ardından tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı da vurgulanıyor. BTC’nin bu yükselişini, Bloomberg analistleri Björn van Roye ve Tom Orlik, enflasyondaki artışa bağlıyor ve “enflasyonun ve belirsizliğe karşı korumanın öneminin bitcoin için zaman içinde daha önemli itici güçler haline geldiğini” öne sürüyor. Roye ve Orlik’e göre BTC’deki fiyat artışının aşağı yukarı yarısı, enflasyon korkusundan kaynaklanıyor. 

Benzer bir tespitte ekim ayı sonlarında JPMorgan da bulunmuş ve “BTC’nin fiyatındaki yukarı yönlü hareketin ana nedeninin, BTC’nin altından daha iyi bir enflasyondan korunma aracı olduğu algısı olduğunu düşündüklerini” belirtmişti.

Bununla beraber, kimi başka ciddi analistler, Bitcoin’in enflasyondan korunma aracı olarak fazla risk barındırdığını düşünüyor; en azından altına kıyasla. State Street’s SPDR ETFs’in altın stratejisti George Milling-Stanley, altının ve Bitcoin’in bir arada bulunabileceğini çünkü ikisinin işlevlerinin tamamen farklı olduğunu savunuyor ve BTC’deki yüksek volatiliteye dikkat çekiyor. Milling-Stanley, altının yatırımcılar tarafından enflasyondan korunma aracı olarak tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden birinin volatilitesinin ve haliyle barındırdığı risklerin düşük olması olduğunun altını çiziyor. GraniteShares CEO’su Will Rhind de BTC’nin ve kripto para piyasasının, altından büyük miktarda sermaye çekip çekmediğinden emin olmadığını belirtiyor. 

Yani, Bitcoin’in enflasyondan korunma aracı olarak kullanılabileceği genel olarak kabul görmüşse de uzmanlar, kripto paraların amiral gemisinin enflasyondan korunmak için altından daha iyi bir seçenek olduğu konusunda henüz hemfikir değil. 

Peki, hangi özellikleriyle Bitcoin, enflasyondan korunmak konusunda altınla yarışır konuma geldi? 

Bitcoin enflasyondan nasıl korur?

Bitcoin’i enflasyondan korunma aracı olarak öne çıkaran özelliklerin başında, altın gibi BTC’nin de arzının sınırlı olması geliyor. Halihazırda 19 milyon BTC mintlenmiş durumda ve geriye yalnızca 2 milyon daha kaldı. 2 milyon BTC’nin daha piyasaya sürülmesiyle BTC’de de enflasyon oluşacağı düşünülebilir. Ancak her 4 yılda bir BTC yarılama işlemi ya da İngilizce adıyla “halving” gerçekleştiriliyor ve madencilere dağıtılan blok ödülleri yarı yarıya azalıyor. Bu, BTC için enflasyon riskini ortadan kaldırıyor.

Bunun yanı sıra Bitcoin, bir enflasyondan korunma aracı olarak uzun yıllardır kabul gören altına göre daha pratik bir kullanıma sahip olmasıyla dikkat çekiyor. BTC kolaylıkla ve hızlı bir şekilde bir cüzdandan diğerine transfer edilebiliyor. BTC’yi depolaması da fiziksel bir varlık olan altına göre daha kolay. 

Bitcoin’i altınla enflasyon karşıtı yarışında öne çıkaran bir başka özellik ise BTC’nin merkeziyetsiz bir varlık olması. Altın arzının büyük kısmı ABD, Çin, Almanya gibi gelişmiş ülkeler tarafından kontrol ediliyor. BTC ise dağıtık yapısı ve blok zincir teknolojisinin sağladığı olanaklar sayesinde herhangi bir ülke ya da şirket tarafından kontrol edilmiyor.

FED kararları Bitcoin’i nasıl etkiler?

Pandemi döneminde Amerika Birleşik Devletleri’nde de enflasyon artış gösterdi. 2021 yılında ABD enflasyon oranı yüzde 6.8 ile 1982 yılından beri en yüksek seviyesine ulaştı. Bunun üzerine gözler, ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyon artışına yönelik görüşlerine ve alacağı tedbirlere çevrildi. 

FED, 2021 yılının son toplantısının ardından 15 Aralık 2021’de faizleri sabit tuttuğunu açıkladı. Ancak FED, yaptığı açıklamada enflasyonun “geçici olduğu” görüşünden vazgeçti ve hem 2022 hem de 2023 yılları için üçer kez faiz artışı öngördü. Peki FED’in bu tutumu Bitcoin’i ve kripto para piyasasını nasıl etkiler? 

Faiz artırımı enflasyonla mücadelenin önemli araçlarından biri olarak görülüyor. Genel olarak enflasyonun çok altında bir faiz oranının enflasyon artışını engellemediği gibi paranın değerini yitirmesine de yol açtığı kabul ediliyor. Bu yüzden FED’in faiz kararları, tüm dünyada dolara yönelişi doğrudan etkiliyor. FED’in faiz artırma kararı almasının, yatırımcıların, son derece volatil olan Bitcoin’in enflasyondan korunma aracı olarak işlevini zedeleyeceği öngörülüyor. Yani düşük faiz, Bitcoin ve kripto para piyasalarını olumlu etkilerden; faizlerin artması olumsuz etkiliyor.