Bilgisayar dünyasında beta terimi, bir yazılım geliştirme döngüsünün alfa aşamasından sonra gelen ikinci aşamasını ifade eder. Beta aşamasında yazılımın tüm temel özellikleri ve işlevleri artık çalışmaktadır. Ancak verimliliği, kullanılabilirliği ve güvenliğini daha fazla test edilmelidir. Beta aşaması bu unsurların test edildiği aşamadır.
Beta aşaması genelde yazılım geliştirme ekibinin veya şirketin parçası olmayan test uzmanları tarafından yürütülür. Bu tür testleri gerçekleştirmek için beta aşamasındaki yazılım, geliştiricilere ve potansiyel müşterilere sunulmaktadır. Bu süreç aynı zamanda beta sürümü olarak da bilinir ve buna katkıda bulunan kişilere beta tester denir.
Kapalı Beta Nedir? Açık Beta Nedir?
Beta testleri kapalı ve açık olmak üzere ikiye ayrılır. Test eden kişilerin yazılıma davetle erişebildiği sürece kapalı beta denir. Açık beta ise yazılıma isteyen herkesin eriştiği bir test aşamasıdır.
Kapalı beta nedir?
Kapalı beta testi, küçük bir test grubunu içermektedir. Bu yaklaşım, belirli hedef kullanıcı gruplarından geri bildirim almaya çalışan veya bazı sınırlamalar nedeniyle daha geniş ölçekte test edilemeyen yazılımlar için uygundur.
Açık beta nedir?
Diğer bir yandan, açık beta testi genellikle potansiyel tüketicilerden oluşan geniş bir kullanıcı tabanını içermektedir. Bu durumda açık beta, ürünü sergilemek amacıyla bir pazarlama stratejisi olarak da düşünülmektedir.
Beta Aşaması Ne İşe Yarar?
İster bir kripto para birimi olsun ister başka bir yazılım, beta aşaması projeler için çok önemlidir. Beta aşamasında test uzmanları hataları bildirir ve geliştirme ekibine geri bildirimde bulunurlar. Alfa aşamasında daha yaygın olmasına rağmen, beta aşamasında yeni özelliklerin ve işlevlerin eklenmesi de teklif edilebilir.
Beta aşaması, geliştiricilerin bir sonraki sürümü yayınlanmasından önce hataların giderilmesine ve değişikliklerin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bir beta yazılımı son sürümüne yaklaştığında, genellikle "sürüm adayı" olarak adlandırılır. Daha fazla sorun veya hata ortaya çıkmazsa, program sonunda "sabit sürüm" olarak yayınlanır.