Derivatives

Orta Seviye

Derivatives, Türkçe terim karşılığı “Türev” anlamına gelmektedir, değeri bir dayanak varlık tarafından belirlenen bir sözleşme veya üründür. Para birimleri, döviz kurları, emtialar, hisse senetleri ve faiz oranı türev varlıklara örnektir. Türev sözleşmelerin alıcısı ve satıcısı gelecekteki ticaret fiyatına yönelik tahmin beklentisindedir. Kazanç sağlamak isteyen yatırımcılar dayanak varlıkların gelecekteki değerleri üzerine işlem yapar.

Kripto Türev Ticareti Nedir?

Kripto türev ticaretinde temel alınan varlık, herhangi bir kripto para birimi olabilir. Bir finansal sözleşmeye giren alıcı ve satıcı taraflar, kripto para biriminin gelecekteki fiyatı hakkında spekülasyon yapar. Taraflar birbirinden bağımsız olarak kripto para birimi için alış/satış fiyatı üzerinde dengelenir. Sonuç olarak, yatırımcılar dayanak varlığın fiyatındaki değişimlerden kazanç sağlarlar.

Kripto Türev Piyasası Ne Kadar Büyük?

Tokeningsight Cryptocurrency Türev Borsası Endüstri Raporuna göre, kripto para birimi türevleri piyasası 2020 üçüncü çeyrek işlem hacmi 42 borsadan alınan verilere dayanarak 2,7 trilyon dolardır.

Kripto Piyasasındaki En Popüler Türevler Nelerdir?

Vadeli İşlemler

Vadeli işlem sözleşmesi, iki taraf arasında, dayanak varlığın belirli fiyat ve gelecekte belirli bir tarihte satın alınması veya satılması için yapılan yasal bir anlaşmadır. Sözleşme doğrudan düzenlenmiş bir borsada yürütülür.

Opsiyonlar

Opsiyon sözleşmesi olan bir kullanıcının, belirli bir tarih ve fiyattan bir dayanak varlığı satın alma veya satma görevi değil, seçeneği vardır.

Kalıcı Sözleşmeler

Vadeli sözleşmelerin veya opsiyonların aksine, kalıcı sözleşmelerin sona erme veya ödeme tarihi yoktur. Bazı durumlarda (örneğin hesapta belirli miktarda kripot para bulunan) kullanıcılar, pozisyonlarını süresiz olarak açık tutabilirler. 

Swap

Swap, önceden belirlenmiş bir formüle göre daha sonraki bir tarihte nakit akışlarını değiştirmek için iki taraf arasında yapılan bir sözleşmedir. Vadeli işlemlere benzer OTC (tezgah üstü) sözleşmelerdir ve borsalarda işlem görmezler.

Türev İşlemlerin Özellikleri Nelerdir?

Otomatik Kaldırma (ADL)

Bir pozisyon iflas fiyatından daha iyi bir fiyatla tasfiye edilemediğinde ve sözleşme kaybını karşılamak için yeterli sigorta olmadığında, kripto borsanızın ADL sistemi otomatik olarak bir karşı pozisyonu otomatik olarak kaldırır.

Stop/Loss Kar Al

Kullanıcıların bir emir için taban ve tavan fiyatlarını belirlemelerini ve koşullar uygun olduğunda piyasadan otomatik olarak çıkmalarına izin verir.

Kısmi Kapanış Emri

Kullanıcılar emirlerini kısmen kapatarak büyüyen pazardan yararlanmaya devam ederken kısmi kazanç elde etmelerini sağlar.

Sigorta Fonları

Varlıkları, bakım marjı seviyesinin altına düşse bile, tüccarların fonlarını otomatik kaldıraçtan kurtarmaya yardımcı olur.