Geri Alım - Buyback

Başlangıç Seviyesi

Geleneksel finansta buyback (geri alım) işlemi, hisse geri alımı olarak da bilinir ve bir şirketin açık piyasadaki mevcut hisse sayısını azaltmak için kendi ödenmemiş hisselerini satın almasıdır. Şirketler, arzı azaltarak kalan hisselerin değerini artırmak veya diğer hissedarların kontrol hissesini almasını engellemek gibi çeşitli nedenlerle buyback, yani hisse geri alımı yapabilir. 

Kripto para sektöründe ise buyback işlemi, bir şirketin kripto para varlıklarını piyasadan geri satın almasına denir. Tıpkı geleneksel finansta olduğu gibi kripto dünyasında da buyback işleminin amacı varlık arzını azaltmak ve böylece kalan varlıkların, yani tokenların değerini artırmaktır. 

Aslında kripto para buyback işlemi ile coin burn (coin yakma) işlemleri birbiriyle aynı amaca hizmet eder. Bununla beraber, ikisinin çalışma mekanizmaları birbirinden farklıdır.

Buyback ve Coin Burn arasındaki fark 

Kripto para dünyasında buyback, geleneksel finanstaki hisse geri alımıyla aynıdır. Geri alımda, şirketler hisselerini geri alır ve gelecekte kullanmak üzere elinde tutar. Kripto para birimindeki geri alımda ise tokenlar topluluktan satın alınır ve geliştiricilerin cüzdanlarında saklanır. Bu tokenlar ileride tekrar kullanılabilir.

Coin burn, yani coin yakma işleminde ise geri alımdan farklı olarak tokenlar kalıcı olarak ortadan kaldırılır. 

Buyback neden yapılır?

Buyback işlemi çoğu zaman fiyat oynaklığını azaltmak ve likiditeyi artırmak yapılır. Düşük arz, fiyatları uzun vadede istikrara kavuşturma eğilimindedir. Bunun nedeni, ekonomik dolaşım hataları nedeniyle dolaşımdaki token sayısının dahil edilmesi olabilir.