Binance Coin (BNB)

Başlangıç Seviyesi

Binance Coin (BNB), Binance tarafından 2017 yılında oluşturulan bir kripto para birimidir. İlk olarak 26 Haziran-3 Temmuz arasında gerçekleşen Initial Coin Offering (ICO) etkinliği sırasında tanıtılmış ve piyasaya sürülmüştür. Binance Coin, Binance borsası tarafından verilen ve BNB sembolü ile işlem gören kripto para birimi olarak adlandırılmaktadır. Binance coin başlangıçta ERC 20 standardıyla Ethereum blok zincirinde çalışmıştır, o süre içerisinde Binance zincirinin yerel parası haline gelmiştir. Binance coinde en fazla 200 milyon BNB token bulunmaktadır. 

Nisan 2021 itibarıyla Binance Exchange, saniyede 1,4 milyondan fazla işlemi destekleyen dünyanın en büyük kripto para borsası haline gelmiştir. Token sayısı satış için 100.000.000 adet BNB (toplam arzın% 50'si) olarak belirlenmiştir. Tokenlerin satış fiyatı 2.700 BNB için 1 ETH veya 20.000 BNB (yaklaşık 0.11 dolara denk) için 1 BTC olmuştur. BNB başlangıçta bir ERC-20 jetonu (Ethereum platformunda) olarak piyasaya sürülmüş ancak yakın zamanda Ethereum block zincirinden Binance Chain’e aktarılması planlanmaktadır. BNB çıkarıldığında sayısı toplam 200.000.000 adet olarak belirlenmiş, ancak düzenli coinburn etkinlikleri nedeniyle jeton sayısında büyük bir düşüşe geçmiştir. 

BNB Tarihi

Binance coin, Temmuz 2017'de İlk Coin Arzı (ICO) sırasında piyasaya sürülmüştür. Melek yatırımcılara %10 veya 20 milyon BNB tokeni, kurucu ekibe %40 veya 80 milyon token ve kalan %50 veya 100 milyon tokeni ICO süreci aracılığıyla çeşitli katılımcılara teklif etmiştir. ICO sürecinde toplanan fonların neredeyse yarısının Binance marka bilinci oluşturma ve pazarlama için kullanılması amaçlanırken, yaklaşık üçte biri Binance platformunu oluşturmak ve Binance ekosisteminde gerekli yükseltmeleri yapmak için kullanılmıştır. BNB başlangıçta Ethereum ağına dayanırken, şimdi Binance'in kendi blok zinciri olan Binance zincirinin yerel para birimi haline gelmiştir.

Binance Coin (BNB) Yakma

ICO'da başlangıçta 100 milyon Binance tokeni teklif edilmiş olsa da, mevcut toplam arz daha düşüktür. Her üç ayda bir Binance, hazinesinde tutulan Binance madeni paralarını geri satın almak ve kalıcı olarak yok etmek veya "yakmak" için kârının beşte birini kullanmaktadır.

Binance bu yakma işlemlerini düzenli olarak gerçekleştirmiştir. Son olarak gerçekleştirilen BNB yakma işlemi, 15 Nisan 2021'de Binance'in toplam 1.099.888 BNB yaktığı ve 595.314.380 ABD doları değerinde tokene eşdeğer olduğu zaman yapılmıştır. Bu değer, Binance'in on beşinci çeyrek dönemlik BNB yakımı ve ABD doları cinsinden şimdiye kadarki en büyüğü olmuştur. Toplam BNB arzı da 170.532.825'ten 169.432.937'ye düşmüştür.

Binance Coin (BNB) Kullanımları ve Desteği

Binance, 2017'de indirimli işlem ücretleri için yardımcı bir program tokeni olarak oluşturulmuştur. 2017’den şimdiye kadar olan süreç içerisinde, programın kullanımı çok sayıda platforma ve uygulamaya yayılmıştır. Binance’in internet sitesi, Binance DEX ve Binance Chain'deki işlem ücretlerini ödemek için kullanılmaktadır. Ayrıca bir diğer internet sitesi olan Crypto.com, Monetha ve HTC gibi yerlerden yapılan ödemelerde; seyahat konaklama rezervasyonu sağlamak için (TravelbyBit, Trip.io ve Travala.com gibi sitelerde); eğlence amaçlı (sanal hediyeler, kart paketleri, piyangolar); çevrimiçi hizmetler için ödeme yapmak (BitTorrent, Canva, Storm); ve hatta finansal amaçlar için (ETHLend'den kredi almak veya Moeda'da yatırım yapmak gibi) bile kullanılabilmektedir. 

Binance'in Launchpad programı yoluyla listelenen belirli ICO'lara yatırım yapmak için Binance paraları da kullanılabilinmektedir. Binance borsasındaki yeni kripto para birimleri listesi ve Binance kullanımı, çeşitli yerleşik ve yeni sanal tokenlerde alım satım yapmak için sorunsuz bir pazar yeri sağlamaktadır. Binance coin ek olarak mobil uygulama, öncü ödemeler ve kripto para birimi platformu Monaco'nun VISA banka kartı tarafından da desteklenmektedir.

BNB Coin Ne İçin Kullanılır?

Binance borsasının haricinde, Binance coinin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli kullanım alanları vardır:

  • Seyahat düzenlemeleri için ödeme yaparken (belirli internet sitelerinde),
  • Sanal hediyeler satın alırken,
  • İşlem ödemeleri yaparken,
  • Yatırım yaparken,
  • Kredi ve transferler yaparken,
  • Hayır kurumu için bağış yaparken.

Sonuç olarak alım-satım ücretlerinde indirim almak için kullanılmasının yanı sıra, BNB'ler seyahat masraflarını (otel ve uçuş rezervasyonu gibi) ödemek, sanal hediyeler satın almak, kredi kartı kullanarak alışveriş yapmak ve bunun gibi bir çok farklı işlem için de kullanılabilirler. 

BNB Piyasası Nedir?

BNB piyasası basit olarak BNB'nin alınıp satıldığı yeri ifade etmektedir. BNB alımlarının çoğu ikincil piyasada gerçekleşmektedir. Yatırımcılar, Bitlo.com'da BNB alıp satabilmektedirler.