Bitcoin blok zinciri, blok zincir dendiğinde tüm dünyada akla ilk gelen ve en çok kullanılan ağ. Bitcoin (BTC), kripto para birimlerinin de amiral gemisi sayılıyor. Peki Bitcoin blok zincirinin güvenliği nasıl sağlanıyor?
Blok zincir olarak bilinen dağıtılmış, merkeziyetsiz defter teknolojisinin savunucuları, onu işlemleri güvence altına almanın en iyi yollarından biri olarak görüyor. Blok zincir teknolojisinin başta hız ve merkeziyetsizlik olmak üzere geleneksel ve merkezi finans yöntemlerine göre birçok avantajı olduğu aşikar. Aynı zamanda çok daha güvenilir olduğuna dair argümanlar da var.
Bu noktada, blok zincirlerin ne kadar güvenilir olduğunu altyapılarının belirlediğini belirtmeliyiz. Yani, blok zincir teknolojisi önemli güvenlik fırsatları sunsa da her blok zincir aynı düzeyde güvenli olmayabilir. Ancak Bitcoin, 2008 yılından beri hayatımızda ve bu başarılı macerasını, en güvenli blok zincirlerin başında geldiğini kanıtlamasına da borçlu.
Blok zincir teknolojisi hakkında detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Blok zincir teknolojisi güvenli mi?
Aslında bir blok zincirin ne kadar güvenli olduğu, o blok zincirin altyapısına bağlı olarak değişiyor. Ancak blok zincir, temel mantığı ve çalışma biçimi itibarıyla zaten belirli düzeyde bir güvenlik vadediyor.
Öncelikle, blok zincirin basit bir tarifini yapalım: Bir blok zincir, en kaba tanımıyla, her biri veri içerisinde veri barındıran bir bloklar dizisidir. Blokların her biri benzersiz bir hash numarasına ve onu önceki bloğa bağlayan bir bağlantıya sahiptir. Bloklardan birinde bir değişiklik olursa, hash değerinin toplamı da değişir ve blok zincirin düğümler tarafından fikri birliğine varılarak yeniden doğrulanması gerekir. Bu da blok zincirin dışarıdan müdahalelerle değiştirilmesini çok zor kılar. Bu değiştirilemezlik, üç unsurla daha bir araya gelerek blok zincir teknolojisini güvenli kılar. Bu üç unsur şunlardır:
- Kriptografi: Blok zincirdeki bütün işlemler kriptografi ile şifrelenerek güvenceye alınmıştır. Her blok, bir genel anahtar ile doğrulanabilen benzersiz ve özel bir anahtar barındırır. İşlemle ilintili verilerde bir değişiklik olursa, bloğun özel anahtarı geçersiz hale gelir. Bunun sonucunda ilgili blok, zincirden çıkarılır.
- Merkeziyetsizlik: Blok zinciri güvenli kılan bir diğer unsur da onun merkeziyetsiz ve dağıtık bir sistem oluşudur. Bir başka deyişle, sistemin bir parçasına düzenlenen bir siber saldırı, diğer bir parçasını etkilemez. Bunun istisnası, merkezi bir işleyişe ve sınırlı sayıda node’a sahip olan özel blok zincirlerdir.
- Fikir birliği (konsensüs): Tüm blok zinciri teknolojisi, bir işlemin düzgün şekilde gerçekleştiğini doğrulayan ve onu meşrulaştıran bir fikir birliği (konsensüs) modeli ile çalışır. Çoğu fikir birliği modeli, iş kanıtı (proof-of-work) ya da stake kanıtı (proof-of-stake) içeren protokoller kullanır.
Bitcoin blok zincirinin güvenliği nasıl sağlanıyor?
Öncelikle, blok zincirlerde kullanılan kriptografik sistem, işlemleri geri döndürülemez kılar. Yani, blok zincirde bir kez oluşturulan bir blok değiştirilemez. Ancak ona, yeni veri ya da bilgi ekleyebilirsiniz. Bu sistem, kötü niyetli kişilerin halihazırda gerçekleşmiş olan herhangi bir işlemi tersine çevirmelerini engeller.
Bitcoin blok zinciri şeffaf ve halka açıktır. Kullanıcıların kimlikleri anonim kalsa da blok zincirdeki tüm işlemler herkesin erişimine açıktır. Bu da sistemi aldatmayı ya da sisteme saldırmayı zorlaştırır.
Bitcoin blok zinciri güvenli kılan bir başka unsur ise onun merkeziyetsiz oluşudur. Bitcoin ağı, tüm dünyada sistemde gerçekleşen işlemleri takip eden binlerce düğüm arasında dağıtılmıştır. Bu, bir sunucuda bir şeyler ters gittiğinde başka bir sunucunun sistemi sürdürmesini sağlar. Tam da bu yüzden Bitcoin blok zincirindeki bir sunucuyu hacklemek anlamsızlaşır çünkü hepsini ele geçirmeden ağdaki işlemleri, verileri ve bilgileri kontrol edemezsiniz.
Yine de tüm bunlar, Bitcoin blok zincirini hacklenemeyeceği anlamına gelmez. Bu, imkânsız değildir ama çok zordur. Bitcoin, fikir birliği modeli olarak iş kanıtı (proof-of-work) protokolünü kullanır. Bu model sayesinde düğümlerin hesaplama gücü yalnızca yeni bloklar üretmeye değil, ağdaki verilerin güvenliğini sağlamaya da yarar. İş kanıtı sayesinde Bitcoin ağını hackleyebilmek için ağdaki toplam hesaplama gücünün en az yüzde 51’ini ele geçirmek gerekir. Bu ise Bitcoin ağının büyüklüğü ve hesaplama gücünün yüksekliği düşünülürse neredeyse imkansızdır.
Bitcoin cüzdanları ne kadar güvenli?
Bitcoin blok zinciri son derece güvenli olsa da kripto para ve Bitcoin cüzdanları siber saldırılara açık olabiliyor. Bu yüzden en güvenli Bitcoin cüzdanını ve size en uygun cüzdan türünü seçmek önemlidir.
Kripto para cüzdanlarına dair detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Bitcoin dahil kripto para cüzdanları kabaca ikiye ayrılır: Soğuk cüzdan ve sıcak cüzdan. BTC’nizi saklamanın en güvenli yolu, onu bir soğuk cüzdanda saklamaktır. Soğuk cüzdanlar, internet bağlantısı gerektiren sıcak cüzdanların aksine internet bağlantısı olmayan, USB bellek benzeri fiziki cihazlardır. Soğuk cüzdanlar da kendi içlerinde ikiye ayrılır:
- Donanım cüzdanları: Donanım cüzdanları, kripto paralarınıza erişmenizi sağlayan özel anahtarları internete erişimi olmayan şifreli çiplerde saklayan cihazlardır.
- Kağıt cüzdanlar: Kağıt cüzdanlar, anahtarlarınızın gerçekten kağıda yazıldığı ya da QR kod olarak belirtildiği gerçek belgelerdir.
Soğuk cüzdanınızı yalnızca Bitcoin’inizi bir kripto para borsasına ya da bir sıcak cüzdana aktarmak istediğinizde internete bağlarsınız. Bu yüzden soğuk cüzdanlar, Bitcoin’inizi saklamanın en güvenli yoludur. Sıcak cüzdan tercihlerinde ise cüzdanda iki faktörlü doğrulama bulunması önemli bir güvenlik unsurudur. Sıcak cüzdanın çalıştığı bilgisayar ya da mobil cihazın da casus yazılım bulundurmadığından, antivirüs yazılımları aracılığıyla emin olunmalıdır.