YTD

Başlangıç Seviyesi

YTD genellikle ekonomi ve borsa alanlarında kullanılmaktadır. Kripto para tartışma platformları ,yorumları ve fikirlerinde çok fazla karşımıza çıkan bu kısaltma “Yatırım Tavsiyesi Değildir” sözcüklerinin baş harflerinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. Bu kısaltma, borsa hakkında yorum yapan, inceleme yapan vb. kişiler tarafından kullanılır. İncelemede bulunan kişinin fikirlerinin herhangi bir alım-satım tavsiyesi vermediği sadece fikir beyan ettiğini teyit ettiğini açıklamak için kullanılır. Kişi sorumluluk kabul etmek istemediği için bu ifadeyi kullanır. YTD çoğunlukla yazıların sonunda kullanılır. YTD, her ne kadar karşımıza sosyal medya ağları, forumlar veya interaktif sözlüklerde yapılan paylaşımlarda çıksa da, kimi zaman piyasa uzman ya da analistleri tarafından da bir açıklamanın altına eklenebilmektedir.

Yatırım Tavsiyesi Kimler Tarafından Verilmektedir?

Yatırım tavsiyesi vermek önemli, riskli ve sorumluluk gerektiren bir iştir. Herkes yatırım tavsiyesi verememektedir ve vermemelidir. Bu tür tavsiyelerin, yatırım danışmanlığı kapsamında verilmesi gerekmektedir. Genel olarak yatırım tavsiyeleri, mevduat kabul etmeyen bankalar, aracı kuruluşlar ve portföy yönetim şirketi ile bunların müşterileri ile birebir imzalayacakları yatırım danışmanlığı sözleşmesi bağlamında verilebilmektedir. Bu tanımın dışında kalan mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ya da aracı kurumlar haricinde, müşteri ile bir sözleşme yapılmamışsa yatırım öneri veya tavsiyesi verilmemesi gerekmektedir. İşte tam da bu nedenle, yatırım tavsiyesi gibi görünen ya da bu şekilde algılanabilecek bir yazı, paylaşım, yorum, analiz veya görsele YTD uyarısı eklenmelidir. Bu bir nevi yorumun tarafsızlığı ve sorumluluk kabul edilmediği anlamına gelmektedir.

Yatırım Tavsiyesi Vermek Suç mudur?

Yatırım tavsiyesi vermek suçtur. Bu suçun açıklaması ve yaptırımları, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Piyasa Dolandırıcılığı” başlığı altında açıkça belirtilmiştir. Piyasa dolandırıcılığı altında gösterilen ilgili düzenlemede, yatırımcı kararlarını etkilemek niyetiyle sermaye piyasası araçlarının değerleri ve fiyatları hakkında yorum yapan, rapor hazırlayan, haber veren veya bunları yayınlayan kişilerin suç teşkil ettikleri açıkça belirtilmiştir. Ek olarak, bu tür suçları işleyenlerin üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri belirtilmiştir. Bu da, yatırım tavsiyesi verme suçunun önemli yaptırımları olduğunun en açık göstergesidir. Bu çerçevede hem yatırım tavsiyesi vermenin hem de manipülasyon eylemleri gerçekleştirmenin ciddi sonuçları olabileceğini belirtmek gerekmektedir. Eninde sonunda, yatırım tavsiyesi gibi algılanabilecek her paylaşımın, haberin, grafiğin, açıklamanın ya da raporun altına YTD uyarısının eklenmesi önem teşkil etmektedir ve bu suçun işlenmesinin önüne geçmektedir. Ancak tabi, her ne kadar YTD notu eklense de, yatırımcı kararlarını büyük ölçüde etkileme ve kararlarında etki etmesi kapsamıyla suç teşkil edebileceği göz ardı edilmemelidir.