SHA-256, hem kripto dünyasında hem de dünya çapında kullanılan popüler bir şifreleme ve hash algoritmasıdır. Kripto para dünyasında Bitcoin (BTC) blok zincirinde kullanılan SHA-256 hash algoritması onlarca işlem bilgisini sadece 64 karakterlik özet bir koda dönüşmektedir.
SHA Tarihi
SHA (Secure Hash Algorithm); ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından geliştirilen hash algoritmaları serisinin kısaltılmış adıdır. SHA standartı ilk kez 1993 yılında SHA-0 ile kullanılmaya başlanmış, 1995 yılında geliştirilen SHA-1 ile performansı artırılmıştır. Daha sonra SHA tiplerinde tespit edilen çeşitli güvenlik açıklarından dolayı 2004 yılında SHA-2 standardı geliştirilmiştir. SHA-2 standardı aynı zamanda SHA-224, SHA-256, SHA-384 ve SHA-512 gibi alt kümelerede ev sahipliği yapmaktadır.
Bitcoin SHA-256 Algoritması
Bitcoin blok zincirinde; kullanıcılar arasında belirli bir sürede gerçekleştirilen işlemleri içeren blok bilgisi, blok numarası, “nonce” değeri ve önceki bloka ait hash kodu bir araya getirilerek SHA-256 standardına uygun biçimde hash koduna dönüştürülür. Bu hash kodları her blok için ayrı ve eşsiz bir şekilde üretilmektedir. Böylece bloklar içerisindeki veriyi incelemek yerine bu eşsiz hash kodu ile bloğun kontrolünü sağlamak mümkündür. Bitcoin blok zincirindeki bloklar bir önceki bloğun verilerini yani hash kodunuda içerdiği için önceki bloklar içerisinde yapılan herhangi bir değişiklik hash kodu yardımıyla kolayca fark edilebilmektedir.
SHA-256 Algoritması Hacklenebilir mi?
Hash kodları 2 parçadan oluşturmaktadır. Bunlardan ilki girdi olarak adlandırdığımız ve şifrelemek isteğimiz veridir. Bu girdi verisini SHA-256 algoritması ile şifrelediğimizde elde ettiğimiz hash fonksiyonumuz ise çıktı verisi olarak adlandırılır. SHA-256 algoritması kullanılarak oluşturulan çıktı kodundan, kod için girilen girdi verisini bulmak matematiksel olarak neredeyse imkansızdır. Bu sebeple SHA-256 ile şifrelenmiş bir veriyi hacklemek neredeyse imkansızdır.