Satoshi

Başlangıç Seviyesi

Satoshi, Bitcoin’in en küçük birimidir. 1 satoshi 1 Bitcoin’in yüz milyonda birine, yani 0.00000001 BTC'ye eşittir. Satoshinin Bitcoin’e oranı, 1 Bitcoin’e 100 milyon satoshi olarak hesaplanmaktadır.  Bu nedenle, 1 Bitcoin 100 milyon satoshiye eşittir. Satoshi, Bitcoin kripto para biriminin en küçük birimi olarak bilinmektedir. Satoshi ismi, Blockchain’de ve Bitcoin kripto para biriminde kullanılan protokolün yaratıcısı Satoshi Nakamoto’dan gelmektedir.  Satoshi teriminin seçilme nedeni kullanıcıların bu ismi saygıyla anmak istemesinden kaynaklanmaktadır. Satoshi terimi genellikle “SAT” olarak kısaltılır.

Uluslararası bir geçerliliğe sahip olmayı hedefleyen bir para biriminin daha küçük parçalara ayrılabilmesi gerekmektedir. Örnek olarak fiat para birimleri, İngiliz sterlini için kuruş veya ABD doları için sent gibi daha küçük değerlere bölünebilir. Dijital bir para birimi olan Bitcoin, bu örneklerden çok daha küçük değerlere de bölünebilir. İngiliz sterlini veya ABD doları gibi küresel para birimlerinin fiziksel versiyonlarının aksine, kripto para birimleri ağırlıklı olarak dijital dünyada bulunmaktadır. Bu farklılığa rağmen, tıpkı poundun pense ve doların sentlere bölünmesi gibi, genel olarak kripto para birimleri de daha küçük birimlere bölünebilmektedir. Bitcoin söz konusu olduğunda, mevcut en küçük birim satoshi olarak adlandırılmaktadır.

Bitcoin’in protokolünde belirtildiği üzere bir Bitcoin satoshiden daha küçük parçalara bölünememektedir. Blockchain’deki tüm tutarlar satoshi cinsinden hesaplanır ancak genellikle çoğu alım-satım platformları tarafından bu birimler otomatik olarak Bitcoin’e dönüştürülmektedir. Bir Bitcoin’in çok daha küçük miktarlarıyla yapılan işlemlerin kolay anlaşılabilmesi için satoshi cinsinden ifade edilmektedir.

Satoshi, bir Bitcoin’in bölünebileceği en küçük birim olmasına rağmen, bazı durumlar da bir satoshinin daha fazla bölünmesi gerekebilir. Bazı ödeme kanalları, bu soruna bir ölçeklenebilirlik çözümü olarak, bazen tek bir Bitcoin’in yüz milyarda birine denk gelen millisatoshi cinsinden ifade edilebileceğini söylemiştir. Gelecekte Bitcoin’in satoshiden daha küçük birimlere ayrılması gerekirse, Bitcoin protokolü bir güncelleme ile bunu yapabilecek hale getirilebilir.

Satoshi teriminin çoğulu da satoshidir ancak “satoshis” de doğrudur ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun dışında satoshinin bir sembolü yoktur ve şu ana kadar sembol konusunda ortak bir karar verilmemiştir.

Bir Bitcoin’in satoshi dışında başka birimleride mevcuttur ancak bu birimler isim olarak fazla kullanılmamaktadır. Bu birimlerden bazıları aşağıdaki gibi gösterilmektedir:

  • 1 milibitcoin (mBTC), bir Bitcoin’in binde birine, 0.001 BTC’ye eşittir.
  • 1 mikrobitcoin (μBTC), bir Bitcoin’in milyonda birine, 0.000001 BTC’ye eşittir.

Satoshi, 1 Bitcoinin yüz milyonda biridir. Küçük değerler, Bitcoin işlemlerinin yürütülmesini kolaylaştırır ve detay işlemleri okunabilir hale getirmektedir. Bitcoinlerin genel birim yapısı, 1.000 milibitcoin (mBTC), 1.000.000 mikrobitcoin (μBTC) veya 100.000.000 satoshiye eşdeğer 1 Bitcoin (BTC) içermesi şeklindedir. 

Satoshiyi Anlamak


Satoshi birimi, 2008’de Bitcoin kripto para birimini ortaya çıkaran ve gelişimini hızlandıran, whitepaper yayınlayan anonim kişi (veya kişiler) olan Satoshi Nakamoto’dan adını almıştır. “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı makale, double spending (çift harcama) sorununa bir çözüm olarak eşler arası ağ kullanımını tanımlamıştır. Dijital para biriminin veya tokenın birden fazla işlemde kullanılabilmesi, fiziksel para birimlerinin sağladığı bir hizmet değildir. Bunun sebebi ise fiziksel bir fatura veya madeni para doğası gereği aynı anda yalnızca tek bir yerde bulunabilmektedir. Fiziksel alanda dijital bir para birimi bulunmadığından, bu paranın bir  işlemde kullanılması onu bir kişinin sahip olduğu mülkiyetinden kaldırmaz.

Büyük bir döviz çiftinin parçası olmasa da Bitcoin’ler diğer para birimlerine dönüştürülebilmektedir. Bireylerin bu işlemleri yapmasına izin vermek için Bitcoin borsaları mevcuttur. Bakiyenin Bitcoin satın almak veya satmak, Bitcoin’leri diğer para birimlerine dönüştürmek için kullanılabileceği borsalardan birinde bir hesaba dolar, pound veya diğer desteklenen para birimlerinin yatırılmasını içermektedir. Yerleşik para birimleri arasındaki döviz kurlarında olduğu gibi Bitcoin’lerin de değeri arz ve talebe göre dalgalanacaktır.

Fiat para birimlerinin kuruş ya da sent gibi küçük versiyonları fiziksel olarak taşınabilirken Bitcoin gibi kripto para birimlerinin fiziksel versiyonları yoktur. Bitcoin, günlük işlemlerde yaygın olarak kullanılmadığından böyle bir ihtiyaç da söz konusu değildir.  Bitcoin’in en temel özelliiği dijital ve zor taklit edilebilir olmasıdır. Bu nedenle Blockchain teknolojisi dikkate alınmasa dahi Bitcoin son derece güvenlidir.