CFTC Nedir? ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu

İleri Seviye

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC), Amerika Birleşik Devletleri'ndeki emtia vadeli işlemlerini ve opsiyon piyasalarını düzenleyen bağımsız bir federal kurumdur. CFTC; opsiyonlar, swaplar ve vadeli işlem sözleşmelerini içeren türev piyasalarını düzenlemekten sorumludur. 1974 yılında, Commodity Exchange Authority (CEA) adlı önceki düzenleyici kurumunun sorumluluklarını üstlenen bağımsız bir organizasyon olarak kurulmuştur. Hedefleri, rekabetçi ve verimli vadeli işlem piyasalarının teşvik edilmesini ve yatırımcıların manipülasyona, kötü niyetli ticaret uygulamalarına ve dolandırıcılığa karşı korunmasını içermektedir.


Geçmişte, vadeli işlem sözleşmeleri genellikle tarımsal emtia bağlamında alınıp satılmaktaydı. Bu durum CEA'nın, Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığının (USDA) bir parçası olmasının nedenlerinden biridir. Günümüzde ise vadeli işlemler endüstrisinde çok çeşitli sözleşmeler yer aldığından süreç daha karmaşık bir hale gelmiştir. 


CFTC'nin belirtilen misyon ve sorumlulukları, ABD türev piyasalarının verimli bir şekilde işlemesini sağlamaktır. CFTC, farklı endüstri sektörlerine odaklanmasına rağmen, Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu (SEC) ile ortak hedefleri vardır. Her iki kurum da piramit sistemleri ve ponzi oyunları dahil olmak üzere piyasa manipülasyonunu ve sahtekarlık faaliyetlerini önlemek için çalışmaktadır. İhbar programları bu kurumlarının stratejilerinin bir parçası olarak, dolandırıcılık faaliyetleri hakkında değerli bilgiler sağlayan vatandaşları ödüllendirir. CFTC Whistleblower programı, 2014'ten bu yana 85 milyon doların üzerinde ödül dağıtmıştır.


2008 mali krizinden sonra Barack Obama, CFTC ve SEC'e özellikle büyük türev tüccarları üzerinde daha fazla yetki veren Dodd-Frank Wall Street Reformu ve Tüketicinin Korunması Yasalarını onaylamıştır. 

CFTC’nin Organizasyon Yapısı


CFTC, başkan tarafından atanan ve Senato tarafından onaylanan beş komisyon üyesinden oluşmaktadır. Komisyonerler beş yıllık kademeli şartlara hizmet etmektedir. Başkan, bu komisyon üyelerinden birini başkan olarak atar ve aynı siyasi partiden aynı anda üçten fazla komisyon üyesi gelemez.


Bu beş komisyon üyesi tarım, enerji ve çevre piyasaları, küresel piyasalar, piyasa riski ve teknolojiye odaklanan komitelerde görev yapmaktadır. CFTC ile Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) arasındaki işbirliğine odaklanan bir komite etkin değildir. Komitelerin üyeleri belirli endüstrileri, traderları, vadeli işlem borsalarını, emtia borsalarını, tüketicileri ve çevre gruplarını temsil etmektedir.


Şu anda CFTC’nin sekiz ana birimi bulunmaktadır:

  • Swap Bayi ve Aracı Gözetim Bölümü
  • Takas ve Risk Bölümü
  • Pazar Gözetimi Bölümü
  • İcra Bölümü
  • Baş Ekonomist Ofisi
  • Baş Hukuk Müşaviri Ofisi
  • İcra Direktörlüğü Ofisi
  • İhbar Ofisi

CFTC İçin Yeni Zorluklar

CFTC, 21. yüzyılın dijital çağında yeni zorluklarla yüzleşmek için geleneksel emtia ürünleriyle ilgili vadeli işlemler ve opsiyon sözleşmelerinin düzenleyicisi olarak tarihi rolünden uzaklaşmaya başlamıştır. CFTC'nin karşı karşıya olduğu yeni zorluklar, yeni finansal teknoloji (fintech) ürünleri ve Aralık 2017'de başlatılan ve CME Group ile işlem gören bir Bitcoin vadeli işlem sözleşmesi olan Bitcoin gibi kripto para birimleri ile ilgilidir.


Fintech, dünya genelinde finansal piyasalarda inovasyonu yönlendirmektedir. Bulut bilişim ve algoritmik ticaretten dağıtılmış defterlere, yapay zeka ve makine öğreniminden ağ haritacılığına kadar pek çok yeni teknoloji kapsam olarak geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu teknolojilerin, CFTC tarafından düzenlenen pazarlar ve kurumun kendisi üzerinde önemli ve hatta dönüşümsel etki potansiyeli de vardır. CFTC, ortaya çıkan bu yeniliğin gözetiminde aktif bir rol oynamayı planlamaktadır.


CFTC, finansal piyasaların düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu tür düzenlemeler ve düzenleyiciler olmadan, piyasa katılımcıları kötü niyetli kişiler tarafından sahtekarlığa maruz kalabilir ve karşılığında bireyler sermaye piyasalarına olan inancını kaybedebilir. Bu durum sermaye piyasalarını yatırımcıların, tüketicilerin ve toplumun zararına olacak şekilde, finansal kaynakları en hak eden üretim araçlarına ve üretken ekonomik faaliyetlere verimli bir şekilde tahsis etmede etkisiz hale getirebilir.