Kripto Varlık-Cryptoasset

Başlangıç Seviyesi

Kripto varlık (Cryptoasset), bir para birimi veya merkezi olmayan bir uygulama olarak çalışmasını sürdürmek için şifreleme teknolojilerini kullanan herhangi bir dijital varlıktır.


Kripto varlıklar, bir değer deposu, değişim aracı, hesap birimi veya merkezi olmayan uygulama (DApp) olarak işlev görmek için kriptografi, fikir birliği algoritmaları, dağıtılmış defterler, eşler arası teknoloji veya akıllı sözleşmelerden yararlanmaktadır. En yaygın dört kripto varlık türü arasında kripto para birimleri, hizmet belirteçleri, güvenlik belirteçleri ve sabit paralar bulunmaktadır.


Kripto para birimleri bunlardan en yaygın olanıdır. Örnek olarak, kripto piyasasında piyasa değerine göre en büyük iki varlık olan Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH), bu sınıfa aittir.


Kripto para birimleri, ağlarının katılımcıları arasında işlem görebilen ve bloklara işlemek için blok zinciri teknolojisini kullanan coinlerdir. Başka bir deyişle kripto para birimleri tamamen bağımsız varlıklardır. Blok zinciri, belirli bir kripto para birimiyle yapılmış tüm işlemlerin merkezi olmayan bir defter şeklidir ve Proof of Work veya Proof of Stake gibi bir fikir birliği mekanizmasının kullanılmasıyla korunarak güncellenir.


Yardımcı tokenlar, kendi blok zincirlerinde çalışmadıkları için kelimenin tam anlamıyla coin değildir. Bununla birlikte tokenlar, Ethereum veya EOS (EOS) gibi temel aldıkları ana platformun blok zincirini kullanmaya devam ederler. Hizmet tokenları, belirli bir ürüne veya hizmete erişmek için kullanılabildikleri için hizmet tokenı olarak adlandırılır. Buna örnek olarak, Storj (STORJ), ağında merkezi olmayan depolama alanı kullanmak için ödeme yapılmasına izin vermektedir. Hizmet tokenları günümüzde hala bir değişim aracı olarak kullanılabilir ancak bu onların birincil amacı değildir.


Güvenlik tokenları, değerlerini hem fiziksel hem de dijital olarak alınıp satılabilen diğer varlıklardan alan kripto varlıklardır. Bu belirteçler, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından uygulananlar gibi güvenlik düzenlemelerine tabidir.

Sabit (stable) coinler ise fiyatı USD veya EUR gibi geleneksel bir para biriminin fiyatına sabitlenmiş bir tür kripto varlıktır. Stabil coin örnekleri arasında Tether (USDT) ve DAI (DAI) bulunur.