Bitcoin (BTC) Hakkındaki Eleştirilere Cevaplar

Başlangıç Seviyesi
Bitcoin (BTC) Hakkındaki Eleştirilere Cevaplar

Bitcoin (BTC), kripto para dendiğinde akla gelen ilk varlık. Bugün en popüler yatırım araçlarından biri de Bitcoin. Bununla beraber, dünyadaki milyonlarca Bitcoin destekçisine karşın bir o kadar Bitcoin eleştirmeni de var. Ancak Bitcoin’e dair eleştiriler genelde yanlış bilinen bilgilere dayanıyor. 

Bu makalemizde, Bitcoin’e yönelik en yaygın eleştirilerden bazılarına cevap vereceğiz. 

Bitcoin, balon mu?

Bitcoin genellikle 1636'daki Lale Çılgınlığı gibi ekonomik balonlarla karşılaştırılır. Ancak doğaları gereği balonlar bir defaya mahsus olaylardır. Patlayan bir balonu yeniden şişiremezsiniz. Bu durumda, Bitcoin’in 2017 boğa koşusu bir balonsa, Bitcoin nasıl oldu da toparlandı ve o zamanki seviyesini aştı?

Kripto para birimlerinin önemli fiyat dalgalanmaları yaşadığı doğru. Ancak Bitcoin ve diğer kripto paraların performansı, geniş zaman dilimlerinde değerlendirilmelidir. 2014 ve 2018, Bitcoin fiyatının başlangıçtan daha düşük olduğu tek yıllardı.

Uzun vadeli ortalama göstergelere bakarsanız, Bitcoin’in tutarlı şekilde değer kazandığını görürsünüz. Bitcoin’in aylık fiyatı hiçbir zaman 200 günlük haftalık hareketli ortalamasının altında kapanmadı.

Bitcoin geçici bir heves mi?

Kodak bunu dijital kameralar için; Sony ise dijital müzik için düşünmüştü. Aynı şey arabalar, radyo, TV, sesli filmler ve internet için de söylendi. Para gelişmemiş olsaydı, hala mermileri değiş tokuş ediyor olurduk. Bu liste böyle uzar gider…

Bitcoin, 13 yıldır piyasada ve kripto para dünyası sürekli gelişiyor. Artık merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosisteminden bahsediyoruz. Şirketler, BTC ve birtakım başka kripto paralar ile ödeme kabul ediyor. Metaverse ekosistemi de kripto paralar temelinde gelişiyor. Bütün bunları göz önüne alırsak, Bitcoin’in geçici bir heves olduğunu söylemek kulağa gülünç gelmiyor mu?

İnternet kapatılırsa Bitcoin’in çalışması durur mu?

Bitcoin, geniş bant ve şebeke gücü olmadan çalışmaya devam edebilir. Bir düğüm, uydu aracılığıyla da güncellenebilir ve doğal kaynaklarla çalıştırılabilir. Aslında, Bitcoin madenciliğinin önemli bir kısmı sürdürülebilir enerji kaynakları tarafından desteklenmektedir.

Öte yandan, eğer tüm güç ve iletişim kesilirse, insanlık dijital paranın artık işe yaramayacağı bir noktaya gelir. Fakat tüm güç ve iletişim geri döndüğünde Bitcoin düğümleri üzerinde hemfikir olunan son defterden çalışmaya devam edebilir.

Altın en iyi değer saklama aracı mı?

Altın, yaklaşık 6 bin yıldır çok etkili bir değer saklama aracı olmuştur ancak dijital çağa pek uygun değildir. Bunun en bariz nedeni altını taşımanın zorluğudur. Bitcoin'in ise altının yerini alması gerekmez. Yalnızca bir alternatif sunar ve kripto topluluğundakiler için daha iyi bir değer saklama aracıdır. Üstelik uzun vadede, Bitcoin, çok daha büyük bir değer artışı göstermiştir. 

Öldüğümde BTC coin’lerime ne olur?

Bitcoin ve genel olarak kripto paralar, normal paradan farklı bir sorumluluk düzeyiyle gelir. Bu bir hata ya da açık değil, bir özelliktir. Buna göre, Allah gecinden versin, öldüğünüzde BTC coin’lerinizin başkasına nasıl aktarılacağına dair önceden planlar yapmanız gerekir. 

Önceden bir plan yapmadıysanız sahip olduğunuz BTC coin’ler öylece kaybolabilir. Bugün çeşitli nedenlerle yaklaşık 3 milyon BTC coin’in kayıp olduğu düşünülüyor. Bu bir zayıflık olarak görülmemeli çünkü geleneksel servetin de çoğu kaybolur, unutulur veya kullanılmaz hale gelir.

Ölmeniz durumunda BTC coin’lerinizin başkasına geçmesini sağlamak için yararlanabileceğiniz çeşitli miras hizmetleri var. Ama basitçe, kripto para cüzdan şifrenizi bulunabilir bir yere kaydetmeyi de düşünebilirsiniz. Yine de bunun birtakım riskleri beraberinde getirdiğini unutmayın. Şifreniz, cüzdanınıza ve kripto varlıklarınıza erişimin yegane yoludur.

Kripto paralar gerçek değil, değerleri nasıl olabilir?

Bu, en yaygın kripto para karşıtı argümanlardan biridir. Ancak bu argüman, güçlü bir dayanaktan yoksun. Şu anda bildiğimiz tüm paranın yalnızca yüzde 2 ila 3'ünün madeni para ve nakit olarak var olduğu tahmin ediliyor. Geri kalanı yalnızca dijital bir veri tabanındaki girişler olarak mevcuttur.

Paranın değeri vardır çünkü kullanışlıdır (taşınabilir, bölünebilir, değişim aracıdır, dayanıklıdır) ve kıttır. Bu kriterleri karşıladığı sürece paranın fiziksel veya dijital olması fark etmez. Bitcoin ve birçok kripto para birimi, bu kriterleri karşılar.

Üstelik, itibari para yalnızca yalnızca devlet otoritesi tarafından desteklenir. Öyleyse kendinize neden cebinizdeki paranın değerli olduğunu ama Bitcoin'in olmadığını hissettiğinizi sorun. Bu, tuhaf bir durum değil mi? 

Normal para işimi görüyor, neden kriptoya ihtiyacım olsun?

ABD doları, dünyanın rezerv parasıdır. Yani tüm para birimleri üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Peki ABD dolarının harcama gücünün 1913'ten bu yana yaklaşık yüzde 95 azaldığının farkında mısınız?

Emekli maaşınız da dahil olmak üzere biriktirdiğiniz herhangi bir para, eriyen buz küpleri gibidir; satın alma güçleri her yıl yavaş ama emin adımlarla düşer. Dolayısıyla, maaşınız aynı seviyede kalmıyorsa, giderek kötüleşen bir finansal durumdasınız demektir. Bu nedenle varlıklı insanlar, nakitten daha iyi değer saklama aracı olan sanat eseri ve mülk gibi varlıkları satın alırlar.

Bitcoin ve kripto paralar da bu noktada bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Özellikle BTC, birçok uzmana göre güçlü bir değer saklama aracı olma potansiyeline sahiptir. Bunu, “Bitcoin ve Enflasyon İlişkisi” makalemizde detaylıca işlemiştik.

Sonuç

Bitcoin (BTC) ve kripto paralar hâlâ gelişiyor, günden güne yeni kullanım alanları kazanıyor, ekonominin merkezine yaklaşıyor. Ancak bu haliyle bile kripto paralar, geleceğin finans dünyasında büyük rol oynayacaklarını çoktan kanıtladılar. Buna karşı geliştirilen argümanlar, alışkanlığın konforuna dayanıyor. Ne var ki tarih, konfor alanının dışında gelişiyor! Gördüğümüz gibi, BTC karşıtı argümanların birçoğu güçlü bir temele dayanmıyor ve kolayca çürütülebiliyor.